Vergilerde ciddi indirimler!!!

Haber Giriş : 21 Aralık 2004 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, vergilerde ciddi bir indirime gidildiğini açıkladı. Yüksek ücret grubunda gelir vergisi 5 puan iniyor. Gıda, sağlık ve eğitimde KDV 10 puan iniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurum kazançlarına uygulanan Kurumlar Vergisi oranının, önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 33'ten yüzde 30'a çekileceğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni vergi düzenlemeleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, gelecek yıldan itibaren gelir vergisinde ücret gelirleri ile diğer gelirlerin vergi tavanında da, 5'er puanlık indirim yapılacak.

Buna göre, ücret gelirleriyle ilgili tarifede en yüksek gelir dilimi için geçerli olan yüzde 40 oranı yüzde 35'e, diğer gelirler için geçerli olan en yüksek yüzde 45 oranı da yüzde 40'a çekilecek. Böylece tarifedeki dilim sayısı da beşe düşmüş olacak.

Gelir vergisinde oran indirimi, daha sonraki yıllarda da devam edecek. 2006 yılından itibaren ikili tarife yapısı kaldırılarak dilim sayısı 4'e çekilecek.

Gelecek yıl ayrıca, halkın büyük kesimi tarafından kullanılan mal ve hizmetlerin katma değer vergilerinde de indirime gidilecek. Gıda sağlık ve eğitimde bazı ürün ve hizmetlerde yüzde 18 olan kdv oranı, yüzde 8'e çekilecek.

ÜÇ ANA İLKE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de ''düşük oranlı ve geniş tabanlı'' bir vergi sistemi oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanlığı'nda ''yeni vergi düzenlemelerine'' ilişkin düzenlediği basın toplantısında, hükümet göreve başladığında, vergi sisteminde yapmayı planladığı işleri ayrıntılarıyla ortaya koyduğunu ve bunları Acil Eylem Planı içerisinde ilan ettiğini hatırlattı.

İki yıllık süreçte de bu hedeflere yönelik önemli adımlar atıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, ''Vergi sistemimizde devrim niteliğinde düzenlemeler hayata geçirilmiştir'' dedi.

Başbakan, bugün bu düzenlemelere yenilerinin eklenmekte olduğunu ifade ederken, ''daha anlaşılabilir, daha öngörülebilir ve daha etkin bir vergi sistemi için, hayati önemde reformlar uygulamaya konulmaktadır'' diye konuştu.

VERGİ SİSTEMİNE İLİŞKİN HEDEFLER

Hükümetin vergi sistemine ilişkin hedeflerinin üç ana ilke üzerinde şekillendiğini anlatan Erdoğan, öncelikle ''anlaşılabilir'' bir vergi mevzuatına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Erdoğan, vergi mevzuatının tüm vatandaşlar için, tüm vergi mükellefleri için, en azından ana esaslar itibariyle anlaşılabilir ve basit olması gerektiğini belirtti.

''VERGİ YÜKÜ, ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMALI''

İkinci olarak, vergi yükünün 'öngörülebilir' olması gerektiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Ülkemizde vergi sistemine baktığımızda, çok fazla değiştirildiğini, adeta bir yap-boza dönüştürüldüğünü görmekteyiz. Bu durum vatandaşlarımızın, vergi mükelleflerimizin gelecek planlaması yapmalarını, önlerini görebilmelerini engellemekte, adeta bir kaos ortamına zemin hazırlamaktadır. Öyleyse istikrarlı, öngörülebilir, yatırımcılara da vergi mükelleflerine de güven verebilecek bir vergi sistemi kaçınılmazdır.''

ETKİN VERGİ İDARESİ

Vergi sistemine ilişkin üçüncü ilkenin ise ''güçlü ve etkin bir vergi idaresinin kurulması'' olduğunu belirten Başbakan, mükelleflere daha kaliteli bir hizmet sunacak, gönüllü uyumu esas alacak, bilgi teknolojilerindeki gelişmeyi yakından takip edecek ve vergi gelirlerini etkin şekilde toplayacak bir idareye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, bu ilkelerin hayata geçirilmesi, sağlıklı, istikrarlı bir vergi sisteminin kurulmasının hem kayıtdışı ekonomiyi kayda alacağını hem de yatırım oratamını daha da iyileştireceğini kaydetti. Başbakan, bundan da önemlisi, devlet millet buluşması, güven, geleceğe güvenle bakan güçlü bir ekonomik yapının tesis edilmesinde, bu ana ilkelerin hayati rol oynayacağını ifade etti.

''KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLERE İMZA ATTIK''

Hükümetin bu ilkelerden yola çıkarak, iki yıl içinde vergi sisteminde köklü değişimlere imza attığını, bu konuda önemli mesafe kaydettiğini söyleyen Erdoğan, ''ekonomide kaydedilen gelişmelere paralel, vergi sistemimiz de elden geçirilmiş, mevcut vergileme yaklaşımının tamamen değiştirilmesi hedeflenmiştir. Hedefimiz, düşük oranlı ve geniş tabanlı bir vergi sistemi oluşturmaktır'' dedi.

VERGİ ORANLARI NE OLDU?

İşte yenilikler:

- Yüksek ücret grubunda gelir vergisi yüzde 5 oluyor.

- Mal ve hizmetlerin Katma Değer Vergilerinde indirime gidildi.

- Gıda sağlık ve eğitimde KDV yüzde 8 oluyor.

- Bazı ürün ve hizmetlerde yüzde 18 olan vergi yüzde 8'e iniyor.

- Kurumlar Vergisi oranı önümüzdeki yılda yüzde 33'ten yüzde 30'a inecek.

e-VERGİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Vergi ödemek için kuyruklar kalkıyor. e-vergi sistemi ile internetten vergi ödemesi yapılabilecek. Bankalar da vergi ödemelerine aracılık edecek.

Vergi oranlarındaki indirimler devam edecek.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber