Sağlık-Sen araştırması: Kadınların çalışma hayatına katılımı zorlaşıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2009 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam nüfusun yüzde 50'sini oluşturan kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 25'ler seviyesinde seyrediyor. Bu durumda çalışma ortamı ve şartlarının etkili olduğunu belirten Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "Devlet, kadın çalışanlara aile yükünü hafifletecek sosyal destek sağlamalıdır. Aile sorumlulukları ile işi arasında sıkışan kadınların, artan sorumlulukları ve iş hayatında karşılaştıkları zorluklar yüzünden çalışma hayatına katılımını her geçen gün zorlaşıyor."dedi.

Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, 19 ildeki sağlık ve sosyal hizmet kurumlarından çalışan bin 73 kadın çalışanla gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma, kadınların iş gücüne katılım oranını düşüren nedenler ve çalışan kadınların 'kadın' olmaktan kaynaklanan sorunlarıyla ilgili ilginç sonuçlar içeriyor. Katılımcıların tamamı, kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Araştırmaya katılan kadınlara yöneltilen "İş hayatınızda karşılaştığınız en önemli sorun hangisidir" sorusuna, verilen cevapların yüzde 28'ini 'hamilelik, çocuk bakımı, emzirme, doğum gibi özel izin durumlarında yöneticilerden görülen baskı' oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 22'si adil olmayan nöbet uygulamalarını en önemli sorun olarak görüyor. Yüzde 18'lik kesim hizmet verdiği kimselerden, yüzde 16'sı ise iş ortamındaki erkek çalışanların olumsuz tavır ve davranışlarından muzdarip.

Kadınların yüzde 16'sı ise sırf kadın oldukları için terfi etmeleri önünde engeller çıkarıldığını düşünüyor. "Çalışmanızdan kaynaklanan aile ve çevrenizde karşılaştığınız sorun hangisidir" sorusuna verilen cevapların yüzde 39'unda 'yoğun çalışma nedeniyle aile içindeki sorumluluklarını yerine getirmede aksaklıklar yaşandığı' ve bunun 'aile içinde sorunlara neden olduğu' dile getiriliyor. Katılımcıların yüzde 14'ü fazla çalışma, nöbet gibi nedenlerle aile içinde çatışma yaşandığını, yüzde 26'sı eş ve çocuklarıyla yeterince ilgilenemediği için huzursuz olduğunu belirtiyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, araştırmayı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın çalışanların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kadınları iş hayatından uzaklaştıran pek çok neden olduğunu belirten Kaçar, aile sorumlulukları ile işi arasında sıkışan kadınların, artan sorumlulukları ve iş hayatında karşılaştıkları zorlukların çalışma hayatına katılımını her geçen gün zorlaştırdığını söyledi. Çalışan kadınların başta çocuk bakımı olmak üzere taşımak zorunda oldukları aile sorumluluklarını yerine getirmede, devletin sosyal desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber