Eroğlu: Biz olmasak, İstanbul susuz kalırdı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Şubat 2009 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer KÜÇÜKKURT-Onur BAYRAM /AFYONKARAHİSAR,

ÇEVRE ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ?İstanbul'da bugün sular akıyorsa, hükümet ve belediyemizin güzel çalışmaları neticesinde akıyor. Yoksa, İstanbul susuz kalırdı? dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleşecek Afyonkarahisar gezisi için bugünden memleketine gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, valilik ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ?Kadir Topbaş Melen Suyu ile hava atmasın, bunu DSİ yaptı, bunu DSİ'ye sorabilirsiniz? açıklamasının hatırlatılması üzerine Bakan Eroğlu şunları söyledi:

?Melen Projesi'nde bilmediği hususlar var. Melen Projesi'nde bizim hedefimiz 2011 yılında bitirecektik ve ona göre bütçe ayırmıştık. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dedi ki; ?Bir sıkıntı olabilir. Biz İstanbul'da su sıkıntısı olmasını istemiyoruz. Buna İSKİ'de DSİ ile birlikte ortaklaşa çalışma yaparak Melen'i bir an önce bitirelim'. Hatta 2 yıl üst üste kuraklık olunca, biz o zaman bunu Melen'in birinci kademesini Ömerli Barajı'na oradan da Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na 20 Ekim 2007 tarihinde getirelim diye karar kıldık. O dönemde Cumhurbaşkanlığı ile ilgili referandum vardı. Seçim yasaklarına girdiği için açılış yapamamıştık. Ben Afyon'dan açılışını cep telefonu ile düğmeye basın talimatı vermiştim. Netice de buna İSKİ'nin de büyük maddi katkısı olmuştur. Beraber yaptılar, öne çekmek için. İkincisi, biz tabi İSKİ ile beraber Melen suyunu getirirken orada İSKİ'nin hatırladığım kadarıyla 200 trilyon civarında katkısı oldu. Bir diğer hususta aynı zamanda İSKİ geçmişte boğazın altında geçen 2 tane binlik boru vardı. 1970'li yıllarda yapılmıştı bunlar. Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi boğazın altından Harem'den Sarayburnu'na kadar yeni boru döşedi. Dolayısıyla bunları o kişilerin bilmesi mümkün değil. İstanbul'da bugün sular akıyorsa, hükümet ve belediyemizin güzel çalışmaları neticesinde akıyor. Yoksa İstanbul susuz kalırdı. İstanbul, Avrupa'da bir devletin nüfusundan daha büyük. Bu konuları biraz araştırıp, öğrenirse memnun oluruz.?

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'daki parti seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmada, ?AKP belediye başkanlarını seçin? şeklindeki sözlerine de açıklık getirdi. Bakan Eroğlu, ?Ben de dikkat ettim o manada söylememiş. Her halde bunu şu manada söylemiş. Eğer merkezi bir hükümet var. Mahalli idareler var. Bunlar belediyelerdir. Eğer merkezi hükümet ile belediyeler bir uyum içerisinde çalışırsa, o memleket, o vilayet daha iyi bir gelişme gösterir. Karşılıklı sürtüşme olmaz demek istemiş. Netice'de Bakan'ımızın açıklamak istediği uyum meselesidir? dedi.

Bakan Eroğlu, hükümetin yerel yönetimler arasında ayrımcılık yapmadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde İSKİ Genel Müdürü olduğunu hatırlattı: ?O zaman belediye başkanına en düşük rey verilen adalara bile su ve hizmet götürdük? diyerek örnekleme yaptı. Bakan Eroğlu, daha sonra AKP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber