Üniversite öğrencisi siyasal görüşü ve etnik kimliği evliliğe engel görmüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2009 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, öğrencilerin büyük oranının çiftler arasındaki etnik ve mezhep farklılığı ile siyasal görüş ayrılığını çiftlerin evlenmesine engel olarak görmediği belirlendi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Erol, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ile Cumhuriyet Üniversitesi'nde 1. ve 4. sınıflarda öğrenim gören 3 bin 309 öğrenci arasında, "Üniversite öğrencileri arasında dayanışma ve ötekileştirme eğilimleri'' konulu araştırma yaptı.

Doç. Dr. Metin Erol, araştırmalarında üç önemli taraftarlık ya da ötekileştirme alanının olduğunun görüldüğünü belirterek, bunların, dinî, etnik ve siyasal alandaki kutuplaşmalar olduğunu söyledi. Öğrenciler arasındaki kutuplaşma ya da ötekileştirme eğilimlerinin, eş seçme ölçütü kullanılarak saptanmaya çalışıldığını ifade eden Erol, "Çünkü bir şahsın, başka bir şahısla evlenebileceğini düşünmesi, o şahısla ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda her zaman samimi, içten ve gönüllü olarak ortak çalışma yapabileceğini gösterir.'' dedi.

"Grup Dinamiği Açısından Türkiye'de Ötekileştirme Eğilimleri'' adlı kitap haline de getirilen araştırmada, öğrencilerin yüzde 79,1'inin çekirdek aile, yüzde 11,6'sının geniş aile, yüzde 6,8'inin eksik aile, yüzde 2,5'inin ise parçalanmış aileden geldikleri saptandı.

"İnsanları birbirine bağlayan en önemli bağ hangisidir?'' şeklindeki soruyu öğrencilerin yüzde 35,4'ü kan bağı, akrabalık, yüzde 22,6'sı insanlık bağı, yüzde 17,7'si din bağı, yüzde 11,9'u ideolojik bağ, yüzde 8,2'si ise hemşehrilik bağı olarak cevapladı.

Evlilikte ötekileştirme eğilimleri

"Farklı mezhepten biriyle evlenebilirim'' şeklindeki görüşe öğrencilerin yüzde 45,2'sinin katılıyorum, yüzde 23,8'inin kısmen katılıyorum, yüzde 31'inin ise katılmıyorum şeklinde cevap verdiği tespit edildi. Farklı mezhepten birisiyle evlenebileceğini belirten kızların oranının yüzde 37,4 iken erkeklerin oranının yüzde 52,5 olduğu belirlendi. Mezhep farklılığının evlenmeye engel olmadığını düşünenlerin oranının yüzde 53,8 olarak belirlendiği araştırmada, bu soruya öğrencilerin yüzde 27,8'i 'kısmen katılıyorum', yüzde 18,4'ü ise 'katılmıyorum' cevabı verdi.

Siyasal farklılığı engel görüyor musunuz?

Siyasal farklılıkların sosyal mesafe üzerindeki etkisi hakkında da saptamalarda bulunulan araştırmada, "siyasal farklılık evlenmeye engel değildir'' şeklindeki görüşe, öğrencilerin yüzde 57,8'i 'katılıyorum', yüzde 27,4'ü 'kısmen katılıyorum', yüzde 14,8'i ise 'katılmıyorum' cevabını verdi. Araştırmadaki "siyasal görüşleri farklı olanlar evlenmemelidir'' şeklindeki görüşü de, öğrencilerin yüzde 10,8'i katılıyorum, yüzde 19,4'ü 'kısmen katılıyorum', yüzde 69,8'i de 'katılmıyorum' şeklinde cevapladı. Araştırmaya katılanların yüzde 49,6'sı siyasal görüşü farklı olan biriyle evlenebileceğini söylerken yüzde 22,3'ü ise evlenmeyeceğini belirtti.

Etnik farklılık evliliğe engel mi?

"Etnik farklılık evlenmeye engel değildir'' görüşüne öğrencilerin yüzde 61,7'sinin katıldığının saptandığı araştırmada, yüzde 23,5'i 'kısmen katılıyorum', yüzde 14,8'i ise 'katılmıyorum' şeklinde cevap verdi. Öğrencilerin yüzde 47,4'ü "farklı ırktan biriyle evlenebilirim'' şeklindeki görüşe katıldığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber