Kamudaki güvenlikçilerin sendika hakkı için dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2009 20:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk İmar-Sen, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının, "güvenlik görevlilerinin sendikaya üye olamayacağı" yönündeki işleminin iptali istemiyle dava açtı.

Bakanlıkta çalışan 9 güvenlik görevlisi, bir süre önce sendikaya üye oldu. Bakanlık ise güvenlik görevlilerinin sendikaya üye olamayacakları gerekçesiyle 20 Ocak 2009'da bu yönde işlem yaptı.

Türk İmar-Sen ise bakanlığın bu işlemini yargıya taşıdı.

Ankara 1. İdare Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, şunlar kaydedildi:

"Uluslararası düzenlemeler, Anayasa'nın 90. maddesi kapsamında değerlendirildiğinde, kamuda görev yapan güvenlik görevlilerinin sendikaya üye olabilme hakları olduğu hukuken ortadadır. Nitekim Ankara 9. İdare Mahkemesi, açılan bir davada belirtilen gerekçelerle lehte karar vermiştir.

Ayrıca aynı durumda bulunan ancak özel sektörde görev yapan güvenlik görevlilerinin işçi sendikalarına üye olmalarına hiçbir şekilde engel olunmamaktadır. Bu durum Anayasa'da vurgulanan eşitlik ilkesine aykırıdır."

Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, koruma ve güvenlik görevlilerinin, asker ve polis gibi değerlendirilerek sendikalara üye olmalarının engellenmesinin "hukuka aykırı" olduğunu savundu.

Koruma ve güvenlik görevlilerinin kendi özel kanunlarına göre çalıştıklarını belirten Alsancak, "Bu kanunda sendika üyeliğini engelleyici bir hüküm bulunmamasına rağmen idarenin sendikal özgürlüğü engellemesini anlamak mümkün değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber