Çağlayan: Para tüketime yönelmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2009 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, memur ve emeklilere verileceği ifade edilen para konusunda herhangi bir rakam açıklanmadığı ve bunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmediğini ifade ederek, konunun önümüzdeki günlerde EKK'da görüşüleceğini bildirdi.

Çağlayan, "Ben de böyle bir öneriye sıcak bakıyorum. Verilecek paraların ekonomiye girmesi ve tüketime yönelmesi gerekir" dedi.

Bakan Çağlayan, çeşitli açılış ve incelemeler için geldiği Muş'ta, ilk olarak Vali Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti.

Bakan Çağlayan, bir gazetecinin "Memur ve emekliye 300 lira verilmesi planlanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, bu konuda her hangi bir rakam açıklanmadığını ve konunun Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmediğini vurguladı.

Türkiye iç pazarının son derece dinamik ve kuvvetli olduğunu ifade eden Çağlayan, "Doymamış bir pazarımız var. Tabii ki bunun harekete geçirilmesi lazım. Bu konuda başka ülkelerin geçmişte yapmış olduğu uygulama modelleri var. O modeller dikkate alınabilir. Ama Amerika'da bu yapıldı. O ülkede verilen çekler maalesef ekonomiye girmedi, bu paralar bankacılık sistemine aktarıldı" diye konuştu.

Verilecek paraların ekonomiye girmesi ve tüketime yönelmesi gerektiğini belirten Çağlayan, önümüzdeki günlerde bu konunun EKK'da görüşüleceğini bildirdi.

"Ben de böyle bir öneriye sıcak bakıyorum" diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticaret hayatının mutlak surette canlı ve diri tutulması gerekiyor. Bu uygulamadan sanayici, esnaf ve sanatkarın da yararlanması gerekir. Böyle bir uygulama yapılması halinde benim yaptığım incelemelere göre de, böyle bir çek veya vatandaşa destek verilirse, bunun mutlaka ekonomiye girmesini sağlayacak tedbirlerle olması gerekir. Bu konuda üzerinde çalıştığım modeller var."

Bakan Çağlayan, "Bütçede buna uygun bir kaynak var mı?" şeklindeki başka bir soru üzerine de, şöyle konuştu:

"Vatandaşa para verip harcama imkanının getirilmesiyle beraber bu harcama imkanının olması için de bazı maliyetlerin üzerindeki yüklerin kaldırılması, işveren üzerindeki yüklerin de azaltılması gerekir. Bu açıdan bakıldığında kaynak ihtiyacı var. Bütçe açığı vermekten utanmamamız gerekir. Bu konuda sıkılacak bir şey yok. Artık dünya son yaşamış olduğu küresel krizde mevcut ekonomik kuralları rafa kaldırdı. Artık ekonominin kuralları, işleyiş tarzı bu dönemde bir yerde göz ardı edilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber