Hepatit B eğitim otobüsü yola çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2009 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hepatit konusunda halkı bilinçlendirmek, halka ücretsiz tarama testi ve aşı yapmak amacıyla oluşturulan eğitim otobüsünün yola çıkarıldığını, amaçlarının ''Türkiye'nin Hepatit B profilinin çıkarmak'' olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Balık, hepatit hastalıklarının Türkiye'de önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini ifade ederek, Hepatit B'nin Çin, Kore, Hindistan, Pakistan gibi bölgelerde olduğu gibi Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde de oldukça yaygın görüldüğünü dile getirdi. Balık, ''Türkiye genelinde yüzde 5 olan Hepatit B taşıyıcılığı oranı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 8'lerde. Bunun nedeni sosyo kültürel düzeyin düşük olması, genel ve kişisel hijyene dikkat edilmemesi'' dedi.

Balık, projeyi Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları ile Kızılay'ın desteklendiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Edirne'den Van'a kadar tüm ülkeyi dolaşacak ve iki yıl boyunca halka yüz yüze eğitim verecek. Otobüsümüzün bir kısmında halka eğitim verilecek, diğer kısmında da ücretsiz test ve aşı yapılacak. Bu kadar kapsamlı bir çalışma daha önce yapılmadı. Bu proje ile hem halkı eğiteceğiz, hem de Türkiye'de nerede daha çok yaygın, hangi yollarla bulaşıyor, risk grupları kimlerdir çok daha net olarak ortaya koyacağız.''

Prof. Dr. Balık, hastalıkla mücadelede çok önemli olan aşı uygulanmasında özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde sorunlar yaşandığını vurgulayarak, aşılama oranları Batı bölgelerinde yüzde 90'ların üzerinde iken Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı bir takım batıl inançların da etkisiyle yüzde 55-60'larda kaldığını öne sürdü. Balık, ''Aşı ücretsiz yapılmasına rağmen, ebeveynler çocuklarını aşılatmıyor. Aşının yan etkileri olduğunu, kısırlık yapacağını düşünüyorlar. Halbuki Hepatit B aşısı tüm aşılar içinde yan etkisi hemen hemen hiç olmayan bir aşı'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber