Uzakdoğu malı 'cep'e ağır vergili önlem

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, klonlu ve Çin malı cep telefonlarıyla mücadelenin yolunu buldu. 200 liranın altındaki telefonlara 40 lira sabit vergi geliyor.

***

Klonlu 'cep'e 40 TL vergi

Hükümet, ucuz ve sağlıksız Çin malı cep telefonlarıyla ve klonlama çeteleriyle, vergi yoluyla mücadele edecek.

Hükümet, cep telefonlarını klonlayan çete ile Çin'den giren ucuz, markasız ve sağlığa zararlı ürünlere karşı vergi silahını çekti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Meclis'e gönderilen torba yasada, 200 TL'nin altındaki 'ucuz' cep telefonlarından 40 TL sabit tutarda vergi alınacağını söyledi. Yıldırım, "Bu düzenleme, klonlama gibi suiistimalleri önleme, kalitesiz ürünlerin Türkiye'ye girişini engelleme amacı taşıyor" dedi. Cep telefonu sektörüne bomba gibi düşen tasarıda, 200 TL'nin altındaki cep telefonlarının ithalatından alınacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 40 TL olarak belirlendi.

Sektör önce tepki gösterdi

Sektörün ilk anda büyük tepkisine yol açan vergi operasyonun arkasında, cepte klonlama olarak bilenen vurgunu ve Çin'den giren insan sağlığını da olumsuz etkileyen 'kalitesi' tartışmalı ürünleri engelleme amacı yattığı ortaya çıktı.


Klonlama nasıl yapılıyor?

Sistemdeki kayıtlı cep telefonunun IMEI (her bir cep telefonuna özgü bir tür kimlik kartı) numarası kaçak, çalıntı ya da kaynağı bilinmeyen cep telefonlarına aktarılıyor. Bu telefonlar, piyasaya sunuluyor. Kullanıcılara satılıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu telefonları tespit ettiğinde görüşmeye kapatıyor.

Olcay AYDİLEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber