Bir adet sigaradaki maddeler damardan verilse insanı birkaç dakikada öldürebilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2009 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümüşhane Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, bir adet sigarada bulunan maddelerin damardan verilmesi halinden birkaç dakikada ölüme sebebiyet verebileceğini ifade etti.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınlayan Dr. Topsakal, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi. Sigara yasasının tam olarak yürürlüğe girdiğinde tiryakilerin mekân konusunda sıkıntı içine gireceklerinin altını çizen Dr. Topsakal yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tütün tüketiminde dünya dördüncüsü olduğunu belirtti. Topsakal, "Bu sağlıksız ve ilkel alışkanlıktan halkımızı korumalı ve dahası kurtarmalıyız. Dünyada her altı saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Değerli halkımızı 9 Şubat Sigarayı Bırakma Gününü vesile ederek, sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Bir adet sigarada bulunan maddeler bir kişiye damardan zerk edilse, birkaç dakika içinde öldürebilir. Lütfen kendiniz için iyi bir şey yapın ve bugün sigarayı bırakın. Sigarayı bırakmak zor ama imkânsız değil." dedi.

Türkiye'de yılda 100 bin kişinin sigaradan öldüğünü dile getiren Dr. Topsakal, şu bilgileri aktardı: "Sigaradan hem aktif hem de pasif içici olarak uzak durulması gerekir. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Sigara dumanının içerdiği karbonmonoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açmakta ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olmaktadır. Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçü sigara tiryakisi oluyor. Sigaraya karşı savaş, kanser hastalıklarının yüzde 40'ını yok ediyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığı ve bu kişilerde görülen akciğer kanserinin nedeninin; çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğu tespit edilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber