MEB'den 'İsrail mallarına boykotu yasaklayan genelge' haberlerine tepki

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2009 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMUOYUNA DUYURU

Millî Eğitim Bakanlığınca tüm eğitim kurumlarına gönderilen ve bazı çevrelerce "İsrail mallarına boykotu yasaklayan genelge" olarak nitelendirilen genelge (Ek-1 Genelgemiz); bazı yayın organları ve siyasi parti temsilcileri tarafından kasıtlı ve çarpık bir anlayışla aleyhimizde bir propaganda malzemesi olarak kullanılmak istenmektedir.

Yerel seçimler öncesinde, halkı yanıltmayı amaçlayan söz konusu yayın ve iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

1-Ülkemizde yabancı sermaye yatırımlarının arttırılması ve teşvik edilmesi amacıyla kurulan Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) konuyla ilgili Bakanlığımıza başvurması üzerine böyle bir genelge yayımlanmıştır. (Ek-2 (YASED'in 02.02.2009 tarihli yazısı)

2-YASED'in yazısında ve Bakanlığımızın yayımladığı genelgede Türkiye'de faaliyet gösteren ve kendi insanımızın istihdam edildiği, Türk ekonomisine katkı sağlayan yabancı sermayeli firmalara karşı, İsrail'in Gazze'ye saldırmasını kullanarak aleyhte propaganda yapıldığı belirtilmekte; ve bu propagandanın kendi ülkemize ve insanımıza zarar verdiği vurgulanmaktadır.

3-Genelgemizde İsrail mallarının boykot edilmesi veya edilmemesi anlamına gelen bir cümle değil bir kelime bile mevcut değildir.

Genelgede ülkemizin ekonomik gücünün arttırılması, yatırımcı güveninin sağlanması, doğrudan yabancı yatımlara zarar verilmemesi, ülkemizde sağlanan istihdam ve Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı yatırımcılardan alınan vergi gibi konular ele alınmakta ancak İsrail'in mallarının boykot edilmesi ya da edilmemesi gibi bir ifadeye asla yer verilmemektedir.

Türkiye'ye ait üreticilere, firmalara ve yatırımcılara da "İsrail firması" damgası vurarak bunları Gazze'deki saldırıların finansörü olarak itham eden yaklaşımlara okulların alet edilmemesi gerektiği vurgulanan genelgede, bu tutumun barış sürecine de zarar vereceği belirtilmiştir.

4-Sayın Bakanımızın Gazze'de yaşanan insanlık dramı karşısında aldığı tavır gayet açıktır. İsrail'in Gazze'ye saldırmasının ardından belki de en duyarlı davranış tarafımızdan sergilenmiştir. İsrailli çevrelerin tüm itirazlarına rağmen Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitim öğretim gören yaklaşık 15 milyon öğrencinin, aynı gün ve saatte, hayatını kaybeden Filistin'deki yaşıtları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmaları sağlanmış, ayrıca okullarımızda açtığımız Gazze'ye Yardım Kampanyası çerçevesinde yaklaşık 20 milyon TL toplanmış ve Başbakanlığın bu amaçla açtığı hesaba aktarılmıştır.

5-Başbakanımızın, hükümetimizin ve bizzat Sayın Millî Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK'in Gazze konusundaki tavrı, tüm kamuoyu ve dünya tarafından bilindiği halde, söz konusu genelgenin çarpıtılması ve istismarı ile bu net duruşa gölge düşürülmeye çalışılması vicdansız, iz'ansız ve ahlak dışı olarak değerlendirilmektedir.

6-Yerel seçimlere yaklaşılan bu günlerde, bu genelgeden yola çıkarak yapılan kara propagandalara, yalan ve çarpıtma dolu zoraki yorumlara halkımızın pirim vermeyeceğine eminiz.

Kamuoyunun söz konusu propagandayı ve yayınları bu bilgiler ışığında yeniden değerlendirmesi dileğiyle, saygılar sunarız.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber