Doç. Dr. Pala: Sağlık haksa, hasta müşteri olamaz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pala: "Sağlık haksa, hasta müşteri olamaz"

BURSA-Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala, sağlık hakkı denince akla sağlık hizmetleri geldiğini, oysa sosyo-ekonomik her türlü etkenin bu hak kapsamında yer aldığını söyledi.

Pala, sağlık sektöründe çokça tartışılan 'Hasta mı, müşteri mi?' yaklaşımının tehlikeli bir girişim olduğunu belirterek, "Sağlık haksa, hasta müşteri olamaz" dedi.

Doç Dr. Kayıhan Pala, 1980 sonrası neoliberal politikaların pek çok değerin içini boşalttığını öne sürdü.

Sağlık denince sadece sağlık hizmetleriyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını savunan Pala, sosyo-ekonomik etkenlerin de sağlık hakkı kapsamında yer aldığını bildirdi.

Geliri, sağlığı, aile düzeni dört dörtlük olan bir insanın, ülkesinde yaşanan gelişmeler nedeniyle mutlu olamamasının da 'sağlık hakkı' kapsamında ele alınması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Kayıhan Pala, 'hasta mı, müşteri mi' tartışmasının da çok tehlikeli bir girişim olduğunu ifade etti.

'Sağlık haksa, hasta müşteri olamaz' diyen Pala, bu alanda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Sağlık bir hak olarak kabul edilmeli. Sağlık standarda kavuşturulmalı. Ar-Ge'ye önem verilmeli. Ayrımcılık yapılmamalı. Saydamlık, kalite ve katılım sağlanmalı. Piyasanın yönlendirdiği değil, tüm aktörlerin katılımıyla bizzat kamu tarafından yönlendirilen bir sistem kurulmalı."

İl Sağlık Müdürlüğü İl Hasta Hakları Koordinatörü Dr. Özgür Özdemir de, konuyla ilgili yaptığı açıklamada hekim davranışlarını, 'buyurgan hekim, danışman hekim ve katılımcı yaklaşım' başlıkları altında topladı.

Dr. Özdemir, dünyada ilk olarak hasta hakları kanununun Finlandiya'da 1993 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek, Türkiye'de hasta hakları yönetmeliğinin de 1998 yılında çıkarıldığını bildirdi.

Bursa'daki hasta şikayetlerine ilişkin istatistik de açıklayan Özdemir, Hasta Hakları Kurulu'na 2006'da 2 bin 39, 2007'de 2 bin 690, 2008'de de 3 bin 588 hasta şikayeti geldiğini söyledi.

2008'deki şikayetlerden 3 bin 76'sının anında çözüldüğünü anlatan Özdemir, 512'sinin de kurulda görüşüldüğünü bildirdi.

Özdemir son olarak bazı ülkelerde hasta hakları yaklaşımlarından örnekler verdi. P>

FATİH KARAKILIÇ-Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber