Baykal: Kılık kıyafete saygılıyız toplumu kucaklayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Deniz Baykal, yerel seçimlerden oylarını artırarak çıkmalarını, yaptıkları demokratik açılımlara bağladı. Yeni süreçte toplumu daha fazla kucaklayacakları mesajını veren Baykal, "CHP'nin din ve inançlar konusundaki tutumu ortaya çıkmıştır.

Herkesin yaşantısına, düşüncesine, kılık kıyafetine saygı gösterdiğimiz, saplantısız bir parti olduğumuz anlaşılmıştır." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin artık demokrasinin askıya alındığı dönemleri geride bıraktığını vurgularken fizikî güç merkezlerinin demokrasiye saygı göstermek zorunda olduğunun altını çizdi.

Baykal, her seçimde olduğu gibi ilk değerlendirmesini sonuçların açıklanmasından yaklaşık 48 saat sonra yaptı. Partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla birlikte basının karşısına çıkan Baykal, sandıktan çıkan sonuçtan Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğu izlenimi edindiğini anlattı. Baykal, 2002, 2004 ve 2007'deki seçimlerden güçlenerek çıkan AK Parti'nin önlenemez bir düşüş sürecine girdiğini ileri sürdü. Baykal, "AKP'nin etkisinin azaldığını, yeni bir sürecin işlemeye başladığını görüyoruz. Politika değişikliğiyle de bu tablonun değişmeyeceğini anlıyoruz. AKP, çok ciddi bir oy kaybıyla karşı karşıya kalmıştır. Önemli, anlamlı, rasyonel bir tablo vardır. İktidardaki bir partinin yerel seçimlerde bu oyu alması, siyasi bir kırılmadır." şeklinde konuştu.

CHP'nin bir önceki yerel seçime oranla oylarını il genel meclisinde 5, belediye başkanlıklarında 7,5 puan artırdığına işaret eden Baykal, MHP, Saadet ve DTP'nin de oy artışı içinde olduğuna dikkat çekti. Seçimlerin her açıdan bir demokratik kazanım olduğunu vurgulayan Baykal, partisinin başarısını daha geniş kesimlere açılmak ve doğru bir seçim kampanyası yürütmelerine bağladı. CHP lideri, şöyle devam etti: "Seçim kampanyasında iki konu işledik. Ekonomik kriz ve yolsuzluk. Bu konularda hükümeti eleştirmekle kalmadık, önerilerimizi sunduk. Doğru bir kampanya yürüttük. Toplumun geniş kesimlerine açılma noktasında daima hazırdık ama tam olarak kendimizi anlatamıyorduk. CHP, giderek toplumu kucaklayacak bir parti haline gelecektir, kendisini bütün kesimlerle ilişkili bir noktaya ulaştıracaktır. CHP, toplumun geniş kesimleri ile buluşmaya hazırdır. Bu süreçte, CHP'nin din ve inançlar konusundaki tutumu da ortaya çıkmıştır. Herkesin yaşantısına, düşüncesine, kılık kıyafetine saygı gösterdiğimiz, saplantısız bir parti olduğumuz ortaya çıkmıştır." Baykal, bazı bölgelerde 'kabul edilemeyecek oranda' olduklarının ortaya çıktığına işaret ederken "CHP, hakkı olan desteği niçin alamamıştır? Örgütsel zafiyet mi var, yoksa toplumla ilişkilerin geliştirilmesine mi ihtiyaç var? Bunları araştıracağız. Az oy aldığımız yerlerin listesini çıkarıyoruz. Hiçbir mazeret kabul edilemez." diye konuştu.

Baykal, bir soru üzerine Başbakan Erdoğan'ın, kaybedilen Antalya'ya daha fazla gitmesi gerektiğini dile getirdi: "Sandığa olan saygısını Antalya'ya daha fazla hizmet ederek göstermelidir." Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu için yapılan 'lider adayı' yakıştırmalarını ise şöyle yorumladı: "Niye olmasın, elbette. Bunun kararını partililer uygun görürlerse verirler. Şu anda böyle bir gündemimiz yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber