Afet yönetiminde yeni dönem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2009 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, afet yönetiminde yeni bir döneme hazırlanıyor.

Bakanlık, tarihinde ilk defa afet zararlarıyla ilgili borçlarını kapatıp, tüm kaynağını afet risklerini önlemeye ayırmayı planlıyor.

Bakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 2003-2008 döneminde gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bir kitap hazırladı.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, kitabın ön sözünde yer alan yazısında, Afet İşleri Genel Müdürlüğünün 2003'ten bu yana afet sonrası müdahalede hasar tespiti, yer seçimi ve hak sahipliği işlemlerini eş zamanlı yaptığını belirterek, bu kapsamda 39 bin 336 konut, 2 bin 392 ahır binasının afetzedelere teslim edildiğini bildirdi.

Özak, "2009 yılı yatırım programının gerçekleşmesiyle Cumhuriyet tarihimizde doğal afet zararlarından dolayı, geçmişte meydana gelen afetlerden mağdur olan afetzede kalmayacaktır" görüşünü bildirdi.

Afetlerle ilgili temel prensiplerinin "yara sarmak yerine, yara almamak" olduğunu kaydeden Özak, bu yönde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz da yaptığı açıklamada, afet zararları konusunda "tarihsel borçları sıfırladıklarını", yeni bir başlangıç yaptıklarını söyledi.

Geldikleri noktada önlem projesi geliştirmeye ihtiyaç olduğunu belirten Taymaz, bütün üniversitelerden bölgelerindeki afet risklerini önlemeye yönelik proje beklediklerini, buna finansman sağlayabileceklerini bildirdi.

Bugüne kadar çalışmalarını hasar tespiti ve zarar gidermeye odaklamış Genel Müdürlüğün, yeni sürece nasıl uyum sağlayacağına yönelik soru üzerine Taymaz, "Bu yıl itibariyle elimizdeki insan kaynağına, doğal afetlerin zararlarının önlenebilmesi ve zararın en aza indirilmesine ilişkin önlem projeleriyle ilgili mühendislik eğitimleri aldırmaya başlıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber