Meclis kürsüsünden reklam yapan milletvekilleri kim?

Haber Giriş : 21 Aralık 2004 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS Genel Kurulu, zaman zaman milletvekillerinin ilginç eylemlerine de sahne oluyor.

Vekiller, kimi zaman protesto amacıyla kürsüye ağzını bantlayarak, kimi zaman da illerinin ürünlerini sergilemek için çıkıyor.

İlinin ürününün reklamını yapan en ateşli milletvekili ise CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım. Genel Kurul'da konuşma yapmak için kürsüye gelen Yıldırım, çantasından çıkardığı sarmısağın meziyetlerini her seferinde anlatmayı ihmal etmiyor.

Başkanı dinlemedi

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Tasarısı üzerinde söz alan Yıldırım, kürsüye bond tipi bir çanta ile çıktı. Yıldırım'ın çantasını fark eden Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil de, ''Ürün gösterme'' uyarısında bulundu. Ancak Yıldırım, oturumu yöneten Pakdil'in uyarısını pek ciddiye almadı ve ''Değerli arkadaşlar, burası milletin kürsüsü. Ben de milletin vekiliyim; Kastamonu milletvekiliyim. Depoyu konuşuyorsak, depoda saklanacak ürünün ne olduğunu tarif etmek gerekir. Bu tarifte de ne olduğunu anlatmak gerekir'' dedi. Yıldırım, ardından çantasından sarmısak, sarmısak tozunu ve son olarak da kavanoz içerisindeki sarmısak zeytini çıkararak vekillere gösterdi.

Pakdil'in uyarıları üzerine Yıldırım, ''Sayın Başkan, bu bir sergi değil. Lütfen, Türkiye'yi bilinçlendirme adına, Türkiye'nin sorunlarını bu kürsüden anlatma adına, diğer milletvekillerine uyguladığınız ambargoyu bana uygulamamanızı rica ediyorum. Çünkü, bu olay bir milli tarım politikasıdır. Bu olay, rastgele bir olay değildir'' diye konuştu.

Kastamonu'da üretilen sarmısağın Fransa'ya satıldığını, ABD'ye de satacaklarını vurgulayan Yıldırım, ''Bundan farklı ürünler ürettik, ekonomiye katkı sağlıyoruz. Şimdi bununla yetinmeyeceğiz, hapını yapacağız, ilacını yapacağız'' dedi.

Zeytinyağı reklamı

Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunları hakkında gündem dışı söz isteyen CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler de, kürsüye zeytinyağı şişesiyle çıktı.

Pakdil, ''Zeytinyağlarını masanın üzerine devirmeyelim'' diye uyarırken, Deveciler, ''Konuşmamdan sonra sana hediye edeceğim'' dedi.

Zeytinyağının nimetlerini dile getiren Deveciler, ardından zeytinyağı üreticisinin sorunlarını anlattı. Devletin zeytinciye sahip çıkmasını isteyen Deveciler, borçlu zeytinciye kredi ve ödeme kolaylıkları sağlanmasının yanı sıra, Körfez bölgesinin 'afet bölgesi' olarak ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Vekiller, illerinin ürünlerinin reklamını yaparken, Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç da, Meclis'in zamanın iyi kullanılmadığından ve gereksiz konuşmaların yapıldığından şikayet etti. İçtüzük'te, gündemdışı konuşmaların hangi durumlarda yapılabileceğinin açıkça belirtilmiş olduğunu ifade eden Altıkulaç, ''Milletvekillerine duyurulmasında zaruret görülen olağanüstü ve acil durumdan söz edilmiştir. İçtüzük hükümlerine beğenmezsek de uyalım, beğenmediğimiz hükümlerini değiştirelim'' diye uyardı.

Sarmısağın faydaları

Kastamonu, Türkiye'nin en kaliteli sarmısağının yetiştiği il. Üstelik festivali bile yapılıyor. Kentinin bu ürününün yeterince tanıtılmamasından yakınan CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım zaman zaman Meclis'e kilolarca sarmısak getiripi arkadaşlarına dağıtıyor. Yıldırım bununla da yetinmedi. Genel Kurul'da Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Tasarısı görüşülürken söz alan Yıldırım, sarmısak zeytini ve bir demet sarmısakla çıktığı kürsüde, bu sebzenin yararlarını anlattı.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber