Kürtçe TV'de harf devrimi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT, Kürtçe yayın için hazırlıkları hızlandırdı. Kürtçe yayın amacıyla oluşturulan TRT-6, dünden itibaren test yayına başladı. Dün akşam saat 18.30 itibarıyla Türksat uydusu üzerinde test yayınına başlayan TRT 6, İstiklal Marşı'yla yayınını açtı. Marş okunurken, fonda da Türk Bayrağı, Atatürk, Kurtuluş Savaşı görüntüleri, Birinci Büyük Millet Meclisi görüntüleri kullanıldı.

ESKİŞEHİR'İN İSMİ ?XİZİR' VAN DA ?WAN' OLDU

?Em di bin eyni esmani de ne (biz aynı göğün altındayız)? sözüyle başlayan Kürtçe kanalın test yayınında Kürtçe Alfabe'de kullanılan harfler dikkat çekti. Kelimelerde, Türkçe'de kullanılmayan ?W', ?x', ?şapkalı e', ?şapkalı u' gibi harfler kullanıldı. Dünkü test yayında ?Van' kentinin adı ?Wan', Eskişehir ise ?xizir'diye geçti. Diyarbakır da ?Diyarbekir' olarak yer aldı.

İLK YAYIN KURMANÇİ

İlk test yayını dün ?Kurmançi' lehçesi ile başladı. Bu lehçeyi daha sonra ?Zazaca' ve ?Sorani' izleyecek. Dünkü yayında Kürt sanatçılar Rojin ve Nilüfer Akbal'ın da klipleri yayınlandı. Kaset yayını yaklaşık 6 saat sürdü.

Kürtçe kanalın resmi yayınları ise 1 Ocak tarihinde saat 19.00'da başlayacak. Kanalın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Açılış günü bir de kokteyl düzenlenecek.

İstiklal Marşı ile başladı Rojin'in klibiyle sona erdi

Kürtçe kanal dün akşam saat 18.30'da ilk test yayınına başladı. Yaklaşık 6 saat süren yayın, İstiklal Marşı ile açıldı. Marş okunurken, fonda Türk Bayrağı, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı görüntüleri verildi. İlk günkü yayın Kürt sanatçı Rojin'in klibiyle sona erdi.

Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber