Mart ayı internet faturaları yüzde 10 indirimli geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2009 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Deprem vergisi inince internet ucuzladı

Hükümetin küresel krize karşı aldığı ekonomik önlemler paketinde yer alan internetteki iletişim vergisi indirimi faturalara yansıdı. İnternet abonelerinden tahsil edilen Özel İletişim Vergisi (ÖİV)'nin yüzde 15'ten yüzde 5'e çekilmesi üzerine mart ayı faturaları yüzde 10 indirimli geldi.

Firmalar indirimli tarifelerini açıklamaya başlarken tüketici yaşanacak rekabetten olumlu etkilenecek. 1999'da meydana gelen Marmara Depremi sonrasında uygulanan iletişim vergisi, internet kullanıcılarından da alınmaya başlanmıştı. Bir yıllığına çıkan söz konusu vergi, gelen tepkilere rağmen 10 yıldır alınıyor. Sektörün uzun süredir istediği vergi indirimi ile ilgili açıklama, ocak ayının başında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan gelmişti. Türkiye'de mobil sabit servisleri üzerindeki vergi yükü yüzde 45-60, Avrupa'da ise ortalama yüzde 19,5 düzeyinde bulunuyor. Mevcut uygulamada geniş bant internet ve GSM operatörleri üzerinden yapılan işlemlerde yüzde 25, sabit operatör üzerinden yapılan işlemlerde ise yüzde 15 vergi alınıyor. İndirimin yürürlüğe girmesiyle birlikte internet tarifelerinde de indirimler oluyor. Yoğun rekabetin yaşandığı telekom sektöründeki şirketler birbiri ardına tarifeleri açıklamaya başladı. Pazarın lider oyuncusu TTNet, 'Üçünü Dene, Servisini Seç' kampanyası ile ayda 600 dakika WiFi hizmetlerini eylül ayına kadar uzattı. İsteyen kullanıcı, katma değerli servislerden aylık 2,18 TL'ye faydalanabiliyor. Böylece aboneler, ÖİV indiriminden önce ödediği aylık standart ücret dahilinde bu servislerden de faydalanma imkanı buluyor. Tellcom Genel Müdürü Murat Erkan, düşük fiyatları müşterilere yansıtmaktan memnuniyet duyduklarını, yeni düzenleme ile rekabet ortamının daha da hareketleneceğini kaydetti. İndirimin gerçekleşmesi için uzun süredir fikir beyanatında bulunan Smile ADSL, fiyatları düşürdü. Turk.Net yetkilileri, bu sayede 9,99 TL'lik fiyat avantajını sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti. Şirket, 29 TL olan aktivasyon ücretini de 26,99 TL'ye indirdi.

Kararın haberleşme ve internet vergilerinin en yüksek olduğu ülkelerin başında gelen Türkiye'nin durumunu bir nebze hafifleteceğini belirten Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder), ÖİV'de daha fazla oranlarda indirime gitmenin mümkün olacağını belirtti. Söz konusu indirimin sektörün gelişimi açısından gereklilik arz ettiğini kaydeden dernek yetkilileri, Özel İletişim Vergisi'nin kademeli olarak üç yıl içinde azaltılarak tamamen kaldırılmasını istiyor.

Kota ve ADSL hızı Aylık abone ücreti

4 GB/1024 Kbps 26,82 TL

6 GB/1024 Kbps 36,07 TL

6 GB/1048 Kbps 45,32 TL

Limitsiz/1024 Kbps 45,32 TL

Limitsiz/2048 Kbps 63,81 TL

Limitsiz/4096 Kbps 82,31 TL

*Fiyatlar aylık ücret olarak belirlenmiştir.

KDV ve ÖİV dahildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber