Polis, cep telefonu operatörlerinin oyununu bozdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da bir polis memuru, kendisinden habersiz mesaj içerikli oyunlar gönderen cep telefonu operatörünün oyununu bozdu. Bir yıl boyunca süren davada mahkeme, gsm şirketini vatandaştan haksız olarak para tahsil ettiği gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum etti.

Cep telefonu operatörlerinin abonelerine sunduğu içerik hizmetleri vatandaşları mağdur ediyor. Abone olmadığı halde aboneymiş gibi gösterilerek vatandaşlardan her ay binlerce YTL para alınıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışan Yasin Sert adlı polis memuru, cep telefonu operatörünü mahkemeye vererek kendisinden haksız yere alınan parayı geri almayı başardı.

Emsal teşkil edebilecek olay şöyle gelişti: "Yasin Sert isimli polis memuru, fatura ayrıntısında yurtiçi kullanım; içerik servisleri olarak 'logizma' şirketi tarafından gönderilen mesajlar ve iletiler ile cep telefonu üzerinden internete bağlanarak ücretlendirildiği ve faturamın büyük bir çoğunluğunun bundan kaynaklandığını tespit etti. GSM operatörünü arayan Sert, bunun nereden kaynaklandığını sordu. Ancak yetkililer, bu mesaj ve iletilerin kendileriyle alakalı olmayan şirketler tarafından gönderildiğini, bu konuda herhangi bir şey yapamayacaklarını söyledi. Muhatabının GSM operatörü olduğunu dile getiren Sert, bu şirketlerin kendilerinin izni olmaksızın hattını nasıl kullanabileceğini sordu ve bu şirketlerin hattını kullanmasının engellemesini istedi.

Ancak cep telefonu operatörü, şirketi kısıtlamaları yapabilecek şeklinde bir talimatımın olmadığını söyledi. Sert, üzerine kayıtlı 5 tane hattın logizma ve adını bilmediği buna benzer diğer şirketler tarafından gelecek olan iletiler ve mesajlara kapatılmasını ve bunların hattına ne şekilde olursa olsun ulaşmalarını engellemelerini talep etti. Ama bu talebi de yerine getirilmedi.

Daha sonra Sert, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'ne "İçerik hizmetlerinden dolayı gelen yüksek değerli faturalar uygulamasından kaynaklanan haksızlıktan doğan maddi zararın" tanzim edilmesi amacıyla GSM firmasına dava açtı. Ankara 1. Tüketici Mahkemesi Bilirkişi Raporu'nda, davacının içerik hizmet bedellerinin iadesine ilişkin talebinde haklı bulunduğu bu nedenle de hesaplanan bin 531 YTL'nin davacı tüketiciye faiziyle iade edilmesi gerektiğine karar verildi.

Bir yıl süren davada, cep telefonu operatörü içerik hizmetlerini kesmek yerine para almaya devam etti. Sert, avukat tutmazken Avea kendini üç avukatla savundu. Firmanın avukatları, bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek davanın reddini istedi.

Yasin Sert ise GSM'in yan adına, telefon numaralarını rızası veya onayı olmaksızın bahsi geçen firmalara aralarında bulunan sözleşme gereğince verdiğini ve talebi olmaksızın bu firmaların telefonu kanalı ile hizmet vermesine ve hizmetlerin faturasına yansıyan ücretlendirmesine neden olduğunu söyledi.

Mahkemede oyun ve bilgi melodi herhangi bir aboneliğe bilinçli olarak katılmadığını dile getiren Sert, firmanın imzalanan sözleşme dışında aralarında herhangi başka bir şirket ile anılan telefon hatlarının kullanımı ile ilgili bir sözleşme olmadığını kaydetti. Avea'nın sözü edilen firmalar arasında imzalanmış sözleşmeleri bulunduğunu savunan Sert, bu sözleşmelerde davalı şirket diğer bahsi geçen şirketlerin hattına ulaşmasını sağlamakta numara bilgilerini verdiğini belirterek bu şirketlerin de faturaya yansıyan ücretler karşılığında belli bir payda aralarında paylaşımını sağladığını kaydetti. Sert, bunun tüketicinin daha fazla ve haksız kazanç elde edilmek amacı ile kandırılmasından başka bir şey olmadığını vurguladı.

Ankara 1. Tüketici Mahkemesi de, "1.531,72 YTL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek değişen oranlarda yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davacı tarafından fazlaya ilişkin taleplerinin reddine, davacı Yasin Sert ile davalı vekilinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 15 günlük yasal süre içerisinde Yargıtay yolu açık olmak üzere" karar verdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber