Beyaz eşya satışlarında aralıkta rekor düşüş yaşandı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Şubat 2009 17:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küresel krizin etkisiyle tüketimin hız kestiği geçen yılın son çeyreğinde artan durgunluk, istatistiklere yansımaya başladı. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) raporunda yurt içi talebe ilişkin göstergeler, özellikle beyaz eşya ve otomobil üretim ve satışlarında yaşanan düşüşlerin ?tehlike' sınırında olduğunu ortaya koydu.

Tüketimdeki düşüşler sanayi sektöründe siparişler ve toplam ciroya da yansıdı. Ağustostan itibaren hız kesen siparişler, kasım ve aralıkta önceki yılın altında kaldı. Ciro artışı kasımda hız kesti, aralıkta ise yerini düşüşe bıraktı. DPT'nin raporuna göre beyaz eşya sektöründe çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ve buzdolabından oluşan dört ana üründe toplam satışlarda ekimden itibaren başlayan düşüş, aralıkta rekor düzeye ulaştı. Aralıkta önceki yılın aynı ayına göre dört beyaz ana ürünün üretimi yüzde 18.6, ihracatı yüzde 14.5, ithalatı yüzde 21.6 ve yurt içi satışları yüzde 30.8 düşüş kaydetti.

2008'in ilk beş ayında önceki yılın aynı aylarına göre artışlar kaydeden otomobil satışları; haziran-aralık döneminde ise sürekli ve giderek artan oranda azalışlar gösterdi. Özellikle, ekimde yüzde 39.2, kasımda yüzde 56.6 ve aralıkta yüzde 58.1'le son çeyrekte çok hızlı düşen satışlar, yılın tümünde de yüzde 14.4 azaldı.

Sanayide siparişe yansıdı

Yurt içi talepte yaşanan daralma, sanayi sektöründe siparişler ve toplam ciroya da yansıdı. Ağustostan itibaren hız kesen siparişler, kasımda önceki yılın yüzde 5.4 ve aralıkta yüzde 9.9 altında kaldı. Ciro artışı kasımda hız kesti, aralıkta ise yüzde 4.2 ile yerini düşüşe bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber