ADSL pazarına yeni yatırım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2009 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Millenicom Türkiye, ADSL pazarına girme kararı aldı. Şirketin yeni ürünü Mayıs'ta geliyor.

Çalışmalarına European Telecommunication Holding çatısı altında devam eden alternatif telekom operatörü Millenicom Türkiye, 2009 hedeflerini açıkladı.

Düzenlenen basınla sohbet toplantısında konuşan European Telecommunication Holding CEO'su Şevki Kuyulu, alternatif telekom sektörünün giderek daha önemli bir yer edindiğini ve Millenicom Türkiye'nin bunda önemli pay sahibi olduğunu ifade etti.

Millenicom Türkiye'nin, 2009 yılı sonunda ?1045? hizmeti kullanıcılarının sayısını 3 milyona, A-Tipi Abonelik hizmeti alan firma sayısını ise 60 bine çıkarmayı hedeflediğini açıklayan Kuyulu, Millenicom Türkiye'nin hizmetlerinden yararlananların, 2008 yılı içinde 15 milyon TL tasarruf ettiğini belirtti. Sektörün önünün açılması gerektiğine değinen Kuyulu, şunları ifade etti:

"Alternatif telekom sektörü, sunduğu hizmetlerle hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların faturalarını önemli oranda düşürmelerine yardımcı oluyor. Örneğin, ihracat yapan ve iş alanı gereği Almanya ile yoğun telefon trafiğine sahip bir firma, sabit telefon pazarının 2004 yılında rekabete açılmasından önce dakikası 1,2 TL'den konuşurken, alternatif operatörler sayesinde artık 6 kuruşa konuşabiliyor. Yüzde 20 oranında büyüme potansiyeline sahip Türkiye telekomünikasyon sektörü, sunduğu istihdam olanaklarıyla da ekonominin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Bu nedenle sektörümüzün büyümesi ve gelişmesi büyük önem taşıyor.?

Şevki Kuyulu, Sabit Telefon Hizmetleri (STH) pazarının tamamının alternatif operatörlere açılarak sektörde yüzde 100 rekabet ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti. Kuyulu, STH düzenlemesi mevcut haliyle yürürlüğe girdiği takdirde dahi, alternatif operatörlerin sabit telefon hizmeti açısından Türk Telekom'un tam alternatifi olarak rekabet edebilmelerinin mümkün görünmediğine işaret etti.

SERBESTLEŞME İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELER TAMAMLANMALI

Tam rekabet için Türk Telekom'un Toptan Hat Kiralama (THK) yükümlüsü haline getirilmesinin şart olduğuna işaret eden Kuyulu, bu sayede alternatif operatörlerin ana operatöre ait erişim hatlarını toptan fiyat ve koşullarla kiralayarak kendi abonelerine perakende olarak yeniden kiralamasının mümkün olacağını söyledi.

Kuyulu, serbestleşme için gerekli düzenlemelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getirerek, ?Unutmamak gerekir ki Türkiye'de serbestleşme konusunda daha hızlı adımlar atılması, alternatif operatörlerin daha yüksek yatırımlarla pazarda yer almasını sağlayacaktır. Telekom sektöründe gereken düzenlemeler en doğru şekilde tamamlanabilirse, yabancı yatırımın önünün açılması da söz konusu olacaktır? diye konuştu.

ADSL İŞİNE DE GRECEĞİZ

Millenicom Telekomünikasyon hizmetleri Genel Müdürü Tuğrul Cora ise şunları kaydetti:

?Sabit telefon pazarına bakarsak Türk Telekom gelirlerinin yüzde 40'ı şehir içi, yüzde 40'ı sabit ücret, yüzde 20'si ise uzak mesafe aramaları ve pazarın tamamı 5 milyar TL. Şu anda biz bu pazarın yüzde 10'unda faaliyet gösterme şansına sahibiz. 5 milyar TL'lik pazar payından ancak ciro bazında yüzde 2-3'lük bir pay alabiliyoruz. Türkiye iletişim sektörü pazarının serbestleşmesini istiyoruz. Şehir içi görüşmelerine düzenlemeler getiriliyor. Uygun yönetmelikler çıktı, ancak Bakanlar Kurulu, sabit telefon hizmetleri fiyatını belirlemediği için şu anda hala bekliyoruz. Biz her şeyimizle hazırız. Şehir içi görüşmelerinin serbestleşmesi ile yüzde 10 olan izin verilen pazar payımız yüzde 30'lara çıkacak.

ADSL işine de girmeyi düşünüyoruz. Şu anda 6 milyon ADSL abonesinden 350-400 bini alternatif internet sağlayıcılarının abonesi ve sektörde alternatif olarak ağırlığını koyan 5 firma var. Aslında 60'a yakın firma olmasına rağmen konsolidasyon dediğimiz süreci yaşıyoruz. Bu işe başlayıp bırakanlar, istedikleri karları bulamayıp çekilenler var.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber