SEDAŞ'ın devri gerçekleşti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2009 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (SEDAŞ) devri ile dağıtım sektöründe Türkiye'de özel sektörün payının yüzde 20'ye yükselmiş olduğunu bildirdi.

SEDAŞ'ın AkCez Konsorsiyumu'na devir sözleşmesi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ile CEZ Birleşme ve Satın Almalardan Sorumlu Direktörü Vladimir Schmalz'ın katılımıyla imzalandı.

Kilci, devir töreninde yaptığı konuşmada, SEDAŞ'ın 600 milyon dolar bedelle Akcez Konsorsiyumu'na devrinin gerçekleştirildiğini kaydederek, böylece Bolu, Sakarya, Kocaeli ve Düzce olmak üzere, 4 ilde yaklaşık 1,3 milyon aboneye sunulan dağıtım ve perakende satış hizmetinin, bundan böyle özel sektör tarafından yerine getirileceğini söyledi.

Yaklaşık 2 hafta önce Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin devrini gerçekleştirdiklerini belirten Kilci, bugün SEDAŞ'ın devri ile dağıtım sektöründe Türkiye'de özel sektörün payının yüzde 20'ye yükselmiş olacağını bildirdi.

Kilci, global krizin hayatın her alanında hissedildiği bu ortamda, Türkiye'nin geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi olarak yabancı sermaye girişini de sağlaması nedeniyle, bu özelleştirme son derece önemli olduğunu da kaydetti.

EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da 15 gün önce Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin 1 milyar 225 milyon dolar bedelle, bugün de 600 milyon dolar bedelle SEDAŞ'ın özel sektöre devrinin gerçekleştiğini ve böylece Türkiye'nin 10 şehrini kapsayan iki adet elektrik dağıtım bölgesinin, toplamda 1 milyar 825 milyon dolar bedel karşılığı devrinin gerçekleştiğini kaydetti.

Atılan bu imzaların dünya çapında finansal krizin olmsuz etkileri yaşanırken, Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin sağlanması açısından memnuniyet verici olduğunu belirten Köktaş, Türkiye'nin çok önemli elektrik dağıtım işletmelerinin ardı ardına özel sektöre devredilmesinin, özel sektör işletmeciliğine dayalı rekabetçi bir elektrik piyasası için sıçrama tahtası olduğunu söyledi.

Köktaş, dünya çapında yaşanan mali krize rağmen, Türkiye'deki enerji projelerinin halen finanse edilebildiğini belirterek, sadece enerji sektöründe, 2008 yılında 6 milyar doların üzerinde özelleştirme, şirket satın alma ve birleşme işlemlerinin gerçekleştiğini ve bu bedellerin peyderpey Türkiye ekonomisine kazandırıldığını kaydetti.

Bununla beraber Türkiye'de enerji sektöründe yatırımların gerçekleşmesini kolaylaştıracak her türlü yasal ve idari düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Köktaş, bu dönemde EPDK'nın öngörülebilir bir piyasanın işleyen kurallarını, teamüllerini geliştirdiğini ve bu dönemde piyasa katılımcılarının enerji sektörü yatırımcılarının sayısının da katlanarak arttığını söyledi.

Köktaş, ?Tıpkı doğalgaz dağıtımında olduğu gibi elektrik dağıtımında da özel sektör dönemi başlamaktadır. Bu törenleri tarihi kılan unsurda budur? dedi.

AKKÖK ŞİRKETLER GRUBU İCRA KURULU BAŞKANI BERKMAN

Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise bugün ampulü icat eden Thomas Edison'un 162. doğum günü olduğunu ve ampulün icadının da 130. yıl dönümü olduğunu söyledi.

Berkman, enerji sektörünün tüm dünyada ve Türkiye'de son 30 yılda büyük önem kazanan stratejik bir alan olduğunu kaydederek, Türkiye ekonomisinin büyümesine paralel olarak enerji gereksiniminin de hızla arttığını ifade etti.

Uluslararası Enerji Ajansının öngörüsüne göre, mevcut politikalar geçerliliğini sürdürdüğü takdirde, 2030 yılında dünya enerji talebinin yıllık ortalama yüzde 1,6 artış ile bugünkü seviyesinin yüzde 45 üzerine çıkacağının hesaplandığını anlatan Berkman, Türkiye'de de elektrik tüketiminin son 20 yılda hızla artan nüfus ve şehirleşmeye bağlı olarak, gayri safi milli hasıla (GSMH) oranının üzerinde seyrettiğini ve yaklaşık yılda yüzde 8 oranında bir büyüme kaydettiğini söyledi.

Bu artışla, Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Berkman, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye'de kişi başına elektrik tüketiminin çok düşük olduğunu söyledi.

Hızlı ekonomik büyüme, şehirleşme ve sanayileşmenin elektrik tüketiminin bu büyüme hızını koruyacağını gösterdiğini kaydeden Berkman, Türkiye için 2020 yılına kadar 51 bin 375 megavatsaat (MWH) ilave kapasite yatırımına ihtiyaç duyulacağının tahmin edildiğini söyledi.

Elektrik talebindeki bu artışı karşılamak için, önümüzdeki 20 yılda yeni üretim tesislerini kurmak gerektiğine işaret eden Berkman, bu çerçevede yıllık 4-5 milyar doları tutarında bir yatırım sermayesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Berkman, tüm ekonomik krizlere rağmen bu artışın olacağını, çünkü elektrik tüketiminin ekonominin eksi büyüme gösterdiği yıllarda bile GSMH'nin en az 4 puan üzerinde talep olarak seyrettiğini kaydetti. Bu nedenle, enerji sektörünün yerli ve yabancı yatırımların yoğun ilgisi ile karşılaştığını söyledi.

Enerji sektörünün hem Türkiye'de, hem de dünyada büyüme ve refahı belirleyecek, önümüzdeki 10-15 yıla damgasını vuracak sektörlerin başında olduğunu kaydeden Berkman, Akenerji'nin Türkiye'nin giderek artan enerji ihtiyacını dikkate alarak, mevcut konumunu korumak ve sektöründe global bir oyuncu olmak amacıyla bir yandan mevcut yatırım portföyünü geliştirmek, Türkiye'nin öz kaynaklarını kullanmak ve çevreye saygılı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak üzere fırsatları değerlendirirken, diğer yandan da özelleştirme gündemini yakından takip ettiğini kaydetti.

Temmuz 2008'de Akcez Konsorsiyumu olarak, SEDAŞ için ihaleye katıldıklarını ve 600 milyon dolarlık teklif ile ipi göğüslediklerini kaydeden Berkman, Türk sanayinin can damarı olan bölgede, yılda 1 milyon 300 bin kullanıcıya, toplam 8 milyar KWH elektrik dağıtımı gerçekleştirmek üzere iş başı yaptıklarını söyledi.

Bu talebin, bu yıl için 8,4 milyar KWH olarak gözüktüğünü belirten Berkman, Sakarya Bölgesi'nin Türkiye'de sanayi üretiminin kullandığı enerjinin yüzde 6'sını tükettiğini, Türkiye'deki toplam enerji tüketiminin de yüzde 5'ini gerçekleştirdiğini söyledi.

Berkman, AkCez Konsorsiyumu'nun üyesi olan CEZ ile Ak Enerji Şirketi'nin Ekim 2008 tarihinde üretimde stratejik ortaklık yapmak üzere anlaştığını ve SEDAŞ'ın bu ortaklığın ilk meyvesi olduğunu da belirterek, bundan sonra da stratejik ortakları CEZ ile Türkiye'deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti geliştirme yolunda kararlılıkla ilerleyeceğini ifade etti.

SEDAŞ'ın yanı sıra dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan bağımsız olarak enerji sektöründeki diğer yatırımlarını da kararlılıkla sürdüreceklerini kaydeden Berkman, şu anda 496 MW mevcut kurulu güce ilave olarak toplam 375 MW kapasiteli 9'u hidrolik biri rüzgar olmak üzere 10 ayrı santral yatırımını hız kesmeden sürdürdüklerini söyledi.

Berkman, grup olarak enerji sektörüne 2009 yılında, yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi.

Bu rakam içinde SEDAŞ'ın, devam etmekte olan 10 santral yatırımının ve planlanan 1 diğer yatırımın yer aldığını kaydeden Berkman, şöyle devam etti:

?Bu yatırımın 2012 yılına kadar miktarı yaklaşık 3 milyar dolar civarında olacak ve 3 bin MW bir üretim kapasitesine erişmeyi hedef aldık.

Elektrik konusundaki darboğazların giderilmesi için özelleştirmenin en doğru çözüm olduğuna inanıyoruz. Pek çok bölgede özelleştirme planları nedeniyle kamu tarafından son yıllarda yeni yatırım yapılamadığını, özelleştirme ihalelerini sektöre gerek verimlilik, gerekse yeterli üretim kapasitesini ulaşmasını sağlayacak yatırımların hayata geçmesini önemli bir fırsat olarak görüyoruz.

Hedefimiz, verimliliği, hizmet kalitesini artırmak, bilgi teknolojilerini en üst düzeyde kullanmak ve müşteri memnuniyetini sağlama yönünde yeni yatırımlarla SEDAŞ'ı büyütmek olacaktır. SEDAŞ Akenerji olarak tüketicilerimizle doğrudan temas kurduğumuz ilk yer olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber