4/B'linin askerlik dönüşü geçmişe uygulanacak mı?

4/B'li personele getirilen yeni haklardan birisi de askerlik sonrası dönüştür. Bazı ziyaretçilerimiz söz konusu bu düzenlemenin ne zamandan itibaren geçerli olduğu, daha önce 4/B'li iken askere gidenlerin ve işe başlatılmayanların, bu haktan yararlanıp yararlanmayacağı yönünde sorular iletmektedir. Bu konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendinde hükmü uyarınca sözleşmeli personel istihdam edilmektedir.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

"Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar"da, 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan ek ve değişikliklerde, istifa sonrası ve askerlik dönüşü göreve başlatmaya ilişkin düzenleme yapılmış olup, düzenleme 29/03/2009 tarih ve 27184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

ASKERLİKLE İLGİLİ DÜZENLEME

MADDE 3 ? Aynı Esasların ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yeniden hizmete alınma
Ek Madde 1 ?
(1) Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır. Ancak yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personelin;
a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,
b) Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,
gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.
(2) Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.
(3) Birinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar."

DEĞERLENDİRME

1- Bir mevzuat düzenlemesinde ana maddelerde değişiklik yapılırken, daha önce benzer bir duruma uğrayanlarla ilgili ne gibi bir işlem yapılacağı geçici maddelerde düzenlenir. Örneğin 4/B'liye 2007 yılında doğum izni hakkı verilirirken geçici madde hükmü konulmuş ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten önce doğum sebebiyle sözleşmesi feshedilenlerin münhal pozisyon bulunası halinde, bu değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde ayrıldıkları kurumlara yazılı müracaatta bulunmaları kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere işe alınabileceği düzenlenmiştir.

Ancak askerliğe ilişkin bu yeni düzenlemede bu şekilde bir geçici madde düzenlemesi getirilmemiştir.

Bu nedenle idarerin 29 Mart 2009 tarihinden önce terhis olmuş 4/B'li personeli işe başlatma zorunluluğu bulunmamaktadır.

2- Ancak, daha öncede sitemizde yer aldığı üzere, 4/B sözleşmeli personelden askerlik dönüşü göreve başlamak isteyen fakat başlatılmayan personelin açtığı ve kazanılan çok sayıda dava bulunmaktadır.

Askere Giden 4/B'li, Dönüşte Sınavsız Olarak Başlatılmalı

4/B'linin Askerlik Dönüşüyle İlgili Bir Karar Daha

Düzenleme yok iken bile yargı askere giden sözleşmeli personelin lehine karar vermiş iken şimdi lehe bir düzenleme göz önüne alındığında, karar yargının olmakla birlikte, açılacak bir davanın davacı lehine sonuçlanacağı değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber