Hackerlar, İLSİS'in yalnızca bir 'duvar'ını aşabilmiş

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Şubat 2009 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Öğretmenin 'kimliği' çalındı

MEB'in web sitesi hacklendi, 687 bin öğretmenin TC kimlik numaraları çalındı. MEB, hackerların İLSİS'in yalnızca bir 'duvar'ını aşabildiğini, 12 güvenlik duvarını aşamadıklarını açıkladı.

YAKUP BULUT / ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 687 bin öğretmene ait kayıtların tutulduğu İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetim Bilgi Sistemi'nin (İLSİS) 3 ay önce 'hacker'ların saldırısına uğradığı ortaya çıktı. Öğretmenlerin isim, soyisim, T.C. kimlik no ve okul isimlerinin bulunduğu bilgileri ünlü paylaşım sitesi Rapidshare'de paylaşıma açıldı. MEB, bakanlık çalışanlarında bir güvenlik zaafiyeti olup olmadığı ile ilgili soruşturma başlattı.

MEB, Kasım ayında sistemin birinci güvenlik duvarının delindiğini farkederek Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Yapılan incelemede İLSİS verilerindeki bilgilerin başka kaynaklar tarafından kopyalandığı belirlendi. Hackerlar birinci duvarı geçmeyi başarırken, diğer 12 güvenlik duvarını aşamadıkları için ayrıntılı bilgilere ulaşamadı. MEB yetkilileri TC kimlik numarası gibi kolay ulaşılabilen bir bilginin dışında herhangi bir bilgiye ulaşılamadığını bildirdi.

GÜVENLİK DUVARI İLENDİ

Bakanlık internet sistemi ile ilgili olarak Uluslararası Bilgi Güvenliği sertifikasına sahip. Dünyanın önde gelen güvenlik sistemlerine sahip sistemin ilk kez delindiği ve olay sonrası Kasım ayında birinci güvenlik duvarı şifrelerinin yenilendiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber