AK Parti'de buruk sevinç

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2009 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimde gözlerin en fazla çevrildiği yerlerden biri de AK Parti Genel Merkezi'ydi. Parti merkezinde son üç seçimde alışılmış olan coşku yoktu. Bunun bir sebebi BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı sebebiyle daha baştan kutlama yapılmaması kararının alınmasıydı. Diğer bir sebep ise çok sayıda belediyenin kaybedilmesiydi.

İlgili Haberler

[Haber Analiz] İktidarı adayları aşağı çekti

İktidar partisi, büyükşehir belediyelerinden Antalya ve Adana'yı kaybetti. Tekirdağ, Balıkesir, Manisa, Uşak, Isparta, Aydın, Zonguldak, Yalova, Osmaniye, Şanlıurfa, Sinop, Giresun, Siirt, Van ve Sivas da elden çıktı. AK Parti'nin tek tesellisi ise geçen seçim kazanamadıkları Trabzon, Elazığ ve Niğde'yi kazanmak oldu.

Başbakan Erdoğan, sonuçları partideki makam odasından izledi. Oyunu İstanbul'da kullanan Başbakan Erdoğan, saat 16.30 sularında Söğütözü'ndeki parti genel merkezine geldi. Erdoğan'ı genel başkan yardımcıları Abdülkadir Aksu ve Necati Çetinkaya karşıladı. Genel Merkez'e gelen ilk bakan Ertuğrul Günay oldu. Parti merkezinde basın mensupları için 50 kişilik bir salon hazırlandı. Basın mensuplarının takip etmesi için iki plazma konuldu. Cihan Haber Ajansı'ndan alınan veriler anında ekrana yansıtıldı. Ayrıca genel merkezin önüne dev bir ekran ile ses sistemi kuruldu. 'Balkon konuşması' yapılması durumuna karşı da hazırlık yapıldı. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı dolayısıyla parti genel merkez binasında müzik çalınması ve kutlama yapılması yasaklandı. Sandıklar açılmadan taşradaki teşkilatlara da "Kutlama yapılmayacak, müzik yayını yapılmayacak. Konfeti vs. kutlama malzemesi kullanılmayacak" talimatı verildi. Daha önceki görüntünün aksine AK Parti Ankara İl Başkanlığı'na da "Genel Merkez önüne teşkilat mensupları gelmesin" mesajı gönderildi.

Seçim sonuçlarını anında takip edebilmek için teşkilatlarla arada bir sistem kuruldu. AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi'nin organize ettiği "e- seçim" sistemi ile sandık başlarındaki teşkilat görevlilerinin bildirdiği rakamlar seçim gecesi sonuçları dakika dakika AK Parti Genel Merkezi'ne ulaştırdı. 3 bin kişi, Türkiye genelinde e-seçim programında görev yaptı. Sandık sandık bütün oy sonuçları SKM'ye anında iletildi. SKM'de 20 teknik eleman, 5 tane de uzman görev yaptı. 20 eleman seçim boyunca seçim bölgelerinden gelen sorunları çözmek için hazır bekledi.

Erdoğan'ın seçim sonuçlarını rahat izleyebilmesi için odasına özel ekranlar kuruldu. Bir ekranda AK Parti'nin kurduğu özel sistem sonuçları, diğer ekranda ise Cihan Haber Ajansı'nın sonuçları gösterildi. Haber kanalları da Erdoğan için sürekli açık tutuldu.

İl genel seçimleri için 22 Temmuz'daki yüzde 46,7'yi, belediye başkanlığı için de 28 Mart 2004'teki yüzde 42'yi çıta olarak koyan parti yönetimi, beklemediği sonuçlarla karşılaştı. Yönetimin en fazla hayal kırıklığı yaşadığı yerlerin başında Antalya geliyor. Erdoğan, Antalya ve Rize, Erdoğan'ın en fazla gittiği iki ilden birisiydi. İlk açıkladığı üç adaydan birisi de Menderes Türel olmuştu. 28 Mart 2004'teki seçimlerde alınamayan Trabzon, Elazığ ve Niğde'nin bu kez kazanılması ile en fazla tartışmanın yapıldığı Ankara ve İstanbul'un her şeye rağmen verilmemesi de partilileri teselli etti.

AK Parti'de herkes beklenenin altında alınan sonucun neden kaynaklandığını tartışıyor. Erdoğan'ın seçim kampanyası boyunca 62 ilde miting yaparak gösterdiği müthiş performansa rağmen, 'Nerede hata yapıldı?' sorusu soruluyor. Özellikle kaybedilen illerdeki aday seçimi ve teşkilatların rehaveti masaya yatırılıyor. En çok sorulan sorulardan bir diğeri de AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın atacağı adımlar. Bu çerçevede llk akla gelen adım ise kabine değişikliği olacağa benziyor.

Lagendijk: AK Parti güvenoyu almıştır

Yerel seçimler Avrupa tarafından da yakından takip edildi. İlk gelen sonuçları Zaman'a değerlendiren Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, halkın bir kez daha AK Parti'ye güçlü bir vekalet verdiğini ifade etti. AK Parti'nin CHP'nin oy oranının iki katına yakın oy almasının, iktidar partisinin hala Türkiye'nin başat siyasi gücü olduğunu gösterdiğini belirten Lagendijk, şöyle konuştu: "AK Parti güvenoyu almıştır denebilir. Türk siyasi haritası istikrara kavuştu. 2007'deki askeri "bonus" olmadığı ve ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda bu iyi bir neticedir. İstanbul istisnası ile MHP'nin yükselişi ciddi bir sürpriz. AK Parti'ye halk bir defa daha kuvvetli bir vekalet verdi. AB'nin beklentisi önümüzdeki günlerde AK Parti'nin söz verdiği gibi reformlara hız vermesidir. Endişem ise AK Parti'nin MHP'nin yükselişini farklı yorumlayıp sağa kayması, daha milliyetçi bir söylem benimsemesidir. Umarım bu olmaz."

Wiersma: Büyük değişiklik göremiyorum

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Jan Marinus Wiersma, AK Parti'nin Kürt açılımlarına rağmen Doğu'da istediği desteği alamamasına şaşırdı. Wiersma, "AK Parti'nin hâlâ kuvvetli bir tabanı var. Beklediklerinden daha az oy aldılar ama ben büyük bir değişiklik göremiyorum Türk siyasetinde. Diyarbakır'da AK Parti'nin bayağı az oy alması şaşırtıcı. Erdoğan'ın mühim açılımlarının bölgede pek rağbet görmediğine işaret ediyor. Ancak iktidardaki bir partinin bu oyu alması çok önemli. Avrupa'da bile iktidardaki hiçbir parti iktidar yıpranmasına dayanamaz. Mahallî seçim sonuçlarını da genel seçimlerle karıştırmamak lazım." diye konuştu. Jan Marinus Wiersma, Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'daki oy patlamasını iki sebepe bağladı: "Birincisi halkın laiklikle ilgili endişeleri ki ben bu endişelere katılmadığımı çok kereler ifade ettim. İkincisi de CHP'nin İstanbul'da halkın ihtiyaçlarına odaklanması ve klasik söylemlerine pek itibar etmemesidir." Selçuk Gültaşlı, Brüksel

Milletin takdirine saygı göstereceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan oylarını evlerinin yakınında bulunan İstanbul Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu'nda kullandı. Erdoğan, 2169 No'lu sandığa oyunu attıktan sonra kısa bir değerlendirmede bulundu. Erdoğan, "Uzun bir maratondan sonra milletimiz en büyük anketi yapıyor. Türk demokrasisi için yoğun bir mücadele oldu. Milletimizin takdirine hep birlikte saygı duyacağız. Siyasi partiler olarak hep birlikte saygı duyacağız. Seçimler ülkemiz ve Türk demokrasisi için hayırlara vesile olsun." dedi.

Erdoğan'ın oy kullandığı sandıkta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti'ye 120, CHP'ye 70, Saadet Partisi'ne 10, BBP'ye 5, DTP, MP ve DP'ye 2'şer oy çıktı. Erdoğan, oyunu kullandıktkan sonra Ankara'ya giderek BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu'na başsağlığı dileklerini ileten Erdoğan, yaklaşık 1 saat evde kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber