'Kamuda beş bin özürlü daha çalıştırılması gerekiyor'

Haber Giriş : 03 Aralık 2004 00:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatay Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rıdvan Yıldız, 2005 yılının "Özürlülerin İstihdam Yılı" ilan edildiğini belirterek, halen kamu ve özel sektörde özürlüler için ayrılan birçok kadronun boş olduğunu söyledi.

Yıldız, 3 Aralık 2004 Dünya Özürlüler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 2005 yılının "Özürlülerin İstihdam Yılı" olarak belirlendiğini ifade ederek, "Özürlülerin kendi kendine yetmesi, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşması, meslek edinip üretken hale gelmesi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata katılmasının sağlanması, devlete yüklenen anayasal bir görevdir.

Anayasamızın 61. maddesindeki 'Devlet sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alır' ifadesi, özürlülerin korunması ve toplumsal yaşama katılmalarına yardımcı olunmasına temel oluşturmaktadır. Bu temele dayanılarak, 2005 yılı ülke çapında özürlülere yönelik bir istihdam politikasının oluşturulması ve yürütülmesi amacıyla 'Özürlülerin İstihdam Yılı' ilan edilmiştir" dedi.

Yıldız, 2005-2010 yılları için özürlülere yönelik istihdam eylem planının da hazırlandığını dile getirerek, şunları söyledi: "Kamuda 19 bin 300 özürlü işçi çalışması gerekirken, yaklaşık 5 bin açık kontenjan bulunmaktadır. Özel sektörde ise 56 bin 500 işçi çalışması gerekirken yaklaşık 21 bin açık kontenjan bulunmaktadır. Devlette çalışması gereken özürlü memur sayısı 47 bin iken çalışmakta olan özürlü memur sayısı 8 bin 300 olup, gerekli rakamın ancak beşte biri kadardır.

Bu nedenle hazırlanan eylem planında belirtilen hususların, özürlülerin istihdamına ciddi katkılar sağlayacağını umuyorum. Sosyal hukuk devleti anlayışı ile özürlülerin sorunlarını önemseyip, gerekli ve çağdaş hizmet modellerinin geliştirilmesi ve özürlülerin tüketen değil, üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline getirilmesi gerekmektedir."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber