Nevruz ve 1 Mayıs Bayram olarak kutlansın teklifi Meclis'te

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2009 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Nevruz ve 1 Mayıs Bayram olarak kutlansın" teklifi TBMM Başkanlığında

Ankara - CHP, 21 Mart'ın Nevruz Bayramı, 1 Mayıs'ın da İşçi Bayramı olarak kutlanarak, resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.


CHP'den Nevruz ve 1 Mayıs açılımı


CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in TBMM Başkanlığına sunduğu iki ayrı kanun teklifi, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunda değişiklik yapıyor.

21 Mart'ın resmi tatil ilan edilerek, Nevruz Bayramı olarak kutlanmasını öngören yasa teklifinin gerekçesinde, bahar mevsiminin başlangıcının, geçmişte bir çok toplum tarafından farklı hikaye edilerek, bugüne kadar yaşatılabildiği ve ortak değer halini aldığı kaydedildi.

Halkın büyük çoğunluğunun, coşkulu kutlamaları yanında, yasak savma niteliğindeki kutlamaların, Nevruz'un ruhuna ters düşen bir şekilde, asıllarının yerine ikame edilmeye çalışıldığı öne sürülen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Nevruz'un resmi bayram ilan edilmemesine, resmi düzeyde tek bir resme ve renge indirgenmeye çalışılmasına rağmen, Türkiye'de özellikle son 20 yıl içinde toplumsal düzeyde yoğun bir katılımla kutlanmaktadır. Toplum demokratik temsilcilerinin mutabakatıyla kendi bayramını hiçbir kuşku gölgesi altında kalmadan kutlama tercihini belli etmiştir.

Komşu ülkelerin çoğunda resmi tatil olarak kabul gören ve kutlanan Nevruz'un Türkiye'de de resmi tatil olarak kabul edilip kutlanmaya başlaması artık bir zorunluluk halini almıştır. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Türkiye coğrafyası farklı Nevruz anlatımlarıyla bu mirası sadece bölgemizde değil dünyada da bir kez daha sahiplenmek zorundadır."

1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak kutlanmasını öngören ikinci kanun teklifinin gerekçesinde ise "1 Mayıs 1977'de yaşanan acı tecrübenin, sadece 1 Mayıs İşçi Bayramının değil, aynı zamanda 1 Mayıs'ın da toplum katında algılanması üzerinde son derece olumsuz etkiler bıraktığı ifade edilerek, "Toplumsal barışın tescil edildiği bir gün olması gereken 1 Mayıs, ne yazık ki, ülkemizde bir korku kaynağı olarak takdim edile gelmiştir" denildi.


Ergün: TBMM'nin olağanüstü toplanmasına gerek yok

Ankara - AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP'nin, Nevruz ve 1 Mayıs'ın resmi tatil olması amacıyla verdiği yasa teklifinin görüşülmesi için, TBMM'nin olağanüstü toplanmasına gerek olmadığını söyledi.

TBMM'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Ergün, CHP'nin verdiği teklifleri açılım olarak değerlendirme imkanı olmadığını belirterek, "Bunların, eski açılımlardan sonuç alınmadığı için getirildiğini düşünüyorum" dedi.

Ergün, 1 Mayıs'ın tatil olması için ÖDP'li Ufuk Uras, CHP'li Bülent Baratalı ve AK Parti'li Agah Kafkas'ın, Nevruz'un tatil olması için ise DTP ve MHP'li milletvekillerinin daha önce verdikleri tekliflerin olduğunu hatırlatarak, "Bunlar zaman içinde komisyonlarda değerlendirilir" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın "Teklifler kanunlaştırılmak isteniyorsa, Danışma Kurulu kararıyla Mecliste bugün ya da yarın görüşülebilir" dediğinin hatırlatılması üzerine Ergün, grupların Meclisin tatile girmesi konusunda daha önce uzlaştıklarını, teklifler için olağanüstü toplantıya çağrılmasına gerek olmadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber