İstanbul'da 2025 yılına kadar yetecek su var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mart 2009 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pınar ÇITAK KOYGUN

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, son 5 aydaki yağışlar ve şehirlerin su durumuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Eroğlu, "Su işi bizim işimiz. Hiçkimseye su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. 40 yıllık planımız var" diye konuştu. Bütün köylerin yüzde 99'unda içme suyu sorununun kökünden çözüldüğünü kaydeden Eroğlu, " 25 milyon nüfusun içme suyu ihtiyacı karşılanmıştır. Gerçekten destan yazdık" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 2 YIL KURAKLIK OLSA ?

Devlet Su İşleri tarafından 2003 - 208 yılları arasında 2.7 milyar m3 su sağlandığını kaydeden Eroğlu, bugüne kadar yapılan 25 tesiste 5.5 milyar m3 içme suyu arıtma kapasitesi olduğunu söyledi.

39 şehirde 81 içme suyu barajı yaptıklarını da belirten Eroğlu, bu barajlarda biriken su miktarının 19 milyar m3 olduğunu söyledi. Türkiye'de 2 yıl kuraklık olsa tezinden hareket eden Eroğlu, "Bütün Türkiye'de içme ve kullanma suyu ihtiyacı 6 milyar m3. Bu yıl yaptığımız barajların depolama kapasitesi 19 milyar m3'tür. Bu, 2 yıl kuraklık olsa dahi sular olacak demektir" diye konuştu.

"GECEYARISI ELİMDE BİDONLA DOLAŞTIĞIMI BİLİRİM "

Eroğlu, İstanbul için hazırlanan Master planından da bahsetti. Eroğlu, "İstanbul'da geceyarısı su bulmak için, elimde bidonla dolaştığımı bilirim" dedi.

Marmara bölgesindeki İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Düzce, Kırklareli ve Yalova'nın su ihtiyacını belirlediklerini kaydeden Eroğlu, bu plana göre, 2058 yılında illerin su ihtiyacının 3.1 milyar m3 olacağını söyledi. Eroğlu, Master Planı 2010 yılı sonuna kadar bitireceklerini de belirtti.

ANKARA'NIN İÇME SUYU KALİTESİ

Bakan Eroğlu, Ankara'nın içme suyu kalitesiyle ilgili çeşitli basın - yayın organlarında çıkan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir Yardımcı Doçent, ölçüm yapmış. Bu suda fenol (zehirli bir kimyasal ) vardır diye ilan ediyor. Bu arkadaş hakkında kanuni işlem yapılıyor " dedi.

Arsenik miktarının defalarca gündeme getirildiğini kaydeden Eroğlu, Ankara'daki içme suyundaki arsenik ( miktarı değerinin normalde 50 mg/ m3 olması gerektiğini ancak, arsenik miktarının 2006 itibariyle 10 mg/m3'e indirildiğini kaydetti.

"İSTANBUL'DA 2025 YILINA KADAR YETECEK SU VAR"

İstanbul'da suyla ilgili bir problem olmadığını söyleyen Eroğlu, "2025 yılına kadar yetecek su var " dedi.

Melen projesini Asya'dan Avrupa'ya geçirmeyi planladıklarını da söyleyen Eroğlu, "İlk defa tarihte 185 kilometreyi aşarak Asya'yı aşacak. Bu su, Fatih ve Bahçelievler'e kadar gelebiliyor" diye konuştu.

Şu an boğazın altından dev bir tünel açıldığını kaydeden Eroğlu, tünelden 3.2 milyar m3 su geçeceğini belirtti.

İstanbul barajlarındaki doluluk oranını da basın mensuplarıyla paylaşan Eroğlu, İstanbul'daki barajların doluluk oranının yüzde 79.5 olduğunu kaydetti. Alibeyköy barajının yüzde 100, Büyükçekmece barajının da yüzde 63 doluluk oranına ulaştığını belirten Eroğlu, " İstanbullular zaten su sıkıntısı çekmeyecek ; ama gönülleri rahat olsun" dedi.

İstanbul'da geçen yıl yaz mevsimindeki gibi bir kuraklığın yaşanmasıyla ilgili bir soru üzerine Eroğlu, "Şu anda 3 yıl kuraklık olsa dahi İstanbul'dan çıkan 3 ayrı havzadan su gelecek şekilde geleceği planladık " diye konuştu . Bakan Eroğlu iddialı konuşarak, "İstanbul'da 35 milyon nüfus da olsa her taraftan su gelecek. Tecrübeli bir yönetici İstanbul'u susuz bırakmaz. İstanbul'da su sıkıntısı yok" dedi.

"İZMİR'E DE SAHİP ÇIKIYORUZ "

İzmir'de su sıkıntısı olduğunu söyleyen Eroğlu, İzmir'e "İstanbul'un eski hali gibi " benzetmesini yaptı.

2011'de bitmesi gereken Gördes barajını 2009'da bitirdiklerini belirten Eroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesini de eleştirdi. Barajın ishale hattını belediyenin bitiremeyeceğine karar verdiklerini belirten Eroğlu, " Mart ayı içinde ishale hattının inşaatına başlıyoruz. Yani İzmir'e de sahip çıkıyoruz " dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber