Mangal keyfinden önce zam haberi geldi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Baharla birlikte piknikçiler mesire alanlarını doldurmaya başladı. Ancak sezon açılır açılmaz mangalda kanat keyfine de zam geldi.

Ay başında 6 TL olan tavuk kanadının kilosu 8,5 liraya, but ise 4'ten 5,5 TL'ye yükseldi. Beyaz etin yaz aylarına doğru yüzde 30 daha zamlanacağı konuşuluyor. Ancak tavuk üreticileri, yeni zam söylentilerini yalanlıyor. Kış aylarında inişe geçen tavuk eti fiyatları, her yıl piknik mevsiminin açılmasıyla tırmanışa geçiyor.

Sektörde yüzde 10'luk pazar payına sahip Erpiliç'in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, piknik ve mangal sezonunun açılmasıyla beyaz et tüketiminde ciddi bir artış beklendiğini söyledi. Talep artışına rağmen fiyatlarda önemli bir artışın olmayacağını vurgulayan Mustafa Ericek, vatandaşların söylentilere kulak asmamasını istedi. Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca da fiyatların aşırı yükseleceği yönündeki söylentilerin abartıdan ibaret olduğunu ifade etti. Mangal sezonunun yeni açılmaya başladığına dikkat çeken Banvit AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener ise üretimin normal seyrinde olduğunu bildirdi. Krize rağmen satışların geçen yıla göre daha iyi seviyede olduğunu ifade eden Görener, "Fiyatlarda önemli bir artış yaşanacağını tahmin etmiyorum. Diğer yandan, talep üretimi çok zorlayacak bir seviyede oluşursa, bu da muhakkak ki fiyatla dengelenecektir." dedi. Türkiye, 2007 yılı rakamlarına göre 1 milyon 100 bin tonluk kanatlı eti üretimi ile dünyada 14. sırada yer alıyor. Ülkede 12 bin 650 adet piliç, 2 bin 500 adet de yumurta üretim tesisi faaliyet gösteriyor. Kanatlı sektörü, 1990 yılında 217 bin ton üretim seviyesinde iken, 2000 yılında 752 bin ton, 2007 yılında 1 milyon 100 bin ton üretim düzeyine ulaştı. 2007 yılı kanatlı eti üretiminin 1 milyon 12 bin tonunu piliç eti, 33 bin tonluk kısmını hindi eti, 55 bin tonunu da çıkma tavuk ve diğer kanatlı etleri oluşturdu. Yılda ortalama olarak üretilen 10 milyar adet yumurta da dikkate alındığında sektör, Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Sektörde yem, ilaç, yan sanayi, nakliye ve pazarlama kollarıyla birlikte yaklaşık 500 bin kişi istihdam ediliyor.

Aydın Hızlıca

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber