Doğalgaz kullananlara baca uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2009 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgazla ısınanların düzenli olarak baca temizliği yaptırmaları, cihazlarını kontrol ettirmeleri gerektiği belirtildi. Olası bir zehirlenme halinde hemen mekandan dışarı çıkılması, elektrik düğmeleri dahil kesinlikle elektrikli cihazların kullanılmaması istendi.

Ankara Tabip Odası (ATO) Halk Sağlığı, İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonları tarafından ?doğalgaz kullanımı ve sağlık arasındaki ilişkiye? ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Doğalgazın uygun bir şekilde kullanıldığında güvenli olduğu vurgulanan açıklamada, ancak baca ile bağlantılı ekipmanların delinmesi, bozulması, sızdırmazlık özelliğini kaybetmesi durumunda ve cihazların bakımlarının yapılmaması, kullanım kurallarına uyulmaması, önlemlerin alınmaması ve emniyet donanımının işlevini yerine getirememesi halinde doğalgazın tehlikeli olabileceği belirtildi.

Bacalı kombilerde veya şofbenlerde, mutfak penceresinde bulunması zorunlu olan havalandırma deliğinin hiçbir koşulda kapatılmaması gerektiği ifade edilen

açıklamada, ?Unutmayınız, havalandırma deliğinin açık olması, kombinin yanması için gerekli ve olası bir sızıntı durumunda yaşam kurtarıcıdır? denildi.

Açıklamada, doğalgaz dedektörünün gaz ile çalışan cihazın yanına takarak gaz sızıntısının tehlikeli patlama seviyesine gelmeden önce kullanıcıyı uyarmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Doğalgazın, kokusuz, renksiz olduğunu ve işlenirken, sızma halinde fark edilsin diye içine koku maddesi katıldığı belirtilen açıklamada, doğalgaz kokusu alınması halinde yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

?-Kapı ve pencereleri açarak kapalı ortamın yeterli havalandırılmasını sağlayınız.

-Gaz kaçağı çok şiddetli ise patlama tehlikesine karşı, derhal bulunduğunuz yerden daha güvenli bir yere kaçınız. Komşularınızı da uyarınız.

-Eğer o anda açıkta ateş varsa ise söndürünüz. (fırın, soba, su ısıtıcısı)

-Elektrik düğmeleri dahil kesinlikle elektrikli cihazlarınızı kullanmayınız. Küçük bir kıvılcım bombanın tetiği gibi işlem görebilir.

-Gazı cihazınızın ya da sayacınızın giriş vanalarından kesiniz.

-Gerekli ihbarları yapmak için doğalgaz acil (187), itfaiye (110), Hızır Acil (112), Polis (155), Jandarma (156) telefonlarını komşularınızdan arayınız. Kendi evinizden asla telefon etmeyiniz.?

ZEHİRLENMELERDEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Yatıların yeterli oksijenle yanmamaları sonucu açığa çıkan, renksiz ve kokusuz olan karbonmonoksit gazının zehirlenmelere yol açtığı ifade edilen açıklamada, böylesi bir durumda, baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü, kaslarda güçsüzlük hissi ve hareket edememe gibi belirtilerin görüldüğü belirtildi.

Zehirlenme halinde, kişinin açık havaya taşınması, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, doğalgaza bağlı karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için şu önerilerde bulunuldu:

?-Her yıl kış aylarına girmeden önce kombilerin bakımı yaptırılmalı. Bacalar da yılda en az bir kez temizletilmelidir. Baca ve cihazların esnek bağlantı elemanları düzenli aralıklarla kontrol edilmeli.

-Doğalgaz bacalarına kesinlikle aspiratör gibi bir cihaz bağlanmamalıdır. Her cihazın baca bağlantısı bağımsız olmalıdır.

-Bacalı kombilerde mutfak penceresinde bulunması zorunlu olan havalandırma deliğinin hiçbir şekilde kapatılmaması gereklidir.

-Elektrik tesisatı mutlaka topraklı olmalıdır.

-Tesisatla ilgili onarımlar ve kombi değişimlerinde, doğalgaz dağıtım şirketinden onay alınmalıdır.

-Evlere doğalgaz dedektörü taktırılmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber