Yeni yolsuzluk: Albaya ev, eşine tayin için rica

Haber Giriş : 21 Aralık 2004 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay, yeni bir kışla yolsuzluğu davası açtırdı. Davada, müteahhidin bir albaya ev aldığı, eşi için de Yargıtay'da tayin kovaladığı ortaya çıktı.

Genelkurmay'ın açtırdığı 132 trilyon liralık kışla yolsuzluğu davasında, müteahhidin bir albaya ev ve hediye aldıdığı, eşi için de Yargıtay'da tayin kovaladığı ortaya çıktı. İki orgeneralin de adının karıştığı davada 39 sanık rüşvetle suçlanıyor. Davanın iddianamesine göre, ihaleyi alan şirketin bir yöneticisine ait üç rüşvet ajandası ele geçti.

GENELKURMAY Başkanlığı, yeni bir kışla yolsuzluğu davası açtırdı. Askeri Mahkeme'de açılan 132 trilyonluk yolsuzluk davasında, bir numaralı sanık mühetahhit Ali Osman Özmen'in bir albaya ev ve hediye aldığı, eşi için de Yargıtay'da tayin kovaladığı iddia edildi.

10 yıldır bitmeyen Özel Kuvvetler Komutanlığı binası inşaatıyla ilgili ve iki orgeneralin de adının karıştığı davada 39 sanık rüşvetle suçlanıyor.

Davanın iddianamesine göre, ihaleyi alan şirketin bir yöneticisine ait üç rüşvet ajandası ele geçti. Ajandalardan birinde, yetkili olduğu anlaşılan E. Mühendis Albay Yaşar Ceylan başlığı altında, "Yaşar Albay'ın hanımına Yargıtay üyelik seçimi için Hüseyin Cindemir aranacak, Yaşar Albay için hediye paketi yapılacak ve daire (ev) bakalım" gibi notlara rastlandı.

İddianamede, ajandalarda "Money (para), hediye ve özel" gibi rumuzlarla belirtilen "rüşvet notları" arasında, birçok kişi ve kurumla ilgili iddialar olduğu da belirtildi. Bunlardan Oğulbey soruşturmasıyla ilgili bölümlerin çıkarıldığı, ajandanın tarih sırasına göre incelenip, "verilen rüşvet, verilen kişinin o tarihteki görevi ve hangi konuda suiistimal yaptığı hususunun açıkça ortaya konulduğu" vurgulandı.

RÜŞVET YELPAZESİ

Rüşvetin sanıklara, nakit para, dolar, altın, gümüş, kredi kartı ödemeleri, araba tahsisi, hediye paketlerinin yanısıra dergi aboneliği, bedava otel rezervasyonu, bilgisayar, bilgisayar parçası, telefon kablosu, benzine kadar geniş bir yelpazede dağıtılması da dikkat çekti. 13 Ocak 1995'ten itibaren rüşvet notlarına rastlandığı belirtilen iddianamenin bu bölümü özetle şöyle:

Arama sırasında, yönetim kurulu üyelerinden Yaşar Özmen'e ait olduğu belirtilen odanın masasındaki çekmecelerden 1995, 1998 ve 1999 yıllarına ait üç adet ajanda ele geçirilmiş soruşturma konusu rüşvetler tarih, miktar isim belirtilerek, dosyaya konmuştur.

E. Mühendis Alb. Yaşar Ceylan: 14.01.1995 tarihinde Yaşar Albay'ın hanımına Yargıtay üyelik seçimi için Hüseyin Cindemir aranacak (üyelik gerçekleşmiştir) Yaşar Albay için hediye paketi yapılacak. Yaşar Ceylan için daire (ev) bakalım, Yaşar Ceylan için paket (altın+gümüş) özel, 1.000.000x1000 dolar., 500.000.000 (Yaşar Ceylan adına) ibareleri mevcuttur. Yaşar Ceylan rüşvet tarihlerinde İnşaat Grup Başkanından 20.07.1994 tarihli 1. ihalenin davet listesinin hazırlanması, mimari, betonarme projelerinin onaylanması 1. ihaleye ait yüzde 30 artışı, mukayeseli keşfin 21.7.1998 tarihinde onaylanması, özel imalatlı ve YFA'ların onayında en ön plandadır.

ÖZKAN ORKESTRA ŞEFİ

Em. Müh. Yb İsmail Özkan: 818.01.1995-30.12.1999) tarihleri arasında kredi kartlarının kefaletiyle tehir ederek (müteahhidin) tedarik ettiği, evine telefon bağlattığı, 100 milyon, 1 milyar, 50 bin dolar, nakit verdiği, bilgisayar gönderdiği, telefon paraları, kredi kartlarının yatırılması, yılbaşı paketi gönderdiği kayıtlıdır. Sanık İsmail Özkan, rüşvet notlarının bulunduğu tarihlerde Gn.Kur.Loj Bşk'lığının İstihkam Daire Başkanlığında İnşaat Yatırım Programını ve ödenek planlamalarını yapan kritik bir proje subayıdır. Master planının hayata geçirilmesini sağlayan (deyim yerindeyse) işin gerisinde orkestra şefidir. Aldığı rüşvetler sayesinde, projelerde yer alan özel, ithal, lüks malzemeler için Genelkurmay Başkanlığı'nca onay koordinesini ve Oğulbey inşaatlarının yüksek oranlardaki keşif artışlarına onay verilmesini sağlamıştır.

Binbaşının eşine otomobil tahsisi

RÜŞVET ajandasında sanık E. Müh. Bnb. Zafer Toklu ile ilgili bölümde ise şunlar yeralıyor: 04.11.1995 tarihinde, "Zafer Bnb. 100 milyon TL çek verilecek, 22.06.1998 10.000 dolar Z.T" Bnb. Zafer'in eşi için araba (kullanıma kısa süreli tahsis olduğu değerlendirilmekte, ruhsat kayıtlarında yok) ibareleri var. Zafer Toklu, 1998 yılında Daire Başkanlığı'nda keşif ihale şubesinde proje subayı olarak, 2. ihalenin ilk keşiflerini hazırlamıştır. Bu görevleri sırasında 1. ihalenin yüzde 280 artışlı, 3. ihalenin yüzde 617,52 artışlı olarak sunulup yüzde 75,60 olarak onaylanan mukayeseli keşfinin hazırlanması hak ediş ödemeleri proje ve YFA hazırlanmasında görevini suiistimal etmiştir.

İnşaatı iki yıl boyunca durmuş

ÖZEL Kuvvetler Komutanlığı (Oğulbey) inşaatının Genelkurmay'ca iki yıl durdurulmasına karar verilip daha sonra inşaatın "Harcanmayacak ödeneklerden" karşılanarak devamına karar verildiği de ortaya çıktı. İddianameye göre, fiziki güç tesisleri ile 6. alay binasının "aciliyeti" olmadığına karar verilerek, inşaat tekrar gözden geçirildi. "Oğulbey bölgesine intikal için zorunluluk arz eden bina/tesislerin yüklenici firmaya tamamlattırıldıktan sonra kalan bina/tesisler için yeniden serbest rekabet ortamı içinde ihale edilmesi için gerekli işlemin yapılması" belirtildi. "Uygundur" onayı alındı. 27 Ekim 2000 tarihli "durdurma emri" 1 Kasım 2000'de müteahhide tebliğ edildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber