Sağlık Sen'den damga vergisi açıklaması

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2009 21:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, kamu çalışanları arasında sadece sözleşmeli personel statüsünde çalışanlara ödetilen damga vergisinin iptali için hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Sağlık Sen'den yapılan açıklamada; yaklaşık bir ay önce 4/B ve 4924 kapsamında çalışanların hizmet sözleşmelerindeki damga vergisini personele yükleyen maddenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Danıştay'a dava açıldığı hatırlatılarak, "Sağlık-Sen, aynı gerekçelerle Aile Hekimliği ve Aile Sağlığı Elemanı Hizmet Sözleşmeleri için de yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı." denildi.

Söz konusu sözleşmelerin 12. maddelerinde yer alan, "Sözleşmenin gerektirdiği damga vergisi ilgili tarafından, diğer resim, harç ve benzeri giderler kurumca karşılanır" şeklindeki düzenleme nedeniyle, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının, kamuda ve özel sektörde hiçbir personelin ödemediği bir vergi türüyle yükümlü kılındığı kaydedildi.

Sağlık-Sen Hukuk Bürosu tarafından açılan davalarda, Anayasa'nın vergi ödevi başlıklı maddesinde vergi yükümlülüğünün kanunla konulabileceğine işaret edilerek, mevcut kanunlarda sözleşmeli personelden damga vergisi alınmasına dair bir hükmün bulunmadığı belirtildi. Dava gerekçesinde ayrıca, işçilerin iş sözleşmelerinin damga vergisi kanunundan muaf tutulduğuna vurgu yapılarak, buna karşın sözleşme imzalayan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının damga vergisi ödemek durumunda bırakıldığı, bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği de ifade edildi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, çalışma hayatı içinde sadece sözleşmeli personelin kendilerine dayatılan hizmet sözleşmelerinden ötürü her yıl damga vergisi ödemek durumunda kaldığını belirterek, "Bu durum, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu hak ihlalini sona erdirmek için tüm yasal yolları kullanacağız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber