Yargıtay kitap okuma tedbirini kaldırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2009 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kooperatif genel kurulunu zamanında yapmadıkları için 3 yönetim kurulu üyesine yerel mahkemenin verdiği 25 gün süreyle çevre temizlik cezasını, "kütüphanede 25 gün süreyle 1'er saat kitap okuma" tedbirine çeviren Yargıtay 7. Ceza Dairesi kararını kaldırdı. Kurul, sanıklara, "bir şeyi yapma" tedbiri değil, "bir şeyi yapmaktan yasaklama" cezası verilmesi gerektiğine hükmetti.

Marmaris 1. Sulh Ceza Mahkemesi, sınırlı sorumlu bir kooperatifin, olağan genel kurul toplantısını zamanında yapmadıkları gerekçesiyle kooperatifin 3 yönetim kurulu üyesini, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 50. maddesi uyarınca 25 gün hapis ve 375 TL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme sanıklara verilen cezayı, TCK'nın 50/1-f maddesindeki, "kısa süreli hapis cezalarında, mahkum olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya çevrilebileceğini" öngören hükmü uyarınca, "25 gün süreyle 09.00-13.00 saatleri arasında Selimiye Köyü çevre temizlik işlerinde muhtar nezaretinde çalışma" tedbirine çevirdi.

Adalet Bakanlığı ise sanıklara verilen cezanın bozulmasını istedi.

Talep üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "TCK'nın 50. maddesinin (f) fıkrasında, mahkum olunan kısa süreli hapis cezasının, ceza süresinin yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırma seçenek yaptırımına çevrilebileceğinin hüküm altına alındığı gözetilmeksizin, sanıkların gönüllü olup olmadıkları da araştırılmadan ve infazı kısıtlar şekilde yer ve zaman belirtmek suretiyle güvenlik tedbirine hükmedilmesinde isabet görülmediği" yönünde Yargıtay 7. Ceza Dairesi'ne görüş bildirdi.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi de Marmaris 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını bozarak, sanıklara verilen kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezayı, TCK'nın 50. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi uyarınca "ceza müddeti kadar her gün bir saat süreyle bir kütüphanede kitap okuma" tedbirine çevirdi.

Bu karara itiraz eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dairenin hükmettiği tedbirin, kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımların sıralandığı TCK'nın 50/1. maddesinde yer alan tedbirlerden birisi olmadığı gerekçesiyle kararın kaldırılmasını istedi.

İtiraz üzerine dava dosyasını Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüştü.

Kurul, hürriyeti bağlayıcı cezaların, TCK'nın 50. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendi uyarınca "ceza müddeti kadar her gün bir saat süreyle bir kütüphanede kitap okuma tedbirine çevrilmesine" olanak bulunmadığına işaret ederek, Başsavcılığın itirazını kabul etti ve Yargıtay 7. Ceza Dairesi kararını kaldırdı.

Kurul kararında, dairenin sanıklara verilmesine hükmettiği cezaya dayanak gösterilen, TCK'nın 50. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde, kısa süreli cezanın, "mahkum olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklamaya" çevrilebileceğinin öngörüldüğü, bu maddedeki tedbirlerin her ikisinin de "bir şeyi yapmaktan yasaklama" biçiminde olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber