Telekom'un ADSL fiyaskosu!

Haber Giriş : 20 Aralık 2004 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilinçsiz büyüme ve yetersiz yatırımdan yurt dışı sitelere ulaşılamıyor. İstanbul kadar İsrail'in yurtdışı çıkışı 26 GB, Türkiye'nin 5 GB

Türk Telekom'un büyük reklam kampanyalarıyla duyurduğu genişbant internet ihtiyacını karşılayacak ADSL'de aşırı talep sonucu yavaşlama konusunda gelinen son noktayı İnternet Servis Sağlayıcıları ile Türk Telekom değerlendirdi. ADSL kullanıcıları Türk Telekom'un teknik destek/çağrı merkezini aradıklarında, uzun süre beklemenin ardından, kendilerine oyalayıcı cevaplar verildiğini ileri sürüyorlar. ADSL kullanıcıları Türk Telekom yetkililerinin yetersiz kapasiteyi kabul etmediklerini, buna mukabil kullanıcının modem ayarlarını tekrar yapması gerektiğini, bilgisayarlarını virüs taramasından geçirmesi gerektiği gibi çareler ürettiklerini belirtiyorlar.
Kullanıcıların şikayet konusu yaptıkları ADSL hatların yavaşlığını konunun ilgilerine sorduk. Görüşlerini aldığımız İnternet Servis Sağlayıcılar, Türkiye'yi çok ciddi boyutta etkileyen internet erişiminin yavaşlamasıyla ilgili asıl sebebin Türk Telekom'un internet alt yapısını iyileştirmeden büyük reklam kampanyalarıyla ortaya çıkması olduğunu belirtiyorlar. TT'nin ilk başta 256 KB yerine 128 KB ile başlayarak akabinde ilave yatırımlarla yüksek hızlara kademeli geçiş yapması gerektiğini belirten İhlas Net Genel Müdürü Ömer Demir, Türk Telekom'un yurt dışı ve yurt içi internet erişim kapasitesini arttırmadan, ADSL'le abone sayısını arttırma yoluna gittiğini ve sonuçta çok ciddi bir sıkışıklık yaşandığını belirtti. Atlas Online Satış Pazarlama Direktörü Görkem Kaya da, "Türkiye'nin yurtdışı çıkışları yeterli değil, bunu söylemeye bile gerek yok. Alt yapı yetersiz olduğu için Türkiye'nin birçok bölgesine ADSL hizmeti verilemiyor. Ancak TT hiç çekinmeden reklam yapmaya devam ediyor" diye konuştu. NetOne Telekom Genel Müdürü Cem Çelebiler ise internet hizmetlerinin 1996 yılından beri İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS) tarafından rekabet ortamında verildiğini, ancak Türk Telekom'un ISS'lerin genişbant internet hizmetleri sunmalarına, kar paylarını düşük tutmak suretiyle engellediğini ileri sürdü.

KALİTE ÖZEL SEKTÖRLE GELİR
Servis Sağlayıcılar asıl problemin ise Türk Telekom'un 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara en az 256 KB'lık ADSL vermesiyle yaşanacağını belirterek, "Eğer TT, alt yapı yatırımı yapmaz, portlarını arttırmazsa zaten düşük hızla çalışan kullanıcılar o zaman hiç çalışamaz hale gelecek, sistem tamamen çökecek" dediler. Internet Servis Sağlayıcıları'na göre, TT'nin yoğun reklam kampanyalarıyla şu anda 500 bin sınırına dayandırdığı abone sayısını 2005 sonuna kadar 1 milyona taşımak istemesinin ardında yatan sebeplerden biri de satış arefesindeki Türk Telekom'un bu yolla değerini arttırmak. ADSL'den hizmet alanlar, konunun uzmanları ve ISS'ler, Türkiye'de Internet'in hızla gelişebilmesi için Türk Telekom'un hizmet kalitesini yükseltmesi, altyapı yatırımları ve yurtdışı çıkış kapasitesini Avrupa standartları çerçevesine hızla getirmesi, müşteri memnuniyetini önemseyen özel sektör (ISS)'lerle işbirliği içinde olması gerektiğinin altını çiziyorlar.

KEYFİ YATIRIM YAPAMAYIZ
Türk Telekom ise yurtdışı internet kapasitesini 5.8 GB'tan 7.1 GB'a çıkarttıklarını, 2005 sonuna kadar da bu kapasitenin artan talebe göre 25-30 GB arasında olmasını öngördüklerini açıkladı. Türk Telekom yetkilileri gazetemize yaptıkları değerlendirmede, reklam kampanyalarıyla yurtdışı çıkışlarında doyuma ulaştıklarını belirterek şu açıklamaları yaptılar: "Bu kadar talep beklemiyorduk. Biz zaten yurtdışı çıkış kapasitesini 2005 yılı sonuna doğru arzulanan rakamlara çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak bunlar pahalı yatırımlardır. Talebi görmeden öngörülen bu yatırımı hemen yapsaydık bu keyfi olurdu. Çuvaldızı kendimize batırmıyor değiliz, aşırı talepten çağrı/destek hatlarımız kilitlendi, şimdi bunun çözümü için uğraşıyoruz."

DOĞRU HESAP YAPILMALIYDI
İhlas Net Genel Müdürü Ömer Demir, Türk Telekom'un internet alt yapısına gerekli yatırımı yapmadan büyük reklam kampanyalarıyla ortaya çıkmasının ADSL hatlarında aşırığı yoğunluktan dolayı tıkanmalara sebep olduğunu belirtti. Ömer Demir, Avrupa Birliği sürecindeki Türkiye'nin yurtdışı internet çıkış kapasitesinin Avrupa değerleriyle yarışamayacak kadar kötü olduğunu, ayrıca hatların yavaşlamasına sebep olduğu ileri sürülen virüslerin tek başına etkili olamayacağını da ifade etti. Demir şunları söyledi: "Virüslerin internet ortamında ciddi bir trafik oluşturduğu doğrudur. Ancak, burada 5 GB'lık bir kapasiteden bahsederken sadece virüsten söz etmek çok yanlış olur. Ortada rakamlar var. İstanbul'un toplamı kadar bir nüfusa sahip İsrail'in yurtdışı internet çıkış kapasitesi Türkiye'nin 5 katından fazladır. Türk Telekom hizmet kalitesini arttırmak ve müşteri memnuniyetini elde edebilmesi için mutlaka yurtdışı internet çıkış kapasitesini acilen arttırmak zorundadır. Türk Telekom ilk başta 256 KB yerine 128 KB ile başlayarak akabinde ilave yatırımlarla yüksek hızlara kademeli geçiş yapabilirdi. Fiyatlar cazip olunca, gayet haklı olarak herkes abone olmak istiyor. Ayrıca ADSL satışında da, makul kar marjları ile müşteri memnuniyetini önemseyen Internet Servis Sağlayıcıları'nı kullanması gerekmektedir."

UCUZLUK TALEBİ ARTTIRDI
Atlas Online Satış Pazarlama Direktörü Görkem Kaya, Türk Telekom'un ADSL hizmetini çok düşük fiyatlarla sunduğunu, bunun sonucunda da aşırı bir yüklenme meydana geldiğini söyledi. Türkiye'nin ADSL çıkışlarının diğer ülkelere kıyasla çok düşük olduğunu ifade eden Görkem Kaya, "Henüz alt yapısını tamamlanmadan büyük reklam kampanyalarıyla ortaya çıkan Türk Telekom fiyatları çok düşük tutmamalıydı. İyi maliyet hesapları yapılamadığı kanaatindeyim. Öncelikli ihtiyaçları olanların abone olması sağlanabilir ve altyapı tamamlandığında da fiyatlar düşürülerek bu sayı arttırılabilirdi. Böylelikle Telekom beklediği ciroyu yine yapabilirdi" diye konuştu. ADSL'de diğer bir konunun da güvenlik olduğunu belirten Kaya, spam virüslerine karşı filtrelendirme yapılamadığını ve firmaların bundan büyük zararlar görebileceğini söyledi.

İSS'LER DE SATABİLMELİ
NetOne Telekom Genel Müdürü Cem Çelebiler, internet hizmetlerinin 1996 yılından beri İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS) tarafından rekabet ortamında verildiğini, ancak Türk Telekom'un ISS'lerin genişbant internet hizmetleri sunmalarına müsade etmediğini söyledi. Çelebiler, Türk Telekom'un herşeyde olduğu gibi bu hizmeti de tekeline aldığını belirterek, "Diğer ülkelerde ADSL hizmeti rekabet ortamında veriliyor. Kim daha iyi ve ucuz hizmet veriyorsa o kazanıyor. Türkiye'de mutsuz ADSL kullanıcısının maalesef başka alternatifi yok. Verilen hizmeti de talep edilen ücreti de kabul etmek zorunda. Çok sayıda ADSL operatörünün olması durumunda ise birçok gelişmenin olacağını söyleyebiliriz. Ülkemizde ise bu şekilde olmadığı için beklentimiz, bir an önce tüm hizmetlerin rekabet ortamında verilmesinin sağlanmasıdır" dedi. Telekomünikasyon Kurumu'nun bu yılın Ekim ayında çıkardığı kararla sistemi ISS'lere açma zorunluluğu getirdiğini anlatan Cem Çelebiler, ancak verilen kar payının ise maliyetleri karşılamadığını söyledi.

TÜRK TELEKOM: KAPASİTEYİ ARTTIRDIK
Türk Telekom, yurtdışı internet çıkış kapasitesini 16 Aralık itibariyle 5.8 GB'tan 7.1 GB'a çıkarttıklarını bunun da hatlarda önemli bir rahatlama sağlayacağını açıkladı. TT yetkilileri ADSL kapasitesinin Ocak sonu itibariyle 8.8 olacağını, artan talebe göre de 2005 sonuna kadar bu kapasitenin 25-30 GB arasında olmasını öngördüklerini kaydettiler. Türk Telekom yetkilileri ADSL konusunu gazetemize değerlendirerek, son zamanlarda ADSL'de yaşanan kapasite yetersizliği tartışmalarına açıklık getirdi. Yapılan kampanyalar ve reklam duyuruları sonucunda beklediklerinden çok fazla abone sayısına ulaştıklarını kaydeden Türk Telekom yetkilileri, bunun sonucunda yurtdışı çıkışlarda doyuma ulaştıklarını kaydettiler. Yetkililer bunda ADSL hizmetinin 128 MB yerine 256 MB olarak upgrade edilmesinin de etken olduğunu ifade ettiler.

TT'nin her konuda olduğu gibi ADSL'de de yatırımlarını planlı olarak yerine getirdiğini ifade eden yetkililer şunları söylediler: "ADSL oldukça maliyetli bir yatırımdır. İnternet kapasitesini diğer ülkelerle karşılaştırarak değerlendirme yapmak sağlıklı sonuç getirmez. Öncelikle Türk halkının ADSL'e ne kadar talep göstereceğini ve mevcut ihtiyacını görmemiz gerekiyordu. Bizim öngörümüz, talep giderek artacak ve 2005 yılı sonuna kadar 25-30 GB arası bir kapasiteye ulaşacağız. Ama bunu da planlı olarak yapacağız. Apartmanlar bile inşaa edilirken asansörler kapasitesi nasıl daire sayısına göre hesaplanıyorsa, burada da bu hesabı yapmamız gerekiyor. 30 GB'lık bir yatırımı baştan yaparsak ve eğer talep gelmezse bu gereksiz, keyfi bir yatırım olur." Abone sayısının birden artması sonucu Türk Telekom'un teknik destek/çağrı merkezinin zaman zaman kilitlendiğini kabul ettiklerini belirten Türk Telekom yetkilileri, "Çuvaldızı kendimize batırmıyor değiliz, aslında bu konuda da planlama yapmıştık ama yığılma olunca çağrı merkezi yetersiz kaldı, şimdi bunu aşacak yeni planlamalar yapıyoruz.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber