Akranları iş ararken, bilişimciler mezun olmadan holdinglere yerleşti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Şubat 2009 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de resmî rakamlara göre toplam 3 milyon işsiz bulunuyor. Bunların birçoğu da üniversite mezunu. Küresel krizin piyasaları olumsuz etkilemesiyle birlikte şanslarını özel sektörde ya da kamu kurumlarında aramalarına rağmen henüz bir sonuç alamayan binlerce işsiz var.

Ancak Ulaş Tiftikçi, Murat İşimer, Erkan Karataş, Murat Soyhan ve Elif Özmert ise daha mezun olmadan işe yerleşti. Çünkü onlar Türkiye'de 150 bin bilişim uzmanı açığını gördü ve bu alana yöneldi. Her biri Koç Holding, Turkcell, ATC Airlines gibi firmalarda iş imkanına kavuştu. Gençlerin sıkıntısını fark ederek onlara eğitim fırsatı veren kişi ise yine aynı sektörde uzun yıllar çalışan deneyimli bir isim. Smart Pro Bilgisayar Akademisi'ni kurarak işsizlerin önünü açan Önder Eker, lise veya üniversite mezunu ya da daha mezun olmadan çalışma şansı elde etmek isteyen gençlere yol gösteriyor. "Sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde kariyer istiyorsanız bilişim alanında eğitim alın." diyen Eker, çarpıcı bir örnek veriyor: "Moss (Microsoft Office Share Point Portal) isimli ürün firmalar tarafından o kadar revaçta ki büyük ölçekli şirketlerin tamamı Moss projelerine uzman arıyor. Ne yazık ki bugün uzman sayısı sadece 5 kişi."

Son yıllarda tüm dünyada teknoloji hamlesi yapılıyor. Bugün tıptan turizme, tekstilden gıdaya kadar her alanda bilişim çalışmalarını görmek mümkün. Gelişen dünyaya ayak uydurabilmek düşüncesiyle rakiplerin gerisinde kalmak istemeyen firmaların hepsi bilgi ve iletişim teknolojilerinden bir şekilde faydalanıyor. Türkiye'de de on senedir teknoloji sektörü çift rakamlı büyüyor. Şu an tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kriz konuşuluyor. Ama teknolojiye bakıldığında sektörün ayakta kalmayı başardığı ve şimdiye kadar çok fazla yara almadığı belirtiliyor. Dev firmalar binlerce proje üzerinde çalışıyor. Ancak bilişim için şimdilik finansal kriz sorun değil. Sektör, yetişmiş insan gücü bulamamaktan yakınıyor. Smart Pro Genel Müdürü Önder Eker, özellikle holdinglerin bilişim uzmanı aradığını söylüyor. "Maalesef bulamıyorlar. Çünkü yetişmiş eleman sayısı çok az. Aynı sorun Amerika ve Kanada'da da var. Gelişmiş ülkelerde bir anda yüz binin üzerinde proje ortaya çıkıyor. Fakat birçoğu ya yarım kalıyor ya da bir senede bitmesi gerekirken iki üç yılda bitebiliyor. Firmaların bu yüzden maliyet hesapları şaşıyor." diyor.

Sektörde her seviyeden elemana ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Eker, milyarlarca dolarlık yazılımı hazırlayacak yazılım mimarına da teknisyene de ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Uzman açığını fark ederek bilgisayar akademisini kurduklarını anlatan Eker, hiç bilgisayara dokunmamış bile olsa ilgisi olan herkese bu kapıda ekmek olduğunu anlatıyor. Matematik zekası gelişmiş olanların iyi bir yazılımcı, sanatsal bakanların ise iyi bir web tasarımcısı olduğunu belirten Eker, eleman açığının henüz fark edilmediğini vurguluyor. "Bilişim sektörü neredeyse tek başına işsizliğin yüzde onunu kapatıyor. Sanayide bir kişiyi istihdam etmenin maliyeti 10 bin dolarken bilişimde 2 bin 500 doları buluyor." diye konuşan Eker, aylık 200 liraya 8-10 ay arasında süren kurs neticesinde kursiyerlerin sertifikalarını aldığını belirtiyor.

Sertifikalar yurtdışında da geçerli

Smart Pro Bilgisayar Akademisi kurucusu Önder Eker'e göre, teknolojinin dili ortak olduğu için burada alınan sertifikalar uluslararası alanda da geçerli. Özellikle bilişim uzmanlık sertifikalarının tamamı merkezi sınav sistemi ile veriliyor. Eğitimlerini tamamlayan katılımcılar yetkili sınav merkezlerindeki uzmanların gözetiminde uzaktan erişim sistemi ile merkezi sınav merkezine bağlanıp soruları yanıtlıyor. Uzmanlık sertifikaları ülkelere göre değişiklik göstermez, tüm dünyada geçerlidir. Bilişim uzmanlık açığının yüksek olması sebebiyle İngiltere, Amerika gibi ülkelerde sertifika sahibi uzmanlara yoğun talep gösteriliyor. Microsoft, İntel, HP gibi firmaların ortak yürüttüğü sertifika programını geçen kursiyerlere özel rozet ve kimlik gönderiliyor. Türkiye'de bu sertifikayı elde eden 100 uzman bulunuyor.

Zeliş Arslan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber