Sicil affı çıktı ama, banka kapıları hâlâ kara listeye düşenlere kapalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2009 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SARAY SÜT

İSTANBUL- Merkez Bankası'nın kara listesine girenler için hazırlanan Sicil Affı Yasası, kimseyi mutlu etmedi. Pek çok şirket ve kredi kartı mağduru affın çıkmasına rağmen bankaları hâlâ kendilerine kredi vermemekle itham ederken, finans kuruluşları 'tedbiri elden bırakmamak' zorunda olduklarını ifade ederek kendini savunuyor. Sektörün önemli oyuncularından Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen, "Sicil affı geçti diye kimse bizim kredi değerlendirme süreçlerimizde bir değişiklik beklemesin." diyerek, bu konudaki tutumlarının kolay değişmeyeceğini belirtti.

Hükümetin küresel finans krizi dolayısıyla durgunluğa giren kredi piyasasını yeniden hareketlendirmek amacıyla 28 Ocak'ta çıkardığı Sicil Affı Yasası, aradan geçen zamana rağmen henüz işlerlik kazanmadı. Bankalar, adı, kara listeye düşenlerin kredi talepleri karşısındaki isteksiz tavırlarını sürdürüyor. Temkinli davranmak zorunda olduklarını kaydeden Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, sicil affının çıkmış olmasının kendilerinin kredi değerlendirme süreçlerinde bir değişikliğe yol açmayacağını belirtti.

Ergun Özen, kredi arayışında olan kara listeye düşmüş şirketlerin, yasanın uygulanmadığı yönündeki şikayetlerini değerlendirirken, şunları söyledi: "Sicil affı gerçekleşti ama bizdeki kayıtların yok edilmesini kimse beklemesin. Yani bizim kendi kayıtlarımızı bankacılık sistemi yok etmez. Bunu ifade ettik. Şimdi de ifade ediyoruz. Kredi değerlendirme süreçlerinde bir değişiklik yapmamız beklenmesin. Yine bizim bir takım kriterlerimiz var kredi verirken. Yine onlara bakacağız. Sicili parlak olmayan firmalar banka kapısından geri çevrilebilir Bankalarda bulunan kredi mevduatları yani müşterinin parasıdır. Biz bunları korumazsak, yurt dışındaki bankaların durumuna düşeriz. Buna dikkat etmek zorundayız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber