Kazada erken açıklama skandalı eleştiri konusu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THY yetkililerinin ilk açıklamalarında ölü olmadığı belirtildi. Bu sırada Hollanda kaynakları 5-6 ölü olduğunu bildirdi. Sivil Havacılık'ta da önce ölü olmadığı açıklandı. Ancak sonra Hollanda'dan gelen bilgiler doğrultusunda hem THY'den hem SHGM'den 9 kişinin öldüğü açıklaması geldi

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bünyesinde oluşturulan kriz masası da ölü ve yaralı sayısı ile ilgili olarak Hollanda makamlarıyla çelişen bilgiler verdi.

Kriz masasını koordine eden Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, ilk açıklamasında kazada ölen olmadığını bildirdi. Hollanda kaynaklarından kazada bazı yolcuların hayatını kaybettiği bilgisinin gelmesinin ardından Aka da, THY yetkilileri de ölümleri doğruladı.

Bu süre içinde tüm Türkiye yetkililerin açıklamaları nedeniyle kazanın ucuz atlatıldığını sandı. İlerleyen saatlerde de Dışişleri Bakanlığı ölü sayısının 10, yaralı sayısının ise 25 olduğunu açıkladı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ve THY Genel Müdürü Temel Kotil, ilk açıklamayı düşen Boeing 737-800 tipi uçağın maketininin yanında yaptı.

Karlıtekin, ?Olayın sevindirici tarafı, total bir kaybın olmayışıdır. Şu ana kadar ölüm olayı bildirilmedi? dedi.

Kotil ise, ?Kaptanımız Hasan Tahsin Bey'di. 1975 Hava Harp Okulu mezunu bir kaptanımızdı ve can kaybı olmamasında muhakkak büyük rolü var? diye konuştu.

Yolcu yakını bilgi verdi

Genel Müdürlük binasında oluşturulan Kriz Merkezi'ne gelen yolcu yakınlarıyla röportaj yapmak isteyen gazeteciler, güvenlik görevlilerinin engellemeleriyle karşılaştı. Sonunda yolcu yakınları adına, Nilüfer Akbaş basının karşısına çıkarıldı.

İş seyahati için Amsterdam'a giden ağabeyiyle telefonla görüştüğünü belirten Akbaş, ?Yolcuların sağlıklı olduğunu öğrendik, birkaç yaralı olduğu bildirildi. Sanırım çok ağır yaralı da yokmuş? dedi.

Bu sırada söz alan Hollanda Ulusal Televizyonu NOS TV muhabiri Jessica Lutz, ?Amsterdam'daki meslektaşlarım 5-6 ölü gördüklerini söyledi. Size herhangi bir bilgi ulaşmadı mı?? sorusuna Akbaş, ?Ağabeyimi karşılayacak olan firma sahipleriyle görüştük, yeterli bilgiye sahibiz? diyerek kazada ölü olmadığını tekrarladı.

Hollanda Ulusal Kanalı NOS TV kaza yerinde en az 9 ceset bulunduğunu duyurdu. Saat 15.00 sıralarında tekrar bir açıklama yapan Karlıtekin ve Kotil de Hollanda makamlarından gelen bilgiye göre, kazada 9 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Karlıtekin ve Kotil, ?Stajyer bir pilotun mürettebatta yeraldığı? ve ?Uçağın yakıtının bittiği? iddialarıyla ilgili soruları cevapsız bıraktı.

Ankara da durum aynı

Ankara'daki SHGM kriz masasında da durum farksızdı. Kriz masasında Aka tarafından yapılan ilk resmi açıklamada, kazada hayatını kaybeden yolcu bulunmadığı belirtildi.

THY ve SHGM'nin ?ölen yok? açıklamasına karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aynı saatlerde hayatını kaybeden bir yolcu için başsağlığı dileğinde bulundu.

Aka da, öğle saatlerinde ikinci bir açıklama yaparak ölü sayısının 7'ye çıktığını kaydetti. Aka, bu açıklamadan yaklaşık yarım saat sonra üçüncü kez kameraların karışısına geçerek, ?Teyit edilmedi, ancak çok büyük ihtimalle ölü sayısının 9 olacağı bildirildi? diye konuştu.

Akşama doğru ise Dışişleri Bakanlığı ölü sayısını 10, yaralı sayısını 25 olarak açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber