TBMM Yazıcıoğlu'nu konuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2009 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, TBMM Genel Kurulunda anıldı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gündem dışı söz alarak, kaza sonrası yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sözlerine, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve ailelerine sabır dileyerek başlayan Atalay, Yazıcıoğlu'nun ''değerli bir insan'' olduğunu ifade etti.

Acılarının büyük olduğunu kaydeden Atalay, kaza haberini, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'den saat 16.00'da aldığını bildirdi.

Atalay, ilk başta, kazanın olduğu yer konusunda iyi bir tanımlama bulunmadığını, bilgi karışıklığı yaşandığını kaydetti. Olayın ciddiyeti ve hayati tehlikenin bulunduğu anlaşılınca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarıyla yaptıkları toplantı sonucu, olay yerine gitme kararı aldığını ifade eden Atalay, saat 02.00'de Göksun'a ulaştığını ve koordinasyonu devraldığını belirtti. Atalay, saat 04.00'de de aramaların yapıldığı bölgeye gittiğini söyledi.

Konuyla ilgili siyasi partilerin Meclis Araştırma önergesi verdiğini anımsatan Atalay, araştırma komisyonunun kurulmasından sonra da konuyu bütün detaylarıyla değerlendireceklerini, teknik bilgiler sunacaklarını belirtti.

-SAAT SAAT BİLGİ-

Elim kazanın, herkesi üzdüğünü ifade eden Bakan Atalay, ''Milletimizi adeta birleştirdi. Devletimiz ve ülkemizin bütün imkanları kazanın araştırılmasında, olayın aydınlatılmasında, arama, tarama, kurtarma çalışmalarında kullanıldı. Çok titiz bir çalışma yürütüldü'' diye konuştu.

Atalay, muhabir İsmail Güneş'in 25 Mart Çarşamba günü 15.46'da 112 Acil Yardımı araması sonucunda helikopterin düştüğünün anlaşıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Helikopterin 15.33'te düşmüş olabileceği değerlendirilmektedir. Konu ilgili makamlara intikal ettirildi. Elde edilen GSM numaraları, yer tespiti amacıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bildirildi. Yer tespiti çalışmaları hemen yapıldı. Elde edilen sonuçlar, ilgili birimlere 16.25'ten itibaren belli periyotlarla iletildi. 16.49'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hareket Merkezine yardım talebi intikal etti. 17.03'te bölgeye İncirlik'ten arama, kurtarma helikopteri, 17.26'da Diyarbakır'dan Casa arama-kurtarma uçağı, 18.09'da Malatya'dan 2 skorsky helikopteri, 18.44'te Merzifon'dan arama-kurtarma helikopteri kaldırıldı. Bunlar gece görüş sistemine sahip helikopterler. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğünden 3 helikopter bölgeye acil olarak gönderildi.''

-''EN FAZLA DESTEK VERECEK BU UNSURDAN YARARLANILAMADI''-

Atalay, kazayla ilgili tüm duyumların dikkate alındığını ve değerlendirildiğini dile getirdi.

Helikopterden hiçbir sinyal alınamadığına, helikopterde bulunması gereken ELT sisteminin çalışmadığına dikkati çeken Atalay, firmayla görüşmelerde, ELT sisteminin bulunduğunun söylendiğini kaydetti. Atalay, en fazla ipucu, destek verecek bu unsurdan yararlanılamadığına işaret ederek, ELT sisteminin olmamasının, işi zorlaştıran en önemli hususlardan biri olduğunu vurguladı.

Uluslararası imkanların da araştırıldığını ifade eden Atalay, helikopterin sahibi firmanın, Avrupa ve Kanada'da ELT sisteminin çalışmaması sonucunda neler yapabileceği konusunda görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Atalay, uydudan hava fotoğrafı çalışması da yapıldığını ancak havanın sisli olması nedeniyle netlik sağlanamadığını söyledi.

Atalay, bölgeye giden uçak ve helikopterlerin kar yağışı ve sise rağmen, yakıt ikmali dışında bölgeden ayrılmadığını anımsattı.

Araziyi, çetin, arama, tarama çalışmalarının çok zor yapılabileceği ancak helikopterle görülebilecek bir arazi olarak tanımlayan Atalay, kar yağışının ise 3 gün dinmediğini anlattı.

Konunun, köylülerin, kaza yerini tesadüfen bulduğu şeklinde yansıdığını hatırlatan Atalay, grubun, erken saatlerde arama çalışması yapmak için yola çıktığını söyledi.

Atalay, raporlarda, helikopter pilotunun, Kahramanmaraş uçuş kulesinden, kendi planlamasıyla uçuş güzergahı yürütmek istediğini, kulenin destek vermesine gerek kalmadığının yazıldığını belirtti.

Bütün bakanlıklar ve kurumların destek verdiğini, Genelkurmay İkinci Başkanı'nı saat 03.30'da arayarak, Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) ekibinin gönderilmesini rica ettiğini ifade eden Atalay, ''İstediğimiz her şeyi gönderdiler. Genelkurmay Başkanımıza, Genelkurmay Başkanlığına, bakanlıklara, kurumlara, köylülere, bu konuda destek veren vatandaşlarımıza, zor şartlarda görev yapan güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum'' dedi.

TBMM genel kurul salonunda, Yazıcıoğlu'nun oturduğu sırada ise kırmızı ve beyaz karanfillerle, fotoğrafı yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber