Her gün 120 uçak dolusu insan kalbine yeniliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2009 18:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan 'Kalbini Sev Kırmızı Giy' kampanyası Antalya'da başladı.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından yürütülen çalışma ile Antalyalılar kalp damar hastalıkları konusunda bilgilendirilecek.

Kampanyanın ilk ayağı olan halkı bilgilendirme toplantısında konuşan Akdeniz Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda TKD Lipit Çalışma Grubu Üyesi olan Prof. Dr. Selim Yalçınkaya, kalp-damar hastalıklarının dünyada ve Türkiye'de en başta gelen ölüm nedeni arasında yer aldığını söyledi.

Dünyada her yıl 17,5 milyon kişinin kalp damar rahatsızlığı nedeniyle öldüğünü hatırlatan Yalçınkaya, "Yani her gün 120 uçak dolusu kadar insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de her yıl 207 bin kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu her 2,5 dakikada 1 kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Kalp-damar hastalıkları dünyada ve Türkiye'de en başta gelen ölüm nedenidir. Ülkemizde ölümlerin yüzde 48'i kalp-damar hastalıklarına bağlıdır. Yılda 430 bin 459 ölümden, 205 bin 457'si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

Kalp hastalıklarının kendisinden sonra gelen üç ölüm nedeninin toplamından daha fazla insanın yaşamına mal olduğunu kaydeden Yalçınkaya, "Dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucu oluşan 32 milyon ölümün, 17,5 milyonu kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır ve bunların üçte birinden fazlası orta yaşlı erişkinlerdir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 53 Avrupa ülkesinde de her yıl 4.35 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir." şeklinde konuştu.

Hastalığın sebepleri ve Türkiye'deki seyrine ilişkin bilgilerde veren Yalçınkaya, şöyle devam etti: "Ülkemizde her 5 kişiden 2'sinde yüksek kolesterol görülüyor. Kolesterol kalp ve damar hastalıkları konusunda risk faktörlerinden sadece biri. Yapılan çalışmalar, Türkiye'de 6 milyon kişinin kolesterol düzeyinin sınırda yüksek (200-239 mg/dl), 2 milyon kişininkinin ise yüksek olduğunu gösteriyor (240 mg/dl ve üstü). Son yıllarda önlem alınmaya çalışılan sigara içme alışkanlığı, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Hipertansiyon (yüksek tansiyon), yüksek kolesterol, sigara, şişmanlık ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp-damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörleridir. Gerekli önlemler alındığı taktirde hastalıklar engellenebilir. Özellikle sağlıklı beslenme düzeni kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir."

Kalp ve damar hastalıkları her yıl meme kanserinin 3 katı, trafik kazalarının 47 katı kadar insanının ölmesine neden olmakta. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler, gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelerin iki katı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber