Kriz konut fiyatlarını düşürdü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 15:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Eşref Akgün

KAYSERİ- Dünyayı sarsan küresel ekonomik kriz emlak sektöründe fiyatları düşürmeye devam ediyor. Piyasalardaki daralmanın etkisiyle lüks konut fiyatları 40 bin, normal daire fiyatları ise bazı bölgelerde 20 bin liraya kadar düştü.

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Kazım Temel, konuyla ilgili açıklamasında, küresel ekonomik krizin gayrimenkul piyasasını da etkilediğini söyledi. Bankaların konut kredisi faiz oranlarını 2.10'lardan 1.45'lere çektiğini belirten Temel, kriz döneminin gayrimenkul almak için en uygun zaman olduğunun altını çizdi. Temel, şöyle dedi:

"Küresel ekonomik kriz Türkiye'deki emlak sektörünü de olumsuz etkiledi. Türkiye'de emlak fiyatları 3 yıl öncesine döndü. Üstelik Emlak piyasasının satış ve kiralama kriter ve şartları da kriz nedeni ile değişiklik göstermeye başladı. Kayseri'de konut sektöründe genellikle dövizle işlem yapılıyor. Döviz bazında değerlendirildiğinde kentte lüks daireler 20 bin normal daireler ise 10 bin Euro değer kaybetti. Emlak sahipleri mevcut kiracılarını kaybetmemek için emlak kiralarında indirim yaparken, boş olan kiralık emlak fiyatları da yüzde 30 düştü. Piyasaya böyle devam ederse gayrimenkul fiyatlarında düşüş devam eder. Biz gayrimenkul fiyatlarında fazla bir artış beklemiyoruz. Değişiklik pek fazla yaşanmaz."

Bankaların konut kredi faizlerini 2.10'lardan, yüzde 1.45'den çektiğini dile getiren Temel, konut sahibi olmak isteyenlere önemli fırsatlar sunduğunu, alıcılar için piyasada birçok avantajın doğduğunu kaydetti.

Ayrıca, kent genelinde kira ödemelerinde 'yıllık ödeme' uygulamasından 'aylık ödeme' uygulamasına geçildi. Kayseri'de evlere talep olmayınca kira ücretlerinde de büyük bir düşüş yaşandığını dile getiren Temel, Kayseri'de yıllık dövizle ev kiralama döneminin sona erdiğini bildirdi. Ev sahiplerinin artık Türk Lirası bazında aylık olarak evlerini kiralamaya başladığını belirten Temel, "Kiralık evlerin ücretlerinde büyük bir düşüş yaşandı. Kira ücretleri 200 ile 600 lira arasında değişiyor. Ev sahipleri yıllık dövizle artık kiracı bulamayınca bu yönteme başvurmak zorunda kaldı. Önceden talep olduğu için ev kiraları yıllık döviz üzerinde yapılıyordu. Ancak, talep olmadığı için kira ücretlerinde 100 ile 250 Türk Lirası düşüş yaşandı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber