Baykal'dan işsizliğe çözüm için 7 maddelik öneri

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Şubat 2009 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında milletvekillerine hitap etti.

CHP'nin son dönemlerde özellikle işsizlik ve yolsuzluklar üzerinde durduğunu ifade eden Baykal, "Bu konunun Başbakanın dikkatini çekme noktasına gelmiş olmasından memnuniyet duyuyorum.Başbakan seçim konuşmalarını yaptığı meydanlarda onu bunu suçluyan bir yaklaşım içinde götürüyordu.İşsizlik konusunda başbakan bizi göreve çağırdı.O görevi yerine getireceğim. Türkiye'de işsizlik ölçümleri güvenilir değil ama bu yöntemle bile yapılan araştırmalar bile Türkiye'nin çok tehlikeli bir noktaya sürüklendiğini ortaya koyuyor.1 yılda 645 bin işsiz ortaya çıktı."diye konuştu.

İşsizlik tablosunun görmezden gelinemeyeceğini ifade eden CHP lideri Baykal, işsizliğin acil tedbir gerektiren bir konu olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın "işsizliğe çareniz varsa söyleyin yapmazsam siyaseti bırakırım" sözlerine cevap veren Baykal, şunları söyledi;

"Başbakan bize meydandan çağrı yaptı.CHP işsizlik ile mücadele konusunda ne önerisi varsa ortaya koysun.Eğer ben işsizlik önlemlerini uygulamazsam siyasi hayatımı bitirmeye hazırım.Ortada işsizlik önlemi yoksa bu konuşu konuşmasın artık' dedi.

BAŞBAKANA 7 MADDELİK ÖNERİ

Önerilerimi söylüyorum, Başbakan dikkatle dinlesin. 7 maddelik önerim var kendisine...Bunları incelesin, gerekirse dönsün bize.Bu konuda kendisi ile işbirliği yapmaya hazırım.

1) Başbakan bu konuya yönelik temel anlayışını değiştirmelidir.Bu Türkiye'ye dokunmayacak, teğet geçti gibi gerçeklerden uzak hiçbir değer taşımayan anlayışı bıraksın.Bütçe gerçeklerden kopuk. Bunu Meclis'te de söyledim.Yeni bir programa ihtiyaç vardır.Gerçekçi bir program ile büyüme, enflasyon, dış açık ne olacak bunlar açıklanmalıdır.Hükümet güven ortamını sağladıktan sonra da tedbir paketini getirilmelidir.

2) 2007 seçimlerinde bütçenin dengeleri bozuldu.Bu 2008'de aynen devam etti.Bugün bir kriz döneminde çok muhtaç olduğumuz cephaneleri 2007 ve 2008 yılında bu hükümet yakmıştır.Faiz dışı fazla harcandı.Asıl şimdi Türkiye'nin o imkanlara ihtiyacı vardı. Yapılması gereken derhal bu hükümetin harcama hedeflerini teker teker gözden geçirip, ayıklayıp asgari noktaya indirmektir.Seçime yönelik harcamalar derhal gözden geçirilmelidir.Bütçede ciddi bir tasarruf yaratılması lazım.Bu tasarruflarla kamu ve alt yapı yatırımları arttırılacak.Seçim rüşveti, hovardalığı değil, alt yapı için kamu yatırımlarını arttıracaksınız.Alt yapı yatırımı işsizlikle mücadele için temel ihtiyaçtır.Kamu altyapı yatırımlarına yönelik ödenekleri arttırın.Seçime yönelik boş uygulamala son verin.

3)Otomobil ve dayanıkla tüketim malları ile ilgili o sektörlerdeki sıkıntıyı gidermek ve talebi hareketlendirmek için 6 ay süre ile KDV'yi kaldırın burada.

4) Kur politikasında, TL'nin aşırı değerlenmesine yönelik gelişmeleri frenleyin. Maliye politikasını makul ölçülerde gevşetmeyi temel alın.Orta vadeli mali program ilan edin.

5) Bankacılık sisteminde geçikmiş alacaklardaki artış nedeniyle bankaları kredi verme konusunda sıkıntıya sokmaya başladı.Kredi piyasalarındaki ürkeklik giderilmelidir.Bu bağırarak çağırarak olmaz. Bunun içinde ekonomik önlem yani kredi garanti fonu oluşturulmalıdır

6)Sigorta primlerinin ve ücretin üzerindeki vergi yükleri derhal 10 puan aşağı indirilmelidir.Bunu makul düzeye indirmelisin.Kriz olmasada Türkiye'nin buna ihtiyacı var

7)İşsizlik fonunun imkanları işsizlikle mücadele için kullanılmalıdır.Eğitim programı uygulanmalıdır bu fondan.

Daha üzerinde çok durulacak konu olabilir.Acil çare diyorsa işte 7 maddelik öneri Başbakan'a.Bunları alsın ve uygulasın.Ben Başbakan'ın bunları uygulamadığı için siyasi hayatına son vermesini istemiyorum.Bunları uygulayarak işsizliğe çare bulmasını istiyorum.Bu konuda her türlü katkıya hazırız.


Erdoğan: İşsizliğe çaren varsa söyle, Yapmazsam siyaseti bırakırım

CHP ve MHP liderlerine seslenen Başbakan, ?Eğer işsizliğe çözümünüz yoksa lüzumsuz konuşmayın. Çaren varsa açıkla, yerine getirmezsem siyaseti bırakmaya hazırım' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ?çözümünüz yoksa, lüzumsuz yere konuşmayın? çağrısında bulunarak, ?Eğer işsizliğe bir çaren varsa açıkla, o çareyi eğer yerine getirmeyen bir Tayyip Erdoğan varsa, ben siyaseti bırakmaya hazırım? dedi.

Mardin Cumhuriyet Meydanı'nda yaklaşık 7 bin kişiye seslenen Erdoğan, işsizlik konusuna değindi. İktidara geldiklerinde, Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 10.7 olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

?Şimdi ABD'den gelen bu dalga tabi ki bizi de biraz rahatsız etti, bir iki puan, üç puan arttı, neyse... ABD dört, beş puan, Avrupa'da hakeza öyle, hepsi buna tedbir almaya çalışıyor. Bunlar ortada iken kalkıp durmadan, ikide bir bunu gündeme getirmek, sadece bunun üzerinden siyaset yapmaktır.

?Postunun ölçüsünü alacaksın'

Ben burada söz veriyorum; Sayın Baykal, Sayın Bahçeli, diğerlerini konuşmaya gerek yok. Şunu söylüyorum; Eğer işsizliğe bir çaren varsa açıkla, o çareyi eğer yerine getirmeyen bir Tayyip Erdoğan varsa, ben siyaseti bırakmaya hazırım. Bu kadar açık söylüyorum. Ama çözüm üret. Eğer çözümün yoksa lüzumsuz yere konuşma. Zaten 29 Mart'ta boyunun postunun ölçüsünü alacaksın.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber