TEKEL personeli özelleştirme sonrasında kamuya seçti

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Şubat 2009 09:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tekel işçilerinin reddettiği teklifTekel Sigara işçileri BAT'ın teklifini reddederek daha az ücretle çalışmayı kabul etti.Tekel Sigara'yı 7 ay önce devralan BAT Türkiye, fabrikalardaki 2000'den fazla işçiye parasal birçok teklif yaptı ama 300 işçi dışında tümü kamuda kaldı...

Özelleştirilen Tekel Sigara'yı 1.7 milyar dolara alan British American Tobacco'nun (BAT) Türkiye'deki üst düzey yöneticileri, devir sonrası yapılan çalışmaları anlattı.

PAZAR PAYI YÜZDE 34

Verilen bilgiye göre Tekel'e son 7 ayda 60 milyon dolar yenileme yatırım yapıldı. Bu amaçla 40 milyon dolar daha harcama planlayan şirket, Tekel sigaraları için üretim ve kalite standartlarını oluşturdu, dağıtım noktası sayısını 125 binden 165 bine çıkardı. Markaların logo ve kutularını da yenileyen şirket, iç pazarda Tekel'i yine eski günlerine döndürmeyi planlıyor. BAT daha sonra önce yurtdışındaki havaalanlarından başlayarak bu markaları dünyaya ihraç edecek. BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermeulen, ?BAT'ın 100 yıllık uluslararası tecrübesini, Tekel'in 140 yıllık yerel tecrübesi ile birleştireceğiz. Türkler, Tekel'in markalarına çok önem veriyor. Biz de, harmanda hiçbir değişiklik yapmadık? dedi.

Tekel'in almadan önce Tire'deki üretimiyle yüzde 10 pazar payına sahip olan BAT, bugün yüzde 34'lük paya ulaştı. BAT, yıllık olarak Tire'de 14 milyar, Samsun ve Tokat'ta 28 milyar adet sigara üretiyor.

300 İŞÇİ BAT'A GEÇTİ

Tekel Sigara'nın devri ilginç olaylarla da dolu. İhale şartları gereği, sadece Samsun, Tokat, Adana, Bitlis, Malatya fabrikaları ve Tekel'in markalarını alan BAT, kamuda kalan işçilere de önemli teklifler götürdü. İşçilere; yüzde 10 zam, 6 aylık geçiş ikramiyesi, taşınması gerekenlere 15 bin TL taşınma ve 12 ay, aylık 1000 TL kira yardımı önerdiklerini söyleyen BAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay, buna karşın 2000'den fazla sigara fabrikası işçisinin sadece 300'ünün BAT bünyesindeki Tekel'de kaldığını söyledi.

Turagay, ?Sıkıntı olmaması için emekli Tekel işçilerine bile gittik? dedi. BAT, Adana, Bitlis, Malatya'daki fabrikaları verimsizlik gereği çalıştırmayacak. Arsa ve varlıklarını da satacak. Turagay, ayrıca fabrikaları devraldıklarında, özelleştirme sürecinin etkisiyle verimin yüzde 20'lere düştüğünü gördüklerini, bugün bunu yüzde 60'lara çıkardıklarını söyledi.

Pazar 19 Temmuz'dan sonra yüzde 4-5 daralır

BAT Türkiye YK Üyesi Tuna Turagay, sorular üzerine kapalı yerlerde sigara yasağının asıl etkisinin, yasağın genişleyeceği 19 Temmuz'dan sonra görüleceğini, 2009'da yüzde 4-5'lik bir daralma beklediklerini belirtti. TAPDK'nın verilerine göre geçen yıl sigara tüketimi yüzde 3.8 artarak 107.8 milyar adede çıktı.

Serhat ALİGİL/SAMSUN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber