İlköğretimde biralı öğle yemeği

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Mart 2009 22:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)

İZMİR Halil Rıfatpaşa'daki Dokuz Eylül İlköğretim Okulu'nda çocukların öğle yemeği molası için serbest bırakılmasının sakıncası, 3 kız öğrencinin okulun karşısındaki parkta bira içerken yakalanmasıyla ortaya kondu. Sorunu ailelerinin isteğiyle ?üç öğrenciye tasdikname vererek' çözme yoluna giden okul idaresi, ?Çocuklar evine yemeğe gidiyor, öğle tatilinde onlardan sorumlu değiliz, yönetmelik böyle? dedi. Öğrencilerin serbest bırakılmasından yakınan veliler ise, ?Anne baba çocuğunu okulda sanıyor. Önlem alınması için çok kötü şeylerin olması mı beklenecek? diye dert yandı.

Dokuz Eylül İlköğretim Okulu'nda tam gün eğitim yapılıyor. Tekli eğitim veren okullarda öğle tatilinde öğrenciye 40-60 dakika arası öğle yemeği molası veriliyor. Okula yakın oturan öğrenciler, yemek yemek için evlerine gidebiliyor. Ancak pekçok okulda olduğu gibi Dokuz Eylül İlköğretim okuluna da çevre semtlerden servislerle öğrenci geliyor, evi yakın olsa da anne babaları çalışan öğrenciler yemeklerini okulda yemek zorunda kalıyor. Öğle tatilinde 400 civarındaki öğrenci serbest bırakılıyor, evine giden gidiyor, gitmeyen ya okul kantininden ya da çevre bakkal, büfe, marketlerden yiyecek alıp bahçede ya da parkta yiyor.

Öğrencilerin öğle tatilinde sokağa bırakıldığını belirten çok sayıda veli, çocuklarının can güvenliğinden endişe duyduklarını dile getirerek şunları söyledi:

?Okulun güvenliği yok. Öğleyin açılan kapıdan kim nereye isterse gidiyor. Zaten Müdürümüz Ömer Seyhan, bize öğle tatilinde çocuklardan sorumlu olmadıklarını söylüyor. Anne babaların yapabildiği şey tembih üstüne tembih. Ev hanımı anneler öğleyin okula geliyor, çocuklarına yemek getiriyor. Okul kantinine dışarıdan yiyecek getirilmesi yasak olduğu için çocuklarımız mecburen okul bahçesinde duvar kenarlarında ya da karşıdaki parkta yemek yiyor. Çocukları küçük olan, ev hanımı anneler bu saatte gelip zamanı çocuklarıyla geçiriyor, onlara evden hazırladıkları yiyecekleri getiriyorlar. Ama çalışan anne babaların çocukları sahipsiz, korunmasız. Karınlarını sadece tost, hamburger, bisküvi, kolayla doyuruyor. Fast food gençlik yetişiyor diyen eğitimciler bunun önlemlerini almıyorlar. Bu işin beslenme boyutu, sorunu. diğer bir sorun ise bu serbest bırakmanın yaşatacağı sorunlar. Nitekim üç kız öğrenci geçen ocak ayında parkta bira içerken görülmüşler. Okul idaresi sorunu kolay çözdü, çocuklara tasdikname verip okul değiştirtti. Bu parkta her zaman bir ya da bir kaç sarhoş görebilirsiniz. Ama öğle tatilinde şöyle bir etrafı dolaşan, öğrencileri kontrol eden bir idareci, eğitimci göremezsiniz. Bu olayın ardından da değişen bir şey olmadı, herhangi bir önlem alınmadı.?

Okul Aile Birliği Başkanı Nilay Özçelik ise okulun güvenlik elemanı tutmak için parası olmadığını, okulun geliri olmadığından bu sorunu çözemediklerini söyledi. Özçelik, okulun temizliği için de velilerden destek istendiğini ama verilmediğini kaydetti. Veli Dinara Gümüştekin ise disiplinsizlikten yakındı. Parkta sarhoşların bulunduğuna dikkat çeken Gümüştekin, ?Herşeyden önce güvenlik sorunu çözümlenmeli. Çalışan anne babalar için sorun daha büyük? dedi.

Öte yandan okul yetkilileri ise bu yakınmalara yönelik ilginç değerlendirmelerde bulundu. İlköğretim kurumları yönetmeliği gereği öğle tatilinde öğrencilerin serbest bırakıldığını, bu sürede kendilerinden sorumlu olunmadığını belirten ilgililer, ?Genelde öğrencilerimiz bu çevrenin çocukları. Öğlenleri evlerine gidiyorlar. Okulun sorumluluğunda olamazlar diye bir şey yok. Gitmeyenler okul kantininde yiyor. Çocuklar evlerinden yiyecek getirebilirler. Kantinde yememeleri gibi birşey söz konusu değil. Kantinci öyle bir şey olmadığıın söylüyor. Bir kere veliler kısır, pasta gibi şeyler getirip kutlama yapmaya kalkmışlar, ona izin verilmemiş. Çocukları engelleme yok. Parkta gördükleriniz dışarıda yemeğe gidenler. Çocukları engelleyemeyiz, yemeğe gidecekler. Bazen okullarda ufak tefek sorunlar olabiliyor. Okulun da görevi bunlara karşı önlem almak. Birkaç öğrencimiz böyle bir olaya kalkıştı, yakalandılar öyle, disiplin yönetmeliğine göre uyarı verildi, uzaklaştırma diye bir şey yok. Veliler kendileri aldı, çocuklarını. Uyarı, bir daha yapmasınlar diye. Sürekli okul polisi var, en küçük bir şeyde okul polisine bildiriliyor. Sağolsun, emniyet yetkilileri? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber