Kiracıya hangi banka ne avantaj sağlıyor?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Ocak 2009 08:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Zorunluluk geldi, bankalar 'kiranı biz , gönderelim' yarışına girdi

OTOMATİK ödeme talimatı verildiğinde kiralara masraf yansıtmayan bankalar, hesapta yeterli para olmasa ya da kriz yüzünden işsiz kalınsa dahi, kiraların aksamadan zamanında ödenmesini sağlayan uygulamaları devreye sokuyor. Kredi kartıyla kiranın ödenmesine imkan sağlıyor.

MALiYE Bakanliği'nın 500 TL ve üzerindeki kira odemelerini banka ya da PTT şubeleri üzerinden yatırma zorunluluğu getirmesiyle birlikte, bankalar arasinda kira kapma yarişi da başladı. Bir yandan otomatik kira ödeme talimati veren müşterilerini, işletim ücreti, EFT ve havale masraflarindan arindiran bankalar, diğer yandan da hesapta yeterli para olmasa ya da kriz yüzünden işsiz kalsa dahi, kiralarin aksamadan zamaninda odenmesini sağlayan uygulamaları devreye sokuyor. Otomatik kira ödeme talimatı veren müşterilerine alışverişlerinde kullanmak üzere para puan ve alışveriş çeki gibi bazi hediyeler veren bankalar, rekabette öne geçmek için kiralik kasalarda da ozel indirim ve kredi kartindan kira odeme gibi uygulamalara gidebiliyor.

Kira güvence sigortası

Ayrica, uygulamaya koyduklari kira güvence sigortalariyla işsiz kalan kiracilarin 6 ay süreyle kiralarini ev sahiplerine odeme taahhüdünde bulunuyor. Bundan da yararlanmak için aylik kirasi 1000 TL olan kiracilarin 31 TL, kirasi 500 TL olanlarin da 15.5 TL prim ödemesi yeterli oluyor. 1 yu süreyle yapilan bu sigortadan yararlanilabilmesi için kiracilarin 4 ay (120 gün) süreyle primlerini aksatmadan odemiş, 30 gün de işsiz kalmiş olmasi gerekiyor. SMS ve e- posta gibi bildirimler ve yulluk kira bedellerini peşin odemek isteyen kiracilar için de cazip faizli kira kredileri devreye sokuluyor.

Para cezası

Maliye Bakanluğu'nun "Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, her bir konut için aylik 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerini kiraya verenler ile kiracilarin, kiraya ilişkin tahsilat ve odemelerini, banka veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafundan düzenlenen belgelerle belgelenmesi (tevsik) zorunlu hale geldi. Karara uymayanlara 320 TL'den başlayan ve belgelendirilmeyen kira bedelinin her ay için yüzde S'i kadar para cezalaruni içeren bu tebliğ, bankalari harekete geçirdi. Halkbank, Fortis, Einansbank, HSBC, TEB, Ziraat gibi bankalar, otomatik kira odeme talimati veren müşterilerine, işletim, ET ve havale ücretinden muaf tutma uygulamasini başlatti. Hesapta yeterli para olmaduğu durumlarda da kiralarin ek hesaptan ödenmesini sağlayan bankalar arasinda yer alan Garanti, kiracularunun işsiz kalmasuna karşi 6 ay süreyle ev sahiplerine kiralarun ödenmesini sağluyor. Ayrica, SMS ve e- posta gibi bildirimleriyle kiranin odendiğini müşterilerine bildirme uygulamasini başlatan bankalar, yulluk kira bedelini peşin odeyerek, ev sahibinden indirim koparmak isteyen kiracilar için de kira kredi uygulamalarinu devreye sokuyor. PTT havale ücretini 10 TL'den 1 TL'ye düşürürken, Finansbank otomatik odeme talimati veren kiracilara çekilişle 1000 TL'lik CarrefourSa hediye çeki kazanma imkani taniyor.

Kiracıya kim ne avantaj sağlıyor

PTT: Havale işlemlerinden aldiği 10 TL'lik masrafi, posta çeki hesabi açtiran müşterilerinde, 2 TL ile 3 TL'ye çekiyor. Bu hesabi hem kiraci, hem ev sahibi açtirirsa, ücret talep edilmiyor.

HALKBANK: Otomatik odeme talimatu verenlerin kiralaru masrafsiz ev sahibi hesabina aktaruluyor. Ayrica, kredili mevduat hesabi devreye sokularak, hesapta para olmasa da kiranin zamaninda yaturulmasi sağlanuyor. Kiranin yattiği ev sahiplerine e-postayla bildiriliyor.

İŞ BANKASI: Otomatik ödeme talimatu veren kiracilardan masraf alinmuyor. Açilan hesaplara işletim bedeli yansitilmiyor. Kira ödemelerinin 'sinirsiz otomatik ödeme servisi" kapsaminda hesapta para olmasa dahi kiranin aksamadan gerçekleşmesi sağlaniyor. Ev sahibi kisa mesajla bilgilendiriliyor.

EİNANSBANK: Kiracilari masraflardan muaf tutan banka her gün bir kiraciya çekilişle 1000 TL'lik CarrefourSa aluşveriş çeki kazandiriyor.

YAPI KREDİ: Kira odeme talimati veren müşterilerden havale masrafi talep etmiyor. Ayrica düzenli odeme talimati veren kiracilara 5 TL değerinde 1000 Worldpuan hediye ediliyor.

FORTİS: Düzenli kira odemesi talimatu veren müşteriden EFT ve havale masrafi almamak için çalişma başlattti. Kiracularun yani sira ev sahiplerine de ekstra Worldpuan kazandirmayi plan luyor.

DENİZBANK: Kirasini peşin ödeyip, indirim koparmak isteyen kiracular için ozel kredi uygulamasini başlatan banka, ödeme talimatu veren kiraculardan da havale ücreti almuyor.

Kredi kullanan kiracılara taşınma sırasında oluşacak zararlara karşı "eşya sigortası" da hediye ediyor.

AKBANK: Otomatik odeme talimatı veren kiracılardan masraf almıyor. Ayrıca, ev sahibi ve kiracılara kendilerini ilgilendiren risklerle ilgili konut sigorta paketleri sunuluyor. Nakliye, emlakçı komisyonu, tadilat gibi işlemlerde kullanmak üzere özel ihtiyaç kredisi kullanma imkanı sunuyor.

HSBC: Havale veya EFT olarak gerçekleşecek düzenli kira odemelerinden herhangi bir ücret talep edilmiyor.

TEB: Düzenli odeme talimatı veren kiracılardan hesap işletim ücreti, havale ve EFT masrafı alınmıyor. Kira ödemeleri için düşük faiz oranlı kiracı kaynak hesabı açılabiliyor.

GARANTİ: EFT ve havale ücreti alınmıyor. Avans hesapta yeterli para olmasa bile kira odemesi gerçekleşiyor. Banka ayrıca işsiz kalma durumunda 6 ay kiranın ödemesini garanti eden "Kira güvencesi sigortası" paketini de sunuyor.

ŞEKERBANK: Kira odemeleri ücretsiz gerçekleştirilebiliyor. Kredili mevduat hesabı açtıran kiracılar, hesaplarında yeterli para olmadığında kiralarının da odenmesini sağlatabiliyor. Kiracılara, kiralık kasa hizmetleri yüzde 50 indirimle sunuluyor.

TÜRKİYE FİNANS: Kira gelirini bankaya yatırana ücretsiz işlem, krediyi kredi kartını kullanarak yapanlara da 10 TL hediye puan veriyor.

ZİRAAT BANKASI: Hesap işletim ücreti, havale ve EFT ücreti almıyor. Kira hesaba yattığı zaman kısa mesajla bildiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber