Meclis'te Adalet Bakanı Şahin ile CHP'li Özdemir arasında 'Ergenekon' tartışması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 18:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adalet Bakanı Şahin: "Kimin Tutuklanacağı, Ne Kadar Tutuklanacağı Adalet Bakanı Olarak Görev Alanımın Dışında"

- "Siz Diyorsunuz Ki Bağımsız Yargıya Talimat Verin, Kısa Sürede Tahliye Etsinler, Kardeşim Benim Böyle Bir Görevim Yok Ki"

- Şahin, İnsan Hakları Komisyonu'nun Silivri Cezaevi İle İlgili Raporunu Merakla Beklediğini Söyledi

- "Eğer Tespit Edilen Bir Aksaklık, Eksiklik Varsa Üzerine Gideceğim"

- "Müfettişlerin İncelemeleri Sonucunda Yargılamalarla İlgili Yasa Dışı Bir Durum Tespiti Önüme Gelmedi"

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon davası ile ilgili Adalet Bakanlığı'na yazılı olarak çok sayıda müracaat yapıldığını hatırlatarak, "Genel Müdürlük ve müfettişlerimiz bunları inceliyor. Bana gönderilen raporlarda yasalara aykırı bir durum olduğuna dair bir tespit önüme gelmedi" dedi. Şahin, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in, tutukluluk sürelerinin uzun sürdüğü eleştirisine, "Şimdi siz diyorsunuz ki bağımsız yargı organlarına talimat verin, kısa sürede tahliye etsinler.

Kardeşim benim böyle bir görevim yok ki" karşılığını verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve CHP Sivas Milletvekili Özdemir, komisyon olarak Silivri Cezaevi'nde yaptıkları incelemelerle ilgili tespitlerini aktardı ve sanıkların tutukluluk sürelerinin iddianamenin hazırlanmaması nedeniyle yasaya aykırı şekilde çok uzun sürdüğü iddiasını dile getirdi.

Özdemir'in eleştirilerine cevap vermek üzere kürsüye gelen Adalet Bakanı Şahin, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlayarak, Türkiye'de halen kayıtlı 71 bin avukatın bulunduğunu, bakanlık olarak avukatlık mesleğinin kalitesini daha da artırmak için barolarla müşterek çalışmalar yaptıklarını söyledi. CHP Sivas Milletvekili Özdemir'in, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları'na gerçekleştirdikleri ziyarette edindiği kişisel düşüncelerini paylaştığını söyleyen Şahin, İnsan Hakları Komisyonu'nun özellikle ceza infaz

kurumlarına giderek inceleme yapmasını Adalet Bakanlığı olarak son derece önemsediklerini vurguladı. Bundan bir süre önce gerçekleştirilen Silivri Cezaevi ziyaretiyle ilgili tespitlerin Komisyon Başkanlığı tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderilmesini beklediğini kaydeden Şahin şunları söyledi:

"Komisyonun orada tespit ettiği aksaklıklar varsa, Sayın Özdemir kişisel olarak bunları paylaştı, komisyon tarafından bize geldiği takdirde Adalet Bakanlığı olarak o tespitleri büyük bir dikkatle inceleyeceğiz ve üzerine gideceğiz. Özdemir'in sözlerinin bir kıymeti yok mu, tabii ki var. O da değerli bir milletvekilidir, komisyonun bir üyesidir. 'Cezaevlerinin doluluk oranı gittikçe yükselmektedir' dedi. Doğru söylüyor. Şu anda cezaevlerimizde 109 bin civarında hükümlü ve tutuklu var. Son yıllarda Adalet

Sarayları yapımına hız verdiğimiz gibi, modern cezaevleri yapımına da hız veriyoruz. Artık tek tek cezaevleri yapmıyoruz, kompleks yapıyoruz. Silivri Cezaevi de bu anlayışla yapılmıştır. Ancak Silivri'de henüz faaliyete geçiremediğimiz, müteahhitten kaynaklanan iki cezaevi var. Büyük ölçüde bitti. Bir kaç ay içinde Silivri'de iki cezaevini de faaliyete geçirdiğimizde önemli bir rahatlama olacağını düşünüyorum. Doluluk oranı neden gittikçe yükseliyor bunu ayrıca konuşuruz."

"KİM TUTUKLANACAK, NE ZAMAN TAHLİYE EDİLECEK BUNLAR BAĞIMSIZ YARGININ İŞİ"

CHP Sivas Milletvekili Özdemir'in, doluluk oranının artmasında tutukluluk sürelerinin etkili olduğunu söylemesi ve '8-9 ay boyunca iddianame hazırlanmadığı için insanlar orada değil mi?' diye sorması üzerine Bakan Şahin, kimin tutuklu olacağı, kimin tutuklu olmayacağı, tutukluların ne kadar kalacağı gibi konuların Adalet Bakanı olarak görev alanının dışında olduğunu kaydetti. Şahin, "Kim tutuklanacak, ne kadar tutuklanacak, ne zaman iddianame hazırlanacak, ne zaman tahliye edilecek bunlar tamamen

bağımsız yargı organlarımızın işidir. Şimdi siz diyorsunuz ki bağımsız yargı organlarına talimat verin, kısa sürede tahliye etsinler. Kardeşim benim böyle bir görevim yok ki. Bağımsız yargı organlarımız, hakimlerimiz, savcılarımız ellerindeki yasalara göre kuşkusuz ki yargılama faaliyetinde bulunacaklar. Ama yasaları uygularken çok açıkça bir ihlal iddiasıyla karşılaşılırsa Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün bu konuyla ilgili yasanın öngördüğü görevleri vardır. Bu görevler yerine

getirir" şeklinde konuştu.

Şahin, Özdemir'in 'Yasa'nın ve Anayasa'nın öngördüğü süreler aşılıyor. AİHM'in öngördüğü süreler aşılıyor' şeklindeki sözlerine ise şu karşılığı verdi:

"Bağımsız yargı organlarımızın eleştirilmesi arkadaşlarımızın hakkı olabilir ancak bağımsız yargı organlarının, hakimlerin, savcıların yargılama faaliyetinde bulunurken ortaya koyduğu uygulamalarda yasalara aykırı bir durum varsa Adalet Bakanlığı'na bir şikayette bulunulur. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu ile irtibata geçerek bu konuları inceletir. Adalet Bakanlığı'na yazılı olarak bu konularla ilgili çokça müracaat olmuştur. Genel Müdürlük ve müfettişlerimiz bunları inceliyor. Bana gelen

raporlarda yasalara aykırı bir durum olduğuna dair bir tespit önüme gelmemiştir. Geldiği takdirde gerekli işlemler yapılır."

ŞAHİN'DEN ÜSKÜL'E ÇAĞRI: "RAPORU BEKLİYORUM, TESPİTLERİ DEĞERLENDİRECEĞİM"

Şahin, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Silivri Cezaevi'nde yaptığı incelemeye ilişkin tespitlerin Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi halinde bunu çok kısa sürede değerlendireceğini, bir takım eksiklikler, aksaklıklar, görev suiistimalleri varsa bunların üzerine gideceğinin altını çizdi. Adalet Bakanlığı'nın, ceza infaz kurumlarındaki uygulamaları takip eden bir kurulunun bulunduğuna işaret eden Şahin, başkontrolörlerin zaman zaman cezaevlerinde inceleme yaptıklarını söyledi. Son bir iki ay içinde

Silivri 4 ve 5 nolu cezaevlerinde incelemeler yapıldığına işaret eden Şahin, buradaki cezaevi müdürlerinin yasa ve yönetmelikte öngörülen görevleri büyük bir titizlikle yapmadıklarına dair tespitler sonucunda görevden alınarak başka yerlere atandıklarını anlattı. Adalet Bakanlığı olarak ceza infaz kurumlarının yönetiminden sorumlu olduklarını kaydeden Şahin, bu konuyla ilgili çok sık incelemeler yaptıklarını ifade etti. Şahin, "Her türlü aksaklığı, eksikliği bize getirsinler. Üzerine hassasiyetle gideceğiz"

dedi. Şahin, konuşması sırasında İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün salona girdiğini görünce Üskül'e seslenerek, "Komisyonun raporunu büyük bir merakla bekliyorum. Oradaki tespitleri değerlendireceğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber