Baykal: Devletin valisi seçim çalışmasının parçası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2009 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti iktidarının seçim çalışmalarıyla hükümet çalışmalarını iç içe geçirdiğini öne sürerek, "Devletin valisinin seçim çalışmalarının parçası olduğu açıktır. 80 yıl öncesini bırak. Sen bugün validen il başkanı yapıyorsun" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği sohbet toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Baykal, yerel seçimlerde Ak Parti'nin oyunun yüzde 5 artmasının başarı olarak değerlendirilebileceği yönündeki açıklamasına ilişkin soruyu yanıtlarken, AK Parti'nin alacağı oy oranına yönelik bir değerlendirme yapmadığını, yalnızca iktidar avantajı bulunan bir partiye desteğin devam edebilmesinin göstergesinin en az yüzde 5 artış olması gerektiğine dikkati çektiğini söyledi.

Yerel seçimlere yönelik değerlendirmelerde de bulunan Baykal, iktidarın seçim çalışmalarını hükümet çalışmalarıyla iç içe geçirdiğini savundu.

"Seçimle hükümet çalışmalarını ayırma özeni içinde olmadıkları görülüyor. Seçim çalışmalarını, hükümet hizmetlerinin pazarlaması gibi gösterme çabası var" diyen Baykal, Aydın Valisi Mustafa Malay'ı, resmi bir yazıyla memurları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kente yapacağı ziyaret kapsamındaki törenlere çağırdığı gerekçesiyle eleştirdi.

"Devletin valisinin seçim çalışmalarının parçası olduğu açıktır" diyen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın bu tür uygulamaları savunmasının daha da üzücü olduğunu ifade etti.

Baykal, YSK'nın seçim yardımlarına ilişkin kararı karşısında da Başbakan Erdoğan'ın tavrını eleştirerek, demokratik yönetimlerde bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Baykal, şöyle konuştu:

"Başbakan çıkıp diyor ki 'il başkanlarını vali yaptınız'... Bu, Türkiye'nin demokrasiye geçişinde tek parti döneminin bir gerçeği. Demokrasiyi oturtmak için bu noktalardan geçen insanlar, bir süre sonra bunu geride bırakıyor. 2009'da bir Başbakan 80 yıl önceki tecrübeleri bugünkü uygulamasına dayanak yapmaya çalışıyor. 80 yıl öncesini bırak. Sen bugün validen il başkanı yapıyorsun. Bu ne biçim savunma, ne biçim anlayış... Bu, hukuk anlayışının temellerinin Başbakan'ın zihninde yer tutmadığını gösteriyor. İktidarının sınırları konusunda kafasında bir anlayış olmadığını gösteriyor. Ne isterse onu yapacak beyefendi. Böyle bir siyaset, demokrasi olur mu? Bu seçim, bunun için önemli. Umarım seçmen gerekli uyarıyı yapar. Demokrasi kendini kanıtlamak zorundadır. Demokrasi sınavda..."

TÜBİTAK dergisinin kapağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de Baykal, "Üzüntü verici. Darwin'in adından alerji duymak, tartışılmasını, hatırlanmasını engelleme ihtiyacı içine girmek, hangi saplantıların, peşin fikirlerin bilimsel örgütlenmeye egemen olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak'ın seçmen sayısına ilişkin bugün bir gazetede yer alan açıklamalarına ilişkin soruları da yanıtlayan Baykal, "(Sorumluluk bizde değil) anlayışı TÜİK'te de dile getiriliyor. Seçime gidilirken teknolojiyle ilgili güvensizlik, tutarsızlık çok çarpıcı olarak ortada" dedi.

Seçimde kullanılacak bilgisayar programının özelliğinin seçime giren partilerle paylaşılmasının zorunlu olduğunun altını çizen Baykal, bu program hakkında ciddi tereddütler bulunduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber