İlaçta indirim oyunu: Astarı yüzünden pahalı anlaşma

Haber Giriş : 20 Aralık 2004 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tek fiyatlı alım protokolünün üreticilere avantaj sağladığı, "Yılda 500 trilyon kamunun tasarrufu olacak" hesabının tutmayacağı anlaşıldı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nm 2004 yılı ilaç alım tutarına göre yapılan hesaplamada 500 trilyon indirim değil, tam tersine 400 trilyonluk zarar ortaya çıktı.

İlaçta indirimli tek fiyat uygulaması sosyal güvenlik kuruluşlarının ilaç alım faturasını düşürmeyecek tam tersine artıracak Hükümet ile ilaç üreticileri ve eczaneler 14 Aralık'ta bir protokol üzerinde anlaşmıştı. Bu protokole göre ilaçta tek fiyat uygulamasına geçilecek, fiyatta da perakende şans fiyati üzerinden yüzde 7.5 ile 14.5 arasında indirim sağlanacaktı. Bu indirimi üreticiler ve eczaneler kâr marjlarından feragat ederek sağlayacaktı. Bu anlaşma kamuoyuna "ilaçta yüzde 14.5'lik ucuzluk oldu. SSK'lmın ilaç kuyruğu çilesi sona eriyor" diye duyuruldu.
Ancak sosyal güvenlik kuruluşlarının mevcut ilaç alım politikaları dikkate alınarak yapılan hesaplamada sonuç öyle çıkmadı. Zira Şubat 2005'e kadar geçerli olacak mevcut uygulamaya göre SSK ilaa, imalatçı fiyatı tavan olacak şekilde alıyordu.
Buna karşılık Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ise perakende fiyatlar dikkate alınıyordu. Anlaşmadan sonra ise artık her üç kurum da ilaa perakende fiyat üzerinden hesaplanan indirimle satin alacak Yani SSK fiyat avantajını kaybedecek, buna karşılık Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nm faturası düşecek.
Fakat SSK'nın alım yaptığı imalatçı fiyatı ile perakende fiyat arasındaki büyük uçurum var. Dört ilaç örnek alınarak yapılan hesaplamada SSK'nın 2 katrilyon 900 trilyon lira olan ilaç alım harcamasının, yeni protokol üzerinden belirlenen fiyatlar geçerli olsaydı 3 katrilyon 871 trilyona çıkacağı görülüyor. Buna karşılık 2004'te şu ana kadar 6 katrilyon 500 trilyon lira ilaç harcaması olan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nm faturası ise 6 katrilyon 20 trilyona iniyor. Toplamda fatura 9 katrilyon 891 trilyon liraya çıkarak, 9 katrilyon 400 trilyonluk mevcut faturayı geçiyor. Buna da perakende fiyatlarla, SSK'nın alım yaptığı imalatçı fiyat arasındaki büyük fark neden oluyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nm her ne kadar ilaç ahm faturası azalmış gibi görünse de SSK'nın ödeyeceği rakamdaki şişme bu avantajı ortadan kaldırıyor.

İlaç adı SSK'lıya satışı Bağ-Kur'luya satışı İndirimli tek fiyat
Neorecormon 230 milyon 348 milyon 322 milyon
Pariet 42.8 milyon 67.5 milyon 62 milyon
Cellcept 436.6 milyon 609 milyon 564 milyon
Novalgin 1.6 milyon 1 milyon 1.4 milyon

Önemli olan SSK'lının kuyruk çilesinin bitmesi

Sosyal Güvenlik Kurumları Başkanı Tuncay Tek-söz bu hesabın doğruluğunu kabul etti. Teksöz "Bundan aman tasarruf ettik, diyemiyoruz. Ancak toplam ilaç maliyeti yükselse bile vatandaşın memnuniyeti artacak. SSK'lı artık her istediği eczaneden ilacını alabilecek. Bu bizce herşeyin önünde gelir" dedi. Teksöz bugüne kadar hastanelerde kuyruk beklememek için ilacını kendi parasıyla alan SSK'lmın da bu olanaktan yararlanacağını hatırlatarak, bunun tüketimi artıracağına dikkat çekti. Ancak Teksöz'ün bu tespiti bile ileride SSK'nın toplam ilaç harcaması içinde 2.9 katrilyon lira olan payının artacağının bir işareti oldu. Dolayısıyla sözkonusu anlaşmanın faturası daha da kabaracak.

İLAÇ ÜRETİCİSİNDEN TEŞEKKÜR İLANI

İndirimin ayrıntılarında da yine kamu aleyhine küçük hesaplar dikkati çekiyor, ilaçta indirim oranı ilacın ruhsat alma tarihine göre belirlendi. Ruhsat alma tarihi 6 yılı geçen ilaçlarda indirim yüzde 14.5 olurken, son 6 yıl içinde ruhsatı alınan pahalı ilaçlarda indirim yüzde 7.5'de bırakıldı, ilaç üreticileri de anlaşmadan sonra gazete ilanıyla hükümete teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber