Doktorların yüzde 75'i muayenehanelerini kapattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'na ilişkin YÖK ile prensiplerde mutabık olduklarını ve teknik çalışmanın bir iki ay içinde biteceğini söyledi. Bakan Akdağ, ?Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde doktorların yüzde 75'i gönüllü olarak muayenehanelerini kapattılar. Artık Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerinde hizmet almak için bir muayenehaneye gidip para ödemek gerekmiyorö dedi. Bakan Akdağ, ayrıca Tam Gün'ün askeri hekimleri kapsamasını arzu ettiklerini de söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ANKA'ya yaptığı açıklamada, devlet veya üniversite hastanelerinde çalışan sağlıkçıların ikinci bir iş yapmamalarını öngören kanun olan Tam Gün Yasası'nın vatandaş ile doktor arasındaki para ilişkisini ortadan kaldıracağını söyledi. Bakan Akdağ şunları söyledi:

?Ancak üniversite hastanelerinde özel muayene özel işlem adı altında bir uygulama var. Bu hukuki bir uygulama. Çoğunlukla etik sınırları zorlayan bir uygulama. Dolayısıyla konunun hem Sağlık Bakanlığı hastanelerini hem üniversite hastanelerini ilgilendiren hem de askeri hekimleri kapsayan bir yönü var. YÖK ile prensiplerde mutabık kaldık. Teknik çalışma bir iki aya kadar biter. Meclis'e ise bu dönem kapanmadan önce gelir."

?ASKERİ HEKİMLER DE KAPSAM İÇİNE GİRMELİ"

Askeri hekimlerin Tam Gün kapsamına alınıp alınmaması konusunda ise Silahlı Kuvvetlerin düşüncelerinin önemli olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, ?Nasıl ki üniversitede hizmet veren arkadaşlarımız açısından YÖK ile mutabakat içindeysek; askeri hekimler konusunda da Silahlı Kuvvetlerin kendi personeli için düşündükleri önemli" dedi. Şahsi düşüncesinin askeri personelin de kapsam içine alınması olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, ?Ama biraz farklı bir biçimde, bizdekine benzer ek ödemeleri, yapısı itibarıyla Silahlı Kuvvetlerde vermek zorö diye konuştu. Bakan Akdağ şöyle devam etti:

?Ama onların da özlük hakların da gerekli düzenlemeler, iyileştirmeler yapılarak kapsama alınabilir. Başlangıçta Silahlı Kuvvetlerin düşüncesi askeri hekimlerin kanun kapsamı dışında tutulması yönünde tezahür etti. Yine görüşüyoruz. Onların talebine göre hareket ederiz."

?YABANCI HEKİMİN GELMESİNE TARAFTARIM; ANCAK ÇOK FAZLA HEKİM GELMEZ"

Türkiye'de yabancı uyruklu hekim çalıştırılması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Akdağ, yabancı hekimin gelmesine öteden beri taraftar olduklarını söyleyerek ?Bizim vatandaşımız olan hekimlerimiz yurt dışında çalışabilirken; yabancı hekimler neden bizde çalışmasın. Acaba Türkiye dışında böylesine yetişmiş bir beyin göçünün kendi ülkesine gelmesini kanunla yasaklayan başka bir ülke var mıdırö dedi.

Yabancı hekim çalıştırılmasına ilişkin tartışmaların özellikle belli noktalarda yoğunlaştığını ifade eden Bakan Akdağ ?Gelecek hekimlerin yetkin hekimler olmayabileceği ya da Türkçe konusunda sıkıntı oluşabileceği söyleniyor. Tabi ki Türkçe bilmeleri kendilerinden istenecek ve tabi ki YÖK'ün üniversitelerinden, fakültelerinden diploma almış kişiler olacak. Bunun ne zararı olurö diye konuştu. Türkiye'de doktor sayısının arttıkça hem doktorların hem de hastaların rahat edeceğini vurgulayan Bakan Akdağ, ?Ancak, yabancı hekim gelmesinin önünü bir kanunla açsak bile çok fazla sayıda hekimin geleceğini düşünmüyorum. Çünkü dünyada başka ülkelerin de hekim açığı var. Örneğin İngilizce bilen hekimler İngiltere'yi ya da İspanyolca bilen bir hekim İspanya'yı tercih edecektir" dedi.

?ÖNCELİKLE HEKİM SAYISINI ARTTIRMAK LAZIM, YABANCI HEKİM YARAYA DERMAN OLMAZ"

Bakan Akdağ, bu düzenlemenin öncelikle Türkiye'de eğitim almış yabancı uyruklu doktorların işine yarayacağını ifade ederek şunları söyledi:

?Uygulama öncelikle şunun önünü açacaktır. Türkiye'de öğrenim görmüş veya uzmanlık eğitimi almış hekimler var. Bunlar yabancı uyruklu Türk fakültelerinden mezun olmuşlar. Ancak şu anda Türkiye'de çalışamıyorlar. Hatta bir kısmının zaman zaman piyasada bir başka hekimin yanında diplomasını kullanmadan ona yardımcı olur gibi çalıştıklarına dair duyumlar da geliyor bize. Bunun önünü neden açmayalım? Ancak aslolan Türkiye'de hekim sayısını arttırmak. Bu, yaraya derman olmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber