Doç. Dr. Ünal Şahin: Sigara en ucuz kitle imha silahı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MESUT MERCAN-Türkiye

ISPARTA- Sigaranın, dünyanın en ucuz kitle imha silahı olduğunu ileri sürüldü.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ünal Şahin, sigaranın her dozunun zararlı olduğunu, vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal madde içerdiğini söyledi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Sigara ve Kanser' konulu panelde konuşan Şahin, sigaranın, yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahip bir madde olduğunu ifade ederek, "Sigara, dünyanın en güçlü endüstrisi tarafından saldırgan reklam ve promosyon taktikleri ile satılır. Sigara içen kişi, beynini nikotinle uyuşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada en büyük sağlık sorunu sigaradır. Sigara bağımlılığı yüksek ölümcül bir hastalıktır. Sigara içmek sanıldığı gibi sosyal bir davranış değil madde bağımlılığıdır." dedi.

Şahin, sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu ileri sürerek, akciğer kanserinin erkeklerde birinci, bayanlarda ise altıncı sırada yer aldığını belirtti.

Şahin, "Dünyada en çok rastlanan kanser tipi akciğer kanseridir. Akciğer kanserinde öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ön plana çıkan rahatsızlıklardır." diye konuştu.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktorlarından Uzman Doktor Önder Öztürk de sigara ve tütün kullanımı konusunda detaylı bilgiler vererek, bazı istatistikî verilerden bahsetti.

Öztürk, dünyada sigara içme alışkanlığının yılda ortalama yüzde 7,1'lik bir artış gösterdiğini kaydederek, Türkiye'de ise sigara kullanımının hızla arttığını vurguladı.

Öztürk, meslek gruplarına göre en fazla sigara içen kişilerin gazetecilik ve doktorluk mesleğiyle uğraştıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber