MEB Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliklerin Anlamı

02.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" değiştirilmiştir. Yapılan düzenleme ile dört maddede değişiklik yapılmış bir de geçici madde eklenmiştir. Sitemiz editörlerinin hazırladığı özel dosya için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 03 Aralık 2004 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

02.12.2004 tarihli 25658 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
8. MADDENİN (C) BENDİ DEĞİŞTİRİLDİ
YENİ HALİ

"c) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam dört yıl görev yapmış olmak."

ESKİ HALİ:
"c) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam beş yıl görev yapmış olmak."

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI
Yapılan bu değişiklikle; (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam 5 yıl görev yapmayı 4 yıla indirerek (A) tipi eğitim kurumu müdürü atanma şartlarını 1 yıl daha azaltarak aday bulunması işlemi kolaylaştırılmıştır.


10. MADDENİN (H) BENDİ DEĞİŞTİ
YENİ HALİ:

"h) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasında EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan ilk beş adayı sıralayarak Makama sunmak."

ESKİ HALİ:
"h) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasından EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan ilk beş adayı sıralayarak Mülakat Komisyonuna bildirmek."

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI
Yapılan bu değişiklikle; Yönetmeliği'nin yandaş kayırmacılığına yol açacağı gerekçesiyle bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da Türk Eğitim-Sen tarafından açılan davaya yürütmeyi durdurma verilmesi sonucu, mülakat sınavının iptal edilmesi gerekçesiyle değişiklik yapılan maddede "mülakat komisyonuna bildirmek" kısmı "makama sunmak" şeklinde değiştirilerek 10. madde Danıştay kararına uyumlu hale getirilmiştir.



22. MADDE DEĞİŞTİRİLDİ
YENİ HALİ:

"Madde 22 - Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde
duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla 3 eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valilikte olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday atamaya yetkili makama sunulmaya hak kazanır.
Bu adaylardan uygun görülmesi halinde birinin ataması atamaya yetkili makamca yapılır."

ESKİ HALİ:
"Madde 22 - Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde
mülakat tarihinden en az bir ay önce duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla üç eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday mülakata alınmaya hak kazanır.
Mülakat komisyonunca EK-3'teki Mülakat Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın ataması en geç 3 ay içerisinde atamaya yetkili makamca yapılır."

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI
Yapılan bu değişiklikle; atama yapabilmek için en az bir ay önce duyuru yapılır hükmü kaldırılmış. Böylelikle kuruma bir an önce müdür atanabilmesinin önü açılmıştır. Yine burada ilgili Danıştay kararınca mülakatla ilgili hükümler kaldırılmıştır.


27. MADDEYE 3. FIKRA EKLENDİ
"Bulundukları eğitim kurumu müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir."

27. MADDENİN DİĞER FIKRALARI
"Madde 27 - Eğitim kurumu yöneticilerinden haklarında yapılan adli veya idari soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi uygun görülenler il içinde ya da il dışında, aynı kurumda sicil raporlarına göre son iki yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derecede başarı gösterenlerin görev yerleri ise il içinde aynı tipteki eğitim kurumuna değiştirilebilir.
Soruşturma sonucu yöneticilik görevinden ayrılması uygun görülenler, yöneticiliğe atanma şartlarından birini kaybedenler, sicil raporlarına göre üç yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derecede başarı gösterenler ile iki yıl üst üste olumsuz sicil alanlar yöneticilik görevinden alınırlar."

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI
Yapılan bu değişiklikle; eklenen yeni fıkra, en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerlerinin değiştirilmesinin önü açılmıştır.


GEÇİCİ 3. MADDE EKLENMİŞTİR.
"Geçici Madde 3 - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce duyuru sonucu başvurusu alınmış olanların atamaları bu Yönetmeliğin 22 nci maddesi kapsamında yapılır."

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI
Bu madde ilede daha önce alınan başvuruların sonuçlandırılması işlemlerinin yapılan değişiklik çerçevesinde yapılmasının yolu açılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber