Sigara yasakları konusunda daha fazla hassas olalım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2009 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAPDK sigara yasakları konusunda daha fazla hassasiyet bekliyor

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, sigara yasağının uygulanması konusunda bazı sıkıntılar bulunduğunu bildirdi ve İl Tütün Kontrol Kurullarından bu konuda daha hassas davranmalarını istedi. Küçük, AA'ya yaptığı açıklamada, kendilerine yasak konusunda çeşitli şikayetler geldiğini söyledi. Bu şikayetlerde aralarında bazı kamu kuruluşlarının da bulunduğu çeşitli alanlarda sigara yasağının ihlal edildiğinin dile getirildiğini kaydeden Küçük, dumansız hava sahası için herkesin çaba sarf etmesi gerektiğine dikkat çekti.

İl Tütün Kontrol Kurumlarının bu konuda önemli işlev gördüğünü kaydeden Küçük, ?İçişleri Bakanlığı ve valiliklerle çeşitli yazışmalar yapılıyor. İl Tütün Kontrol Kurullarından sigara yasakları konusunda daha fazla hassasiyet bekliyoruz? dedi.

Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulamasının eğlence sektörü, kahvehaneler, çay ocakları ve müstakil restaronlarda 19 Temmuz 2009'da uygulamaya konulacağına da işaret eden Küçük, bu şekilde yasakla ilgili olarak bazı işletmelere geçiş süreci tanındığını vurguladı.

Buradaki temel felsefelerinin tütün mamullerine ulaşmayı zorlaştırmak olduğunu da belirten Küçük, şöyle konuştu:

?Özellikle de gençleri sigaranın zararları konusunda korumak istiyoruz. Yeni kuşakların, sigaranın zararlı olduğu bilinciyle yetişmesi, gelecek açısından çok önemli. Sigara tüketimi de önümüzdeki yıllarda gençlere bu bilinci vermemize paralel düşüş gösterecek.

Uçaklarda, otobüslerde sigara yasağı nasıl oturduysa, bütün kapalı alanlarda da uygulama benimsenecek ve sürecin sonunda kapalı alanlardaki sigara yasağı uygulaması oturacak. 19 Temmuz'da da zaten diğer alanlarda sigara içilmesi yasaklanacak. Şu an bir yerde içilip, diğer yerde yasaklanması, (Orada niye içiliyor?) yaklaşımıyla kötü örnek oluyor. 19 Temmuz'dan sonra kötü örnekler de ortadan kalkacağı için Kanundan çok daha etkin sonuç alabileceğiz.?

?BU TARZ KANUNLAR, MEDENİYET GÖSTERGESİ?

TAPDK Başkanı Küçük, bu tarz kanunların medeniyet göstergesi olduğunu da belirtti. Bu tür kanunların gelişmiş ülkelerde ?yasak kanunu? şeklinde değil, ?insanın insana saygısı? şeklinde algılandığına dikkat çeken Küçük, ?Bugün gidin Londra caddelerinde, elinde sigarayla dolanan çok insan göremiyorsunuz? dedi.

?YÖNETMELİK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR?

TAPDK Başkanı, Alkollü İçki ve Tütün Mamulleri Satış Yönetmeliği,

(Piyasaya Arz Yönetmeliği) çalışmalarının devam ettiğini de bildirdi. Küçük, kamu kurumları başta olmak üzere, değişik kuruluşlarla bu konuda bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Küçük, daha önce sektörlere görüş alınmak üzere gönderilen metnin ?taslağın taslağı? niteliğindeki bir düzenleme olduğunu da ifade ederek, ?Tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin yönetmelik hassas bir sektörü düzenliyor. Süreç devam ediyor, ne zaman biter zaman vermek zor. İlgili kuruluşlardan daha ayrıntılı görüş alınıyor? dedi.

SATIŞ BELGELERİNDE SÜRE UZATIMI

Öte yandan TAPDK, satış belgelerinin süre uzatım işlemleri konusunda tütün mamulü, alkol ve alkollü içki üreticilerini, ithalatçılarını ve satıcıları uyardı.

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük imzalı uyarı yazısında, 2003-2008 yılları arasında düzenlenmiş satış belgelerinin, süre uzatım işlemlerinin 2-30 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek, uzatım işlemi yapılmayan belgelerin askıya alınacağı, bu süreçte belge konusu ürünlerin alınıp satılmasının da mevzuata aykırılık teşkil edeceği bildirildi. Askıya alınan belgelerin süre uzatım işleminin yapılması halinde, işlem günü itibariyle askı süresinin sona ereceği belirtilen yazıda, ?Her ne suretle olursa olsun nisan ayı sonuna kadar işlem yapılmayan belgeler, doğrudan iptal edilecektir? denildi.

Tekel'in özelleştirilmesi nedeniyle yeni satış belgelerinin düzenlenmesi ve belgeler üzerinde değişiklik yapılmasının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile imzalanan bir protokolle meslek örgütlerine bırakıldığına da işaret edilen yazıda, kurum kayıtlarında faal durumda görünen 200 bini aşkın satıcının da bu konuda bilgilendirildiği vurgulandı.

Yazıda, üretici ve ithalatçıların TAPDK'nın internet sitesinde yayımlanacak ve düzenli olarak güncellenecek satıcı listelerini özenle takip etmeleri ve listelerde 2009 yılı süre uzatım işlemlerini gerçekleştirdiği anlaşılan satıcılara ürün satışı yapılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri de talep edildi.

SATICILARA DA UYARI

TAPDK'nın internet sayfasına da satıcıların konuyla ilgili uyarılmasına dönük bir duyuru konuldu.

Duyuruda, süre uzatım işleminin nasıl yapılacağı detaylı bir şekilde anlatıldı ve 2009'un satış belgesi bedellerine yer verildi. Buna göre, il merkezi ve büyükşehir belediye sınırları içinde faaliyet gösteren perakende satıcılar 145 lira, ilçe merkezlerinde 89 lira, belde ve köylerde de 28 lira satış belgesi bedeli ödeyecek.

Belge tutarı, açık alkollü içki satıcıları için il merkezi ve büyükşehir belediye sınırları içinde 590 lira, ilçe merkezlerinde de 215 lira olacak. Toptan satıcılar ise satış belgesi alırken faaliyet gösterdikleri yerin durumuna göre 590 lira ile 2 bin 240 lira arasında bedel ödeyecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber