KKKA hastalığında hayat kurtaran 5 önlem

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'de son yıllarda kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının alınacak önlemlerle sorunsuz atlatılabilecek bir hastalık olduğu bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kene vakalarının görülmeye başladığı bugünlerde halkı bilinçlendirmek için bastırdığı broşürde alınacak önlemler sıralanıyor. 5 başlık altında toplanan önlemlerin ilk sırasında 'Kene Isırmadan Önce Koruma' geliyor. Vatandaşlara dağıtılmak üzere 10 bin adet bastırılan broşürde şu bilgilere yer veriliyor: "Kene teması ihtimali olan bir yere girerken 'çizme giymek, pantolon paçasını çorap içine almak, üzerine kene kovucu ilaç sıkılmış elbiseler giymek' gibi önlemler

alınabilir. Hastalık yalnızca kenelerin ısırmasıyla değil elle temas edince de bulaşabildiği için hayvanların üzerindeki keneler asla çıplak elle koparılmamalıdır. Ayrıca hayvanları da kenelerden korumak için ilaçlamak önemli bir konudur."

KENE ISIRDIĞINDA NE YAPMALI?

"Vücut muayenesinde kene gördüğümüzde eğer mümkünse bir sağlık kurumuna giderek çıkarılmasını sağlamalıyız. Bu mümkün değilse keneyi kendimiz de çıkartabiliriz. Yapmamız gereken bir cımbız yardımıyla keneyi deriye yapıştığı yerden tutup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatarak çıkarmaktır. Kene kendisini bıraksın diye üzerine herhangi bir şey dökmek, sigaranın yanan ucunu yaklaştırmak gibi şeyler asla yapmamalıyız."

VÜCUDUMUZU KONTROL ETMENİN ÖNEMİ

"Korunma önlemlerine rağmen bizi kene ısırmış ve kenenin bazı özelliklerinden dolayı ısırdığını fark etmemiş olabiliriz. Bu nedenle özellikle kenelerin çok olduğunu bildiğimiz yerlerden dönmüşsek (ormanlık arazi, köy dışındaki tarlalar vb.) evde vücudumuzu kontrol etmeliyiz. Bu kontrollerde saçlı deri, kasık bölgesi, koltuk altı, kulak çevresi gibi ilk bakışta fark edilmeyecek vücut bölgelerini unutmamalıyız."

KENE ISIRDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

"Kenenin ısırdıktan sonra ilk 24 saati geçirmeden uygun bir şekilde çıkartılması durumunda hiç bir sorun çıkmamaktadır. Bu nedenle kene ister hastanede isterse kendimiz tarafından bir süre geçmeden çıkarılmamalıdır. Eğer kendimiz çıkarmış ya da yanlışlıkla koparmışsak yine de acil olmamakla beraber 24 saat içerisinde hastaneye gidip durumu anlatmamız gerekir."

HASTA OLUP OLMADIĞIMIZI ANLAMAK

"İlk 24 saat içinde kene uygun olarak çıkarıldığında hastalığa yakalanma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ancak kenenin ne zaman ısırdığını fark etmemişsek ve bu süre geçmiş ise hasta olma ihtimali vardır. Bu durumu anlamak için 10-15 günlük süre içerisinde özellikle ateşimizi takip etmemiz gerekir. Ateşteki herhangi bir yükselme durumunda hemen sağlık kurumuna başvurmalıyız. Bu şekilde erken başvuru durumlarında da hastalığa yakalanmış olmasına rağmen hiç bir sorun yoktur. Dolayısıyla nisan ve ekim ayları arasında kene ısırığında ya da ısırdığını fark etmemiş olabileceğimiz ve başka şekilde de bulaşmış olabileceği için ateş, halsizlik, kırgınlık gibi şikayetlerimiz olduğunda bir sağlık kurumuna başvurmamızda fayda vardır."

Öte yandan, broşürde vatandaşların kene ile ilgili akıllarına takılan sorulara cevap vermek için 0 356 212 85 05 /127-138 arayabilecekleri bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber